Judit Camargo, CEO de Roka Foradada: “La majoria dels 21 membres de l’empresa són doctors”

Judit Camargo, CEO de Roka Foradada a Catalonia Exponential Leaders 2023
Judit Camargo, CEO de Roka Foradada a Catalonia Exponential Leaders 2023

Judit, la teva infància a Torredembarra i la teva relació amb la natura sembla que han tingut un gran impacte en la teva carrera professional. Com van influir aquestes experiències en la teva decisió de centrar-te en la protecció solar i en la fundació de Roka Furadada?

És cert, la meva infància a Torredembarra i la meva connexió amb la natura van tenir un impacte significatiu en la meva carrera professional. Quan era petita, durant els estius anàvem a un lloc molt especial: la Roca Foradada; era una roca que et donava una entrada al mar. Aquest aspecte d’estar oberts al mar, i també el fet de poder gaudir de la natura protegida connecta amb el projecte de la fotoprotecció. A més, sempre m’ha resultat interessat la conservació del medi ambient: la generació de residus, la contaminació i l’impacte que tenim sobre el planeta. Per això, vaig veure en la protecció solar una oportunitat per unir la meva passió per la natura amb la meva vocació per la salut. Volia crear productes sostenibles que minimitzessin l’impacte ambiental i que alhora protegissin la pell de les persones.

Roka Furadada, fundada a Barcelona l’any 2019, ha acumulat diversos reconeixements en poc temps, entre els quals destaquen el premi DeepTech a la innovació tecnològica més disruptiva; el premi Women in Tech Start-Up Award en l’àmbit mundial; el Catalonia Exponential Leaders 2023 reconeguda per ACCIÓ- Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat de Catalunya, i la selecció recent com una de les cent millors empreses emergents (start-ups) dels parcs científics i tecnològics de l’Estat espanyol. Davant d’aquest panorama d’èxits, què representen aquests premis per a tu i per a l’equip de Roka Furadada?

El reconeixement, això és el primer. Nosaltres som una start-up, i el nostre dia a dia és molt exigent, treballem amb recursos limitats i amb un nivell d’exigència molt elevat, però amb grans aspiracions. El fet que ens reconeguin és un gran impuls, perquè ens permet aturar-nos i reflexionar sobre l’impacte positiu que estem tenint. Però també ens permet celebrar els nostres èxits com a equip.

En l’àmbit personal, entenc que també?

Sí, sens dubte! El premi Women in Tech Start-Up Award, en particular, va ser una experiència molt emocionant. La Secretaria de Polítiques Digitals ens van animar, a mi i a altres catalanes, a presentar-nos-hi, i vaig viatjar a Amsterdam per a la cerimònia dels premis sense saber si guanyaria o no. Al final, va ser un gran honor ser reconeguda com la guanyadora europea a la millor start-up tecnològica dirigida per una dona. Després, vaig ser seleccionada per representar Europa a la final mundial a Dubai, on vaig rebre de nou el premi. Va ser una experiència increïble poder compartir espai amb emprenedores de tot el món i conèixer els seus projectes.

A més del reconeixement personal, aquests premis són importants perquè donen visibilitat a les dones en el sector tecnològic i fomenten la diversitat. Són un estímul per continuar treballant de valent i per inspirar altres dones a perseguir els seus somnis.

"Aquests premis són importants perquè donen visibilitat a les dones en el sector tecnològic i fomenten la diversitat"

Com aconsegueix Roka Furadada crear filtres solars eficaços i alhora sostenibles?

La sostenibilitat és un dels nostres pilars fonamentals. Per això, des del principi del disseny dels productes, tenim en compte tant l’eficàcia com l’impacte mediambiental que podria tenir. Per exemple, quan desenvolupem diferents productes, utilitzem un procés rigorós de selecció, en el qual,  abans de continuar-ne el desenvolupament, fem tota una sèrie d’anàlisis in silico (“fet per ordinador” o “via simulació computacional”), per tal de veure quin en serà l’impacte toxicològic i mediambiental. I a partir d’aquí, doncs, seleccionem els productes candidats que tirem endavant.

