Qilimanjaro Quantum Tech té un llarg recorregut en el Pla de Doctorats Industrials, ha desenvolupat vuit projectes de recerca estratègica, col·laborativa i aplicada des de 2020. Des del Pla DI hem fet difusió dels seus èxits, però aquesta és una ocasió especial: ha sigut la guanyadora del premi a la millor startup dels 4YFN Awards, el màxim reconeixement que obté una empresa emergent en el Mobile World Congress (MWC). El propi perfil de l’empresa a X ha definit amb una piulada la dimensió d’aquest reconeixement: “podem dir oficialment que som la millor startup digital del planeta i per al planeta”.
Qilimanjaro, vinculada com a spin-off a la Universitat de Barcelona (UB), el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i a l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), destaca com una de les empreses d’avantguarda en computació quàntica a Europa. La seva sòlida trajectòria en projectes de recerca aplicada en aquest camp evidencia el seu ferm compromís per liderar la construcció del primer ordinador quàntic comercial. Després d’aquest premi, que suposa un important reconeixement a la seva trajectòria i proposta tecnològica, veurà consolidada la seva posició com a líder en el camp de la informàtica quàntica. A més, li permetrà obtenir una major visibilitat i accedir a noves oportunitats de finançament i col·laboració.
En una entrevista a Marta Pasqual, enginyera quàntica sènior en l’equip de teoria de l’empresa a Barcelona, ens explicava el treball de Qilimanjaro en la creació d’algoritmes quàntics i hardware per facilitar l’accés a la computació quàntica a les indústries i centres de recerca, utilitzant un model de computació analògica diferent de les solucions quàntiques existents. El seu objectiu principal és democratitzar l’accés a la computació quàntica, obrint les portes a una nova era d’innovació tecnològica accessible a tots. La seva visió transformadora busca fer d’aquesta tecnologia una eina al servei del progrés i la resolució de problemes reals en diversos sectors.
La cerimònia dels 4YFN Awards s’ha celebrat el passat dimecres 28 de febrer al Banc Sabadell Stage del Mobile World Congress (MWC). Aquesta competició, dissenyada per descobrir les millors startups digitals a escala mundial, té l’objectiu d’oferir un reconeixement definitiu a les startups durant el MWC Barcelona 2024. Un premi que assegura una exposició internacional per a les startups seleccionades.
Durant la cerimònia dels 4YFN Awards, les startups finalistes que van competir amb Qilimanjaro van ser Bitsensing (Corea del Sur), Mica AI Medical (Israel), Ocean Econstructures (España) y Whispp (Países Bajos). Totes van tenir l’oportunitat d’exposar els seus projectes davant d’un públic divers format per professionals del sector i interessats en general. Qilimajaro, com a guanyadora, va ser premiada amb 20.000 euros per GSMA Foundry, a més d’altres beneficis com una oportunitat de parlar en l’escenari principal de 4YFN Barcelona 2025 i un estand d’exposició gratuït per a la startup durant quatre dies en el 4YFN MWC Barcelona 2025.
El procés de selecció per a aquests premis inclou una avaluació remota preliminar de les candidatures, la publicació d’una llista dels “Top 50 Startups”, i la selecció de cinc finalistes que són convidats a presentar els seus projectes en l’escenari durant la final dels 4YFN Awards. A més, l’esdeveniment dels premis es celebra durant el MWC Barcelona, oferint una plataforma significativa per a les startups per connectar-se amb líders de la indústria i inversors.
El reconeixement de Qilimanjaro Quantum Tech als 4YFN Awards 2024 marca un moment crucial per a l’empresa, i també pel sector de la computació quàntica. Aquest premi no només reafirma el lideratge i la capacitat d’innovació d’aquesta start-up barcelonina, sinó que també destaca la seva capacitat per afrontar reptes globals mitjançant la tecnologia quàntica. Amb aquest impuls, Qilimanjaro està ben posicionada per continuar avançant en la seva missió de democratitzar l’accés a la computació quàntica, obrint noves vies d’investigació i desenvolupament en diverses indústries.