L'ORIGEN DEL PROJECTE
En Mohamed Amazian El Moussaoui és el doctorand industrial del projecte de recerca col·laborativa entre l’empresa Plating Decor S.L. i el grup Processos Electroquímics Sostenibles de la Universitat de Barcelona (UB). També va ser el representant de la UB al concurs «Tesis en 4 minuts» que organitza la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi).
Inspirat pel desafiament del canvi climàtic, Mohamed Amazian s’ha dedicat a la recerca de materials innovadors amb potencial per mitigar-ne els efectes. Aquesta inquietud el va portar a obtenir el grau en Química i un Màster en Química de Materials Aplicada abans de convertir-se en un doctorand industrial de l’empresa Plating Decor S.L., una empresa de Sant Feliu de Llobregat especialitzada en el tractament de superfícies per deposició de metalls preciosos per a sectors tan variats com joieria, electrònica, automoció, aeronàutica, medicina, etc. En el cas que ens ocupa, l’empresa està també especialitzada en recobriments d’or de 18 quirats per a peces decoratives.
El cert és que aquests processos electroquímics presenten desafiaments en termes de sostenibilitat ambiental i dependència de subministraments externs. Cal entendre primer de què parlem quan ens referim a la tècnica de l’electrodeposició: es tracta d’una tècnica que permet recobrir un objecte amb una fina capa de metall fent passar un corrent elèctric; en el cas de la recerca de Mohamed Amazian es tracta d’un recobriment d’or de 18 quirats. El procediment consisteix en submergir l’objecte en un bany amb diferents components i aplicar-hi corrent elèctric. Aquest corrent fa que els metalls del bany es dipositin a la superfície de l’objecte, creant així un recobriment uniforme. Una de les principals aplicacions de l’electrodeposició és en la indústria de la joieria, on es fa servir per recobrir peces amb metalls preciosos com l’or o la plata. També es fa servir en la indústria automobilística per a la protecció contra la corrosió, així com en altres sectors relacionats amb l’electrònica i l’enginyeria de materials.
El repte de reduir l’impacte mediambiental d'un procés industrial
L’empresa ha identificat un repte en el seu procés industrial que vol superar amb aquest projecte de doctorat industrial. Essencialment, el problema és que aquests banys esmentats contenen components nocius amb el medi ambient, com ara cianurs. És per això que aquest projecte de doctorat industrial busca alternatives més sostenibles que minimitzin l’ús d’aquests components perjudicials.
Però hi ha més, el fet més destacable és que els metalls utilitzats en aquests recobriments també es poden utilitzar en altres processos electroquímics que ens permetrien un futur més sostenible, com serien la transformació del CO₂ atmosfèric, un dels gasos que contribueix al canvi climàtic, o la revalorització de productes industrials secundaris. És per això que aquest projecte té un doble objectiu, la millora del procés de deposició utilitzat en joieria i obrir la possibilitat a què l’empresa pugui elaborar materials amb finalitats mediambientals. Segons afirma Amazian, el potencial impacte de la seva recerca es focalitza a “reduir els components tòxics del bany electrolític, trobar un procés de fabricació més robust que l’actual, i sobretot trobar aplicacions alternatives”.
Com és habitual en qualsevol procés de recerca, el treball d’en Mohamed Amazian implica desafiaments significatius. Abans de començar el projecte, en Mohamed va fer un període de pràctiques que va ser fonamental per comprendre els problemes de l’empresa; sobretot perquè ell venia d’un àmbit de treball ben diferent, tot i que també estava relacionat amb la lluita contra el canvi climàtic. En el moment d’estudiar la fórmula del bany que Plating Decor usa per als recobriments en Mohamed reconeix que “el desconeixement quasi total de la composició era una barrera per entendre el procés que calia superar”, fet que complicava entendre tot el procés. El procés de superació d’aquests obstacles ha estat un esforç compartit per tothom, que inclou l’experiència dels tècnics de l’empresa, l’expertesa dels investigadors electroquímics de la facultat i fins i tot la utilització d’eines de càlcul i simulació aportades per grups de recerca teòrics.
Pel que fa a l’impacte de la seva recerca en la societat i en el teixit industrial, Amazian identifica tres eixos d’impacte potencial: la reducció de components tòxics, l’establiment d’un procés de fabricació més robust i fiable, i la recerca d’aplicacions alternatives. Aquests avenços podrien tenir repercussions més enllà de la indústria específica dels recobriments decoratius, servint com a model per a altres sectors industrials que poden transformar processos industrials tradicionalment contaminants en versions molt més ecològiques: “particularment, m’interessa moltíssim unir la finalitat decorativa amb la finalitat mediambiental. Seria genial que un mateix recobriment que fins ara s’ha lluït per ser atractiu, l’obtenim en unes altres condicions i l’utilitzem per reduir diòxid de carboni” afirma Amazian.
Malgrat que el projecte de doctorat industrial encara no ha finalitzat, el balanç personal i professional d’en Mohamed Amazian és positiu. El fet de participar en un projecte de doctorat industrial ha aportat a l’entrevistat una experiència dual enriquidora, amb una visió tant del món acadèmic com del món empresarial: “és molt enriquidor veure com s’enfoca un mateix problema des d’aquests dos mons, així com els ritmes de treball i l’organització”.
Amb iniciatives com aquesta, Plating Decor S.L. i la Universitat de Barcelona col·laboren per a establir un nou estàndard en la intersecció entre la ciència i la indústria, que no només pot tenir un impacte significatiu en la forma com s’entén la metal·lúrgia en el sector de la ciència dels materials, sinó també en la nostra lluita global contra el canvi climàtic.