L’startup Oncoheroes, amb un Doctorat Industrial, llicència volasertib a la nord-americana Notable Labs per a càncer d’adults

L’startup  Oncoheroes Biosciences, centrada exclusivament en l’avanç de noves teràpies per al càncer infantil, ha llicenciat els drets de desenvolupament i comercialització de volasertib per a càncer d’adults a tot el món a la nord-americana Notable Labs, una biofarmacèutica pionera en medicina preventiva i de precisió.  Oncoheroes -que conservarà la llicència mundial en oncologia pediàtrica- va ser cofundada el 2017 per l’emprenedor català Ricardo García i el científic italià Cesare Spadoni, dos pares afectats pel càncer infantil. La companyia té la seva seu a Boston (Estats Units) i centralitza tota la seva activitat de drug discovery al seu laboratori del Parc Científic de Barcelona (PCB).


Notícia Original: https://www.pcb.ub.edu/ (18/10/2021)

 

Ricardo García, cofundador i CEO de l'startup (Foto: Oncoheroes).
Ricardo García, cofundador i CEO de l’startup (Foto: Oncoheroes).

Volasertib és un inhibidor de la cinasa PLK-1, un enzim implicat en una àmplia gamma de tumors sòlids i càncers hematològics. El compost va ser descobert i desenvolupat per Boehringer Ingelheim per a la leucèmia mieloide aguda, fins que l’empresa va decidir deixar el seu desenvolupament per motius estratègics, després que un estudi de fase III amb adults no aconseguís complir les seves expectatives.

L’any 2019, Oncoheroes va obtenir la llicència mundial i exclusiva del fàrmac amb l’objectiu de continuar el desenvolupament clínic en els pacients oncològics més joves i, el 2020, va aconseguir la seva designació com a Medicament Orfe (Orphan Drug Designation, ODD) i Malaltia Pediàtrica Rara (RPDD, Rare Pediatric Disease Designation) per part de la Food and Drug Administration (FDA) per al tractament del rabdomiosarcoma (RMS) pediàtric, el càncer de teixits tous més comú en nens i adolescents.

“La concessió de l’estatus d’RPDD a volasertib suposa una fita important per a Oncoheroes, ja que permet la possibilitat d’obtenir un Bo de Revisió Prioritària (Priority Review Voucher, PRV) en el moment de la seva aprovació. Les empreses posseïdores del PRV poden utilitzar-ho en qualsevol moment per a reduir el temps de revisió per part de la FDA d’un els seus candidats a convertir-se en nou fàrmac, permetent-los sortir abans al mercat,” explica Ricardo García, cofundador i CEO d’Oncoheroes. “El PRV només es concedeix a companyies que estan desenvolupant medicaments per a malalties rares o òrfenes, com és el cas d’Oncoheroes amb el càncer infantil. No obstant això, les empreses que rebem un PRV no estem interessades a fer-ne ús, sinó a vendre’l, ja que la FDA ens permet traspassar-ho i les grans farmacèutiques estan molt interessades a aconseguir-ho i disposades a pagar per això. El valor actual de mercat del PRV és de $100M. La majoria dels nous fàrmacs que té previst desenvolupar Oncoheroes són elegibles a rebre un PRV”.

Oncoheroes ha iniciat ja la producció de volasertib i està treballant amb el consorci europeu ITCC (Innovative Therapies for Children with Cancer) amb l’objectiu de començar el 2022 un assaig clínic de fase Ib/II en rabdomiosarcoma pediàtric, patrocinat per la Universitat de Birmingham i el Cancer Research UK.

Compromesos amb el càncer infantil

El model de negoci d’Oncoheroes és desenvolupar un portafolis de potencials nous fàrmacs per al càncer infantil, a través de tres estratègies: R+D pròpia, llicències de fàrmacs en fase clínica i col·laboracions amb la indústria farmacèutica, acadèmia, hospitals, fundacions i associacions de pacients.

