Aquí trobareu un recull de les principals actuacions executades durant l’any, els resultats assolits i una valoració global de com s’ha desenvolupat l’any havent-se incrementat la dotació pressupostària fins als gairebé 6 milions d’euros i, també, en el marc de l’inici de la commemoració del 10è aniversari del Pla de Doctorats Industrials.
Aquesta memòria s’adreça, principalment, a tots els participants i entitats implicades en el Pla, però també a totes les persones que tenen interès en la recerca col·laborativa, la transferència de coneixement i la innovació.
L’any 2023 ha estat un període de creixement, consolidació i celebració per al Pla de Doctorats Industrials, gràcies a la implicació de tota la comunitat DI. Aquest any hem reafirmat la nostra voluntat de ser un instrument fonamental al servei del sistema universitari, de recerca i d’innovació de Catalunya.
Amb un rècord de participació, 158 propostes presentades i 122 projectes finançats, el Pla ha continuat creixent amb la incorporació de noves empreses, principalment PIME, així com institucions públiques i entitats sense ànim de lucre. L’increment d’un 27% dels ajuts ha millorat les condicions dels doctorands i ha impulsat la internacionalització mitjançant noves estades de recerca a l’estranger.
Aquest any també hem celebrat el desè aniversari del Pla amb diverses activitats que han reconegut l’impacte de la recerca col·laborativa. L’acte central va incloure el lliurament dels Premis Impacte Doctorats Industrials i la presentació del llibre Doctorats Industrials: 10 anys de recerca col·laborativa a Catalunya, un homenatge a totes les persones que han contribuït al seu èxit.
El 2023 ha estat un any de nous reptes i èxits assolits, que refermen la rellevància del Pla per impulsar la recerca aplicada, estratègica i col·laborativa, i reforcen el seu paper essencial en el desenvolupament científic i econòmic del nostre país.
Albert Sangrà Morer
Director acadèmic del Pla de Doctorats Industrials
El 2023 ha estat un any intens per al Pla de Doctorats Industrials, amb una agenda carregada d’actes per reforçar la visibilitat dels seus beneficis i fomentar la recerca col·laborativa. Destaquen la participació d’Albert Sangrà, director del Pla, a la REFSQ 2023, on va subratllar la importància dels doctorats industrials en l’enginyeria de requisits, i la col·laboració amb l’Institut de Recerca Biomèdica de Girona en un webinar per presentar les novetats del programa.
Al maig, el Pla DI va organitzar una jornada amb el Parc de Recerca UAB per destacar el valor estratègic del doctorat industrial per a les empreses i va celebrar una primera sessió de benvinguda als nous doctorands, reunint prop de 70 participants. Al juny, va tenir lloc la Jornada de Doctorats Industrials a la Universitat de Barcelona, centrada en sensibilitzar les empreses sobre els avantatges d’integrar doctorands industrials. També es va participar en la trobada de la Xarxa RDi Energy for Society, per mostrar el potencial del Pla en la innovació energètica i la transferència tecnològica.
A la tardor, el Pla DI va ser present al congrés Alimentaria Foodtech 2023, destacant un projecte d’èxit en agroalimentació amb l’empresa VEnvirotech, i a la jornada informativa a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, que va posar en relleu el retorn social i empresarial dels projectes. Al Congrés TECNIO 2023, es va evidenciar l’impacte dels doctorats industrials en el mercat laboral i en la transferència de coneixement.
El novembre va tancar amb una segona sessió de benvinguda per a la nova promoció de doctorands, destacant les oportunitats internacionals d’Euraxess Catalonia, i amb activitats orientades a consolidar el Pla com un referent en recerca aplicada i innovació a Catalunya.
El 2023 ha estat un any clau per al Pla de Doctorats Industrials, marcat pel desè aniversari del programa. Aquesta fita ha servit per celebrar una dècada dedicada a la recerca estratègica, col·laborativa i aplicada, consolidant el Pla com un referent en la transferència de coneixement entre universitats i empreses. En aquests deu anys, s’han impulsat més de 918 projectes i una inversió conjunta de més de 120 milions d’euros, amb un 66% provinents del sector empresarial.