A més, creiem que l’eficàcia i la sostenibilitat van agafats de bracet, una cosa no pot ser sense l’altra. Un producte més eficaç necessita menys quantitat per obtenir el mateix resultat, de manera que reduexi l’impacte mediambiental perquè fas servir menys matèries primeres. Per tant, els nostres productes no només ofereixen una alta protecció solar, sinó que també són respectuosos amb el medi ambient i amb els ecosistemes marins.

Roka Furadada pot presumir de tenir quatre projectes de Doctorat Industrial. Aquests projectes comparteixen objectius? 

La veritat és que tots comparteixen el mateix objectiu, però ho fan des de branques diferents. Te’n posaré un exemple: la primera molècula que hem llançat al mercat, la que ara estem venent, ha tingut una diversitat de perspectives que ha estat crucial per aconseguir un producte final d’alta qualitat. Cada projecte de doctorat industrial, amb cada una de les persones que ha anat acabant les seves tesis, ha aportat la seva disciplina per poder obtenir aquests resultats. 

En resum, tot i que cada doctorand i doctoranda treballa en un aspecte concret del producte amb la seva especialitat, tots tenen un objectiu comú: el llançament d’una molècula al mercat.

Quin valor afegit aporta a Roka Furadada la recerca dins l’empresa en el marc del Pla de Doctorats Industrials?

Som una empresa molt completa que, excepte en el cas de la fabricació, que subcontractem, fem la transferència de tot: la recerca és indispensable per a nosaltres, perquè ens permet desenvolupar productes únics i innovadors que no serien possibles sense aquesta tasca.

A Roka Furadada portem a terme una recerca “pura i dura” per desenvolupar una tecnologia única que ens permet avaluar diversos productes candidats. En aquest sentit, crec que els doctorats industrials són interessats per dues raons. Primera, som una empresa petita amb recursos limitats, i quan vam començar ens van permetre tenir diferents doctorands en laboratoris diferents. I segona, hi ha una part que és molt important dins del doctorat industrial, que és el suport que reps de l’acadèmia. És a dir, hem pogut col·laborar amb personal investigador molt experimentat i valdre’ns del seu coneixement, això ens ha ajudat a tirar endavant aquest projecte. De fet, són els tutors de les tesis dels diferents projectes de doctorat industrial.

Ara per ara, ens resulta molt interessant l’accés a aquest valuós coneixement enfocat i aplicat, amb l’objectiu de resoldre problemes que ens anem trobant o aprendre més sobre matèries que estem utilitzant.

 

"La recerca és indispensable per a nosaltres, perquè ens permet desenvolupar productes únics i innovadors que no serien possibles sense aquesta tasca"

Quins són els reptes principals que afronteu en el desenvolupament dels projectes de Doctorat Industrial?

Al principi, un dels reptes més grans que vam tenir era poder construir un equip tenint les persones en diferents espais: algú a les oficines, una altra persona a la facultat de farmàcia, una altra a la de química, una altra a l’Autònoma… Arriba un moment que dius: com puc integrar totes aquestes persones en el mateix equip? Primer ho vam gestionar amb coaching, un sistema que fem servir des de fa tres anys amb dues coachs que acompanyen als membres de l’equip creant cohesió, fent que es coneguin, etc. És un mètode que es diu Agile, i consisteix a veure’ns tot l’equip cada dia, encara que sigui en línia, ens expliquem una mica què tenim per al dia, què ens fa falta, i així tothom està a la mateixa pàgina.

En segon lloc, un altre dels reptes és coordinar-nos amb el director de tesi del projecte i alinear-nos una mica amb la feina que s’ha de fer. Crec que la veritat és que ho hem fet prou bé en aquest sentit, perquè des de la universitat hi ha molta cooperació.