“El càncer infantil no és com el dels adults i requereix un tractament diferent. Tant és així que alguns dels càncers infantils més devastadors només ocorren en nens. Desafortunadament, en la majoria dels casos, els oncòlegs pediàtrics es veuen obligats a ajustar els tractaments d’adults per a ells. Avui dia, només hi ha disponibles 5 fàrmacs desenvolupats i aprovats específicament per a càncer infantil, a pesar que continua sent la principal causa de mort per malaltia en nens. A més, tractar als nens amb medicaments que no han estat dissenyats per a ells implica que un gran percentatge de supervivents experimentaran efectes secundaris per a tota la vida associats a la toxicitat i que, en algun cas, podran arribar a ser molt greus”, explica Cesare Spadoni, cofundador i COO d’Oncoheroes.

Oncoheroes centralitza la seva activitat global d’R+D en drug discovery al seu laboratori del Parc Científic de Barcelona. El centre està liderat per la Dra. Eva Méndez, actual directora d’aquesta àrea de la companyia, que compta amb més de 20 anys d’experiència en recerca biomèdica acadèmica i industrial. “Que nosaltres sapiguem, el nostre laboratori és l’únic en la indústria dedicat 100% al descobriment de noves dianes, biomarcadors i candidats a fàrmacs per a càncer infantil. El 2019 vam llançar el nostre primer projecte de drug discovery2HIT-Meduloblastoma per al tractament del Meduloblastoma pediàtric, el tumor cerebral més comú en nens. El nostre objectiu és seleccionar i caracteritzar un candidat que estigui llest per entrar en fase preclínica reguladora a la fi del 2023. El laboratori ha estat finançat en part amb un Neotec, un Eninsa, un Torres Quevedo i dos doctorats industrials, un de la Generalitat de Catalunya i un altre del Ministeri de Ciència i Innovació”, apunta la Dra. Méndez.

La determinació i compromís exclusiu amb el càncer infantil, ha portat a Oncoheroes a dissenyar també una estratègia que li permeti continuar finançant la construcció del seu portafolis mitjançant acords de llicència d’alguns dels seus potencials fàrmacs per al mercat d’adults. “La llicència de volasertib per al seu desenvolupament en adults, no sols reafirma el nostre focus 100% al càncer infantil, sinó que a més valguda un dels escenaris previstos en el nostre model de negoci. La possible aprovació de volasertib per al mercat de càncer d’adults de la mà de Notable, proporcionarà a Oncoheroes ingressos per fites i royalties per a continuar invertint en el desenvolupament de nous medicaments per a càncer pediàtric”, declara Ricardo García.

Fins avui, Oncoheroes ha recaptat uns $8.8 milions de dòlars d’inversors privats, fundacions i organismes governamentals. Aquest capital els has permès crear el laboratori de drug discovery al Parc Científic de Barcelona i aconseguir avançar en el desenvolupament dels seus dos primers actius (volasertib i el projecte 2HIT Meduloblastoma). “D’altra banda -afegeix Ricardo- estem en procés d’incorporar dos assets més llestos per a entrar en fase clínica i completar així el nostre portafolis”.

El rol actiu de les fundacions i famílies afectades

Del capital recaptat fins al moment per Oncoheroes, $2.9M procedeixen de fundacions contra el càncer i famílies afectades. “14 organitzacions sense ànim de lucre ja han invertit en el nostre projecte. Són entitats que han donat suport a la recerca de càncer infantil en els últims 40 anys amb més de $300M. Per a moltes d’elles és la primera vegada que inverteixen en una biotec. És probable que després del progrés que hem demostrat fins al moment, la majoria tornin a invertir de nou, com recentment ja ha fet la primera fundació de càncer infantil que va invertir en Oncoheroes, The Andrew McDonough B+ Foundation”,  subratlla el cofundador d’Oncoheroes.

El setembre del 2021, Oncoheroes va anunciar la inversió de la Fundació Olivares, una organització sense ànim de lucre contra el càncer infantil de Màlaga (Espanya). Va ser la primera vegada que aquesta organització va fer un pas endavant donant suport a la recerca del càncer pediàtric i invertint en una empresa de biotecnologia. “Fins a l’arribada de Fundació Olivares, Oncoheroes havia rebut inversió de diverses fundacions de càncer infantil nord-americanes, algunes d’elles considerades referents mundials a finançar projectes de recerca. Estem molt il·lusionats de comptar també amb la primera organització de càncer infantil espanyola que s’uneix al nostre projecte”, conclou Ricardo García.