L’acte central de commemoració, celebrat al Palau de la Música Catalana i presidit pel conseller Joaquim Nadal, va destacar l’impacte del Pla en la competitivitat de Catalunya i en la seva capacitat d’afrontar reptes econòmics i socials. També va incloure el lliurament dels Premis Impacte 2023, que reconeixen projectes amb un valor destacat per a la societat i les empreses. Aquesta primera edició va comptar amb un jurat d’experts provinents de l’àmbit acadèmic i empresarial.
Un altre moment destacat va ser la publicació del llibre Doctorats Industrials: 10 anys de recerca col·laborativa a Catalunya, que repassa la trajectòria del programa, analitza la seva evolució i subratlla l’augment de la inserció laboral dels doctors en el sector privat, del 43% al 59% en la darrera dècada. L’obra posa en relleu la necessitat de continuar impulsant polítiques que valorin el talent científic en entorns no acadèmics.
Aquest 2023 ha consolidat el Pla com una eina essencial per a la recerca aplicada i per al desenvolupament del sistema socioeconòmic català, mostrant l’impacte directe de la col·laboració entre universitats i empreses.
La comunicació ha estat clau per mostrar l’impacte tangible del Pla de Doctorats Industrials (Pla DI) al teixit econòmic i social català. A través de reportatges, xarxes socials, cobertures mediàtiques i producció audiovisual, s’han compartit històries que inspiren noves col·laboracions i reforcen l’ecosistema d’R+D+I.
El Pla DI ha demostrat, durant el 2023, la seva capacitat per comunicar resultats i connectar amb una audiència diversa, consolidant-se com un referent en recerca aplicada i estratègica a Catalunya.
El 2023 s’han elaborat reportatges que han posat en relleu projectes transformadors. Alguns exemples són:
Aquests projectes s’han difós al web i xarxes socials, demostrant com el Pla DI enriqueix sectors com l’agricultura, la tecnologia i les ciències socials. Durant el gener de 2023 es va publicar un article que destaca una selecció de projectes divulgats durant el 2023, destacant-ne el seu impacte social.
El desè aniversari del Pla va comptar amb visibilitat destacada a TV3. El Telenotícies Migdia va ressaltar la plena ocupabilitat dels participants i va mostrar exemples com:
Aquesta exposició mediàtica ha consolidat el Pla com un model de recerca col·laborativa i un motor de progrés social.
El 2023, LinkedIn s’ha convertit en el principal canal de comunicació, amb més de 107.000 impressions i un alt nivell d’interacció. A més:
El conjunt de plataformes del programa han connectat professionals i investigadors, promovent continguts accessibles i impactants.
Amb motiu del desè aniversari, s’han produït tres vídeos destacats:
L’objectiu de les produccions audiovisuals és reforçar la notorietat del Pla DI i el seu paper com a catalitzador d’innovació i talent.
La fase de la campanya del 2023, que es va tancar l’11 de desembre del 2023, va aconseguir promoure 158 propostes: 125 de la modalitat de cofinançament i 33 de la modalitat d’ajuts específics. D’aquestes propostes, s’han formalitzat 129 sol·licituds i se n’han atorgat 122, 93 de la modalitat de cofinançament i 29 de la modalitat d’ajuts específics. Les resolucions parcials s’han resolt el juliol i el desembre del 2023, i el febrer del 2024.
«Aportem més coneixement a les empreses i compartim aquest coneixement de les universitats a l’empresa i el de l’empresa a les universitats. Ara m’enfronto a un problema d’una manera diferent. I plantejo un projecte també d’una manera diferent».
Elisenda Bou
Cofundadora i directora de tecnologia (CTO) de Vilynx, ara responsable d’Apple Media Knowledge. Ha dirigit quatre doctorats industrials amb Vilynx.
«Una experiència excel·lent que permet una formació de professionals altament qualificats en sectors clau i desenvolupar projectes de recerca aplicada de molt valor afegit.»
Marc Güell
Professor i investigador de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Premi Nacional de Recerca per a Joves Ángela Ruiz Robles 2022.
«El primer doctorat industrial que vaig dirigir va significar un punt d’inflexió en la meva carrera, fent de l’experimentació en entorns reals una prioritat.»
Carles Sierra
Director de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Projecte de l’empresa Enzyme amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el CSIC.
