Search

El Telenotícies Migdia de TV3 posa en relleu els 10 anys de trajectòria del Pla de Doctorats Industrials com a model d’èxit de recerca col·laborativa

El reportatge destaca la gairebé plena ocupabilitat dels participants del programa | Dos projectes de recerca aplicada i col·laborativa són presentats com a casos d'èxit  

El Telenotícies migdia de TV3 ha emès un breu reportatge en relació amb el 10è aniversari del Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya. Breument, el presentador Xavi Coral ha explicat l’essència del programa: “consisteix que els estudiants facin la tesi doctoral en una empresa. Ha destacat també un dels èxits del programa, la gairebé plena ocupabilitat dels seus participants: “dels 700 investigadors que hi han passat, més de la meitat s’han quedat treballant a l’empresa i pràcticament tots els que han participat en el programa han trobat feina qualificada“.

Els casos d’èxit escollits per la cadena de televisió pública de Catalunya estan liderats per dues investigadores catalanes. Anna Mas Herrador, que ha desenvolupat el seu projecte de recerca col·laborativa entre l’empresa Greennova Foundation i la Universitat Rovira i Virgili (URV), explica en el reportatge: “si comparem aquest doctorat industrial amb un doctorat tradicional, en aquest doctorat trobem més punts d’innovació i l’aplicabilitat de la recerca que estem fent i també l’oportunitat de quedar-se a l’empresa una vegada finalitzat el doctorat”

El segon projecte el lidera Alicia Cañellas-Mayor, amb un projecte entre l’empresa VISYON del grup Mediapro i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Durant l’entrevista declara: “És supercomplet el programa. Òbviament, una tesi i un doctorat comporta cert grau de complicació. És una etapa dura, però realment el resultat final és increïblement satisfactori. Vam generar un prototip amb diferents implementacions que es va fer un estudi experimental amb usuaris reals, la major part del col·lectiu de gent amb paràlisi cerebral i vam poder testar que aquestes implementacions milloraven realment l’experiència de l’usuari i així va ser“.