
L’empresa biotecnològica catalana Xenopat, fundada el 2014 com a spinoff de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Hospital Universitari de Bellvitge, ha estat notícia per la seva participació en el desenvolupament d’un tractament potencialment innovador per al càncer colorectal, fruit d’una col·laboració internacional.
Tal com informa ACCIÓ en la seva nota de premsa, Xenopat ha col·laborat amb una farmacèutica del Regne Unit (Neuro-Bio) per avaluar un fàrmac originalment dissenyat per combatre l’Alzheimer. Aquest medicament actua inhibint el pèptid T14, un marcador associat a aquesta demència. La investigació preclínica, duta a terme per Xenopat, se centra a determinar si aquesta mateixa inhibició pot ser eficaç per frenar la metàstasi en pacients amb càncer colorectal.
La clau de la contribució de Xenopat rau en la seva expertesa en estudis in vivo utilitzant models de xenografts derivats de pacients (PDX). Aquests models es generen implantant petits fragments de tumors humans directament en ratolins immunosuprimits, sovint en el mateix òrgan d’origen (implantació ortotòpica), per reflectir de manera més fidedigna la complexitat i resposta dels tumors humans.
En el marc d’aquest projecte específic, que va comptar amb el suport d’un ajut Tecniospring INDUSTRY d’ACCIÓ facilitant la incorporació de la Dra. Raquel Boqué, Xenopat ha aconseguit resultats prometedors: s’ha determinat que la dosi màxima tolerada de l’inhibidor és menys tòxica que la quimioteràpia actual, s’ha observat una disminució significativa del volum tumoral en els models PDX tractats i s’ha constatat una millor eficàcia terapèutica en combinar-lo amb la quimioteràpia estàndard. Aquests avenços inicials justifiquen la continuació de la recerca per avaluar l’efecte del tractament sobre la disseminació metastàtica, un factor crític en la mortalitat dels pacients oncològics.
La participació de l’empresa en el Pla de Doctorats Industrials
La capacitat de Xenopat per obtenir resultats rellevants, com els assolits en l’estudi amb l’inhibidor T14, es fonamenta en la seva sòlida i avançada plataforma de models PDX. En línia amb les tendències més actuals de la recerca biomèdica, l’empresa complementa la seva expertesa amb iniciatives estratègiques com el projecte que desenvolupa dins del Pla de Doctorats Industrials. Un projecte centrat en la creació i validació de línies cel·lulars derivades dels propis PDX de Xenopat.
L’objectiu d’aquest projecte és desenvolupar eines in vitro que permetin realitzar cribratges farmacològics i una preselecció de models més eficient abans d’iniciar estudis in vivo. Aquesta aproximació està alineada amb les demandes de modernització del sector i la necessitat ètica i pràctica de reduir l’ús d’animals d’experimentació (seguint principis com les 3Rs i les directrius d’agències com la FDA). L’establiment d’aquesta plataforma in vitro derivada de PDX té el potencial d’accelerar el descobriment i desenvolupament de nous fàrmacs oncològics, fent la fase preclínica més àgil, predictiva i sostenible.
En aquest context, el Pla de Doctorats Industrials esdevé una eina clau que permet a empreses capdavanteres com Xenopat no només aplicar el seu coneixement en projectes d’alt impacte, sinó també invertir en la millora contínua de les seves capacitats d’R+D, tot formant talent investigador altament qualificat en col·laboració estreta amb l’acadèmia.