«El doctorat industrial em va permetre formar-me com а investigadora i guanyar experiència en l’àmbit empresarial com a responsable d’R+D+I. A més, vaig tenir la magnífica oportunitat de fer una estada de recerca a Nova Zelanda.»
Marta Arenas Jal
Innovation Fellow al Stanford Byers Center for Biodesign. Doctora Industrial del projecte entre Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya i la Universitat de Barcelona (UB).
«Els doctorands som l’engranatge entre l’empresa i la universitat, ens permet endur-nos el millor de les dues parts. En el meu cas m’he pogut quedar a l’empresa, ha sigut una gran oportunitat laboral per a mi.»
Núria Roigé
Responsable d’Operacions Xarxa Barcelona Nord a Aigües De Barcelona. Projecte de l’empresa Aigües De Barcelona amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
«Els Doctorats Industrials ens permeten accedir a talent molt qualificat que combina la visió del potencial que ofereix la investigació amb visió pràctica per a l’aplicació de la tecnologia en entorn real».
David Picado
Cofundador i director de tecnologia (CTO) de l’empresa Bitmetrics.
«El fet de crear vincle un amb la universitat i l’empresa, m’ha fet conèixer una part de la recerca que desconeixia i que, sense dubte, ha estat enriquidora.»
Neus Prieto
Doctoranda industrial i actualment directora de producció a la Malteria La Moravia (Grup Damm).
«Els Doctorats Industrials combinen i hibriden el coneixement de la recerca més actual existent al mercat, sota el guiatge d’una empresa que vol la part pràctica d’aquest coneixement.»
Ton Guardiet
Doctor Industrial i conseller delegat (CEO) d’Acceleralia.
«Una alta direcció intel·ligent entén de seguida l’avantatge d’integrar un Doctorat Industrial. Després, amb esforç i rigor, arriben els beneficis: per l’empresa i per la ciència. Tothom hi guanya.»
Montserrat Guillen
Directora del grup de recerca Riskcenter i distingida ICREA Acadèmia. Projecte amb Zurich Seguros España i la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
«Ha estat una experiència excel·lent, que m’ha permès investigar sobre un sector en auge: la mobilitat del futur; i també m’ha obert la porta d’una gran empresa i a liderar projectes d’innovació, que és el que sempre m’ha apassionat.»
Mireia Gilibert
Innovation Lifecycle Officer a EIT Urban Mobility. Projecte amb l’empresa SEAT i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
A mesura que augmenten els projectes d’àmbits de les ciències socials, les arts i les humanitats, es van incorporant noves tipologies d’entorns empresarials com les fundacions, les associacions, les ONG o les administracions públiques. Malgrat això, la gran majoria d’empreses participants en el Pla DI són pimes com a reflex d’una realitat de país.
Les empreses amb dos i tres projectes, ho solen repetir, de mitjana, al cap de dos anys i mig d’haver començat el primer projecte. A mesura que les empreses acumulen més projectes, van reduint el temps entre els projectes, fent que molts coexisteixin en el temps.
Projectes de doctorat industrial amb una doctoranda, una investigadora i una responsable d’empresa.
Subscriu-te al nostre butlletí de novetats i notícies sobre els Doctorats Industrials
En clicar Subscriu-te confirmes que estàs d’acord amb la nostra política de privacitat
El Pla de Doctorats Industrials és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, gestionada amb el suport de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), i el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), i la col·laboració de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).
Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència mentre navegueu. D’aquestes, les cookies que es classifiquen com a necessàries s’emmagatzemen al vostre navegador, ja que són essencials per al funcionament de les funcionalitats bàsiques del lloc web. També fem servir cookies de tercers que ens ajuden a analitzar i entendre com utilitzeu aquest lloc web. Aquestes cookies s’emmagatzemaran al vostre navegador només amb el vostre consentiment. També teniu l’opció de desactivar aquestes cookies. Però desactivar algunes d’aquestes cookies pot afectar la vostra experiència de navegació.
