Search

El projecte de doctorat industrial entre Noel Alimentaria i la UdG que redefineix la sostenibilitat dels envasos alimentaris

Genís Bayés, és el doctorand industrial que lidera la recerca col·laborativa entre Noel Alimentaria i la Universitat de Girona | L'objectiu del projecte de revolucionar els envasos alimentaris cap a alternatives sostenibles i eliminar definitivament el plàstic | Aquesta iniciativa respon a la necessitat urgent de solucions ecològiques en l'embalatge | La col·laboració entre l'entorn acadèmic i empresarial es presenta com un model exemplar de transferència de coneixement, prometent no només avanços tècnics, sinó també un impacte positiu en la conscienciació social i ambiental.
Diari de Girona

La necessitat de solucions sostenibles en la indústria alimentària, en concret l’àmbit dels envasos, ha portat a una col·laboració estratègica entre el departament d’R+D de la càrnia garrotxina Noel Alimentaria amb el Grup de Recerca Laboratori de Materials Sostenibles i Disseny del Producte de la Universitat de Girona (UdG). 

Genís Bayés, enginyer químic i estudiant de doctorat industrial, és l’encarregat de liderar la recerca d’un projecte innovador que busca desenvolupar un envàs sostenible per a la indústria alimentària; reduint l’impacte ambiental sense comprometre la qualitat ni la seguretat dels productes.

El projecte de doctorat industrial es va presentar el 2021 sota el títol “Desenvolupament i Implementació d’Embalatge Alimentari d’un Sol Ús i Sostenible“, en resposta a la Directiva (EU) 2019/904, coneguda com la Directiva dels plàstics d’un sol ús. L’objectiu inicial d’aquest projecte de recerca aplicada és no només complir amb les normatives actuals, sinó també anticipar-se a les demandes futures del mercat i de la societat en termes de sostenibilitat. L’objectiu és clar, substituir milions de safates de plàstic per alternatives més ecològiques i sostenibles, començant amb una prova pilot que consisteix en una innovadora barqueta de paper amb una làmina de plàstic, per comercialitzar alguns dels productes de l’empresa garrotxina.

Però el projecte va més enllà d’una simple substitució de materials. S’estan explorant noves fronteres de recerca amb el desenvolupament d’un envàs completament lliure de plàstic, un desafiament que posa a prova les capacitats tècniques i creatives dels membres del projecte: Genís Bayés, Jaume Planella del departament d’R+D de Noel Alimentaria i el Dr. Marc Delgado com a investigador principal del grup de recerca. Aquesta iniciativa no només té el potencial de revolucionar la indústria alimentària, sinó també de promoure una major conscienciació social i ambiental sobre l’ús d’embalatges.

La col·laboració entre Noel Alimentaria i la UdG exemplifica la importància de la transferència de coneixement entre el sector empresarial i l’acadèmic, on el mateix estudiant de doctorat industrial esdevé un pont entre l’empresa i la universitat, connectant la teoria amb la pràctica. 

Mentre Genís Bayés es troba en la recta final del seu doctorat, el futur del projecte i el seu impacte són prometedors. El que és indiscutible és que aquesta iniciativa representa un pas significatiu cap a un futur més sostenible per a la indústria alimentària, posant Noel Alimentaria i la UdG al capdavant de la innovació i la sostenibilitat en el sector.

El Diari de Girona s’ha fet ressò del projecte, podeu llegir la notícia en aquest enllaç.