A partir de la teva experiència com a emprenedora, quina ha estat la lliçó més valuosa que has après i com ha influït en la teva manera de liderar Roka Furadada?

Quan emprens és quan t’adones que per molt que sàpigues moltes coses del teu producte, del mercat o del sector, necessites moltíssimes coses de les quals no tens ni idea i que has de demanar ajuda.

I l’altra cosa que també és molt important, per mi, és l’equip, les persones. És a dir, per aconseguir objectius cal que tot l’equip estigui alineat; i si és com en el nostre cas, seleccionem acuradament els perfils professionals necessaris per a les tasques específiques que implica el projecte. La dedicació a l’equip i a les persones és imprescindible.

Quina importància creus que té el lideratge femení en la indústria de la ciència i la tecnologia, especialment en àrees innovadores com la vostra?

Si bé en certs camps com la química, la biotecnologia o la biologia hi ha una presència notable de dones, la realitat és que ens costa arribar a posicions de responsabilitat. Crec que augmentar la presència femenina en aquests càrrecs és crucial, ja que, de manera natural, això facilitarà la promoció de més dones en el futur.

A més, penso que les dones aportem una visió diferent del lideratge, una perspectiva més holística i global que complementa a la perfecció l’enfocament més concret dels homes. La combinació de les dues visions és crucial per a l’èxit en qualsevol sector.

Per tant, necessitem que les dones ocupin cada vegada més posicions de lideratge. Això no només beneficiarà les dones, sinó tota la societat.

“Quan emprens t'adones que per molt que sàpigues moltes coses del teu producte, del mercat o del sector, necessites moltíssimes coses de les quals no tens ni idea i que has de demanar ajuda.”

Quins són els objectius a llarg termini de Roka Furadada? Hi ha alguna nova àrea en què us agradaria innovar?

A curt termini, Roka Furadada està enfocada en la comercialització dels seus dos productes actuals i en el llançament de quatre més en els pròxims anys. Pel que fa a les línies de recerca, nosaltres estem molt enfocats a la cosmètica, però ens interessa explorar aplicacions en l’àmbit dels materials; per fer-ho, ara estem col·laborant amb el clúster de materials i buscant aliances amb empreses del sector. I, per altra banda, a part de la cosmètica, estem explorant la possibilitat de treballar amb accions més terapèutiques.

Per això esteu col·laborant amb l’Hospital del Mar?

Exacte, de fet jo soc investigadora de l’Hospital del Mar Research Institute – IMIM. És a partir d’aquesta connexió que ens proposen col·laborar en un projecte a les seves UCI. Per nosaltres, és una iniciativa molt interessant, l’objectiu de la qual és que els pacients puguin gaudir de l’exterior, aprofitant l’emplaçament de l’Hospital davant del mar, amb el nostre producte de protecció, evitant els para-sols, etc.

Com afronta Roka Furadada els reptes de la innovació constant en el sector de la cosmètica i la protecció solar?

Penso que som una empresa valenta, tenim molt clar què és el que volem fer i, per mantenir-nos a aquest nivell, necessitem bon personal investigador i, evidentment, recursos, i necessitem que el personal sigui molt bo en totes les àrees que nosaltres treballem. No només cal bon capital humà en R+D+I, també en altres àrees.

La majoria dels 21 membres de l’empresa són doctors, amb un alt nivell d’experiència en diversos camps. És a dir, que el nivell d’excel·lència i de coneixement és molt alt. I per això jo penso que podem continuar innovant, perquè el talent que tenim és molt bo.

I els doctorats industrials, es queden a l’empresa?

En alguns casos sí, si l’habilitat que s’ha adquirit durant el doctorat té continuïtat dins de l’empresa. El programa de Doctorats Industrials permet a l’empresa conèixer a fons el treball i la manera de funcionar del doctorand, i això facilita la seva integració a l’equip.