Galeta | Durada | Descripció |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-advertisement | 1 year | Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category . |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
CookieLawInfoConsent | 1 year | Records the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie. |
elementor | never | This cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time. |
rc::a | never | This cookie is set by the Google recaptcha service to identify bots to protect the website against malicious spam attacks. |
rc::c | session | This cookie is set by the Google recaptcha service to identify bots to protect the website against malicious spam attacks. |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
wpEmojiSettingsSupports | session | WordPress sets this cookie when a user interacts with emojis on a WordPress site. It helps determine if the user's browser can display emojis properly. |
Galeta | Durada | Descripció |
---|---|---|
yt-player-headers-readable | never | The yt-player-headers-readable cookie is used by YouTube to store user preferences related to video playback and interface, enhancing the user's viewing experience. |
yt-remote-cast-available | session | The yt-remote-cast-available cookie is used to store the user's preferences regarding whether casting is available on their YouTube video player. |
yt-remote-cast-installed | session | The yt-remote-cast-installed cookie is used to store the user's video player preferences using embedded YouTube video. |
yt-remote-fast-check-period | session | The yt-remote-fast-check-period cookie is used by YouTube to store the user's video player preferences for embedded YouTube videos. |
yt-remote-session-app | session | The yt-remote-session-app cookie is used by YouTube to store user preferences and information about the interface of the embedded YouTube video player. |
yt-remote-session-name | session | The yt-remote-session-name cookie is used by YouTube to store the user's video player preferences using embedded YouTube video. |
ytidb::LAST_RESULT_ENTRY_KEY | never | The cookie ytidb::LAST_RESULT_ENTRY_KEY is used by YouTube to store the last search result entry that was clicked by the user. This information is used to improve the user experience by providing more relevant search results in the future. |
Galeta | Durada | Descripció |
---|---|---|
_ga | 2 years | The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors. |
_ga_* | 1 year 1 month 4 days | Google Analytics sets this cookie to store and count page views. |
_gat_gtag_UA_55600303_1 | 1 minute | Set by Google to distinguish users. |
_gid | 1 day | Installed by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously. |
_hjAbsoluteSessionInProgress | 30 minutes | Hotjar sets this cookie to detect the first pageview session of a user. This is a True/False flag set by the cookie. |
_hjFirstSeen | 30 minutes | Hotjar sets this cookie to identify a new user’s first session. It stores a true/false value, indicating whether it was the first time Hotjar saw this user. |
_hjIncludedInPageviewSample | 2 minutes | Hotjar sets this cookie to know whether a user is included in the data sampling defined by the site's pageview limit. |
_hjIncludedInSessionSample | 2 minutes | Hotjar sets this cookie to know whether a user is included in the data sampling defined by the site's daily session limit. |
_hjSession_* | 30 minutes | Hotjar sets this cookie to ensure data from subsequent visits to the same site is attributed to the same user ID, which persists in the Hotjar User ID, which is unique to that site. |
_hjSessionUser_* | 1 year | Hotjar sets this cookie to ensure data from subsequent visits to the same site is attributed to the same user ID, which persists in the Hotjar User ID, which is unique to that site. |
_hjTLDTest | session | To determine the most generic cookie path that has to be used instead of the page hostname, Hotjar sets the _hjTLDTest cookie to store different URL substring alternatives until it fails. |
CONSENT | 2 years | YouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data. |
Galeta | Durada | Descripció |
---|---|---|
__Host-GAPS | 2 years | This cookie allows the website to identify a user and provide enhanced functionality and personalisation. |
NID | 6 months | Google sets the cookie for advertising purposes; to limit the number of times the user sees an ad, to unwanted mute ads, and to measure the effectiveness of ads. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | A cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface. |
VISITOR_PRIVACY_METADATA | 6 months | YouTube sets this cookie to store the user's cookie consent state for the current domain. |
YSC | session | YSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages. |
yt-remote-connected-devices | never | YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video. |
yt-remote-device-id | never | YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video. |
yt.innertube::nextId | never | YouTube sets this cookie to register a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen. |
yt.innertube::requests | never | YouTube sets this cookie to register a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen. |
Galeta | Durada | Descripció |
---|---|---|
_hjIncludedInSessionSample_2950888 | 2 minutes | Description is currently not available. |
_hjSession_2950888 | 30 minutes | No description |
_hjSessionUser_2950888 | 1 year | No description |
BROWNIE | session | Description is currently not available. |