El Pla de Doctorats Industrials va participar en la 1a Jornada Anual de la Xarxa RDI-IA, celebrada el passat 22 de maig a la Llotja del Mar de Barcelona. L’esdeveniment va reunir més de 150 assistents, incloent investigadors, empresaris i representants institucionals.
Durant la sessió de la tarda, Jordi Alba, representant del Pla de Doctorats Industrials, va presentar el programa de la Generalitat de Catalunya com un exemple d’èxit de col·laboració entre ciència i indústria, destacant diversos aspectes clau del programa. Va ressaltar com la recerca realitzada en els doctorats industrials és estratègica, col·laborativa i aplicada, amb un retorn significatiu a la societat a través de la creació de llocs de treball altament qualificats i la promoció de la transferència de coneixement.
Les xifres presentades per Jordi Alba van il·lustrar l’èxit de la iniciativa: més del 80% dels doctors industrials continuen col·laborant amb les empreses un cop finalitzat el seu doctorat, i el 98% estan interessats a explorar noves col·laboracions. A més, el 75% dels doctors industrials romanen en la indústria, i un 20% dels doctorands/es fan una acció de mobilitat internacional en empreses o institucions. També es va destacar l’oportunitat d’internacionalització tant per a les indústries com per als grups de recerca, així com els resultats en termes de publicacions científiques i patents, amb un 40% dels doctors publicant entre 3 i 4 articles científics durant el seu doctorat.
Aquesta intervenció va formar part d’una sèrie de presentacions que també van incloure aportacions de Marco Orellana sobre la incorporació de la innovació en IA a les subvencions DIH4CAT, i Emilio Iglesias sobre les col·laboracions a través del CDTI.
Aquest esdeveniment, en la seva primera edició, posa de manifest la importància de la col·laboració entre universitats, centres de recerca i empreses, i reforça el compromís del Pla de Doctorats Industrials amb el desenvolupament econòmic i tecnològic de Catalunya.