VEnvirotech, amb tres projectes de doctorats industrials, preveu facturar set milions amb els seus bioplàstics

La biotecnològica VEnvirotech, especialitzada en la producció de bioplàstics a partir de residus orgànics, vol facturar set milions i prepara una segona ronda de finançament. A més, reforça la seva recerca amb tres projectes de doctorat industrial per consolidar la seva tecnologia i impulsar l’ús de plàstics 100% biodegradables.
Noelia Márquez, Patricia Aymà i Jordi Margarit, socis fundadors de l'empresa | Venvirotech

Segons recull la recent notícia publicada a Expansión, la start-up catalana VEnvirotech afronta el 2025 amb dos grans objectius: iniciar la comercialització a gran escala del seu material i tancar una segona ronda de finançament. L’empresa, amb seu a Santa Perpètua de Mogoda, aspira a facturar set milions d’euros gràcies a la venda dels seus bioplàstics 100% biodegradables, després de sis anys validant la seva tecnologia.

Tal com explicava L’Econòmic al 2020, VEnvirotech va néixer amb la voluntat de transformar residus orgànics en un recurs d’alt valor afegit. Les cofundadores, Patricia Aymà i Noelia Márquez, van apostar per un model d’economia circular tancat i descentralitzat: instal·len plantes compactes a les empreses generadores de residus (en molts casos, agroalimentàries) i converteixen in situ les deixalles en bioplàstics, estalviant costos de transport i reduint l’impacte mediambiental. Després d’haver captat 11,2 milions d’euros el 2021, tal com apuntava el diari Ara, ara busca completar una segona ronda de finançament per escalar la producció i créixer en el mercat global.

Un dels pilars en la validació i la millora de la tecnologia de VEnvirotech és la seva participació en el Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya, amb tres projectes de recerca aplicada que cobreixen els aspectes principals del procés de transformació de residus en bioplàstics.

Els tres projectes de doctorat industrial en què participa VEnvirotech estan alineats amb el nucli de la seva activitat: transformar residus orgànics en bioplàstics biodegradables. Cada projecte aborda un punt clau d’aquest procés, contribuint a perfeccionar la tecnologia i a consolidar un model de negoci basat en l’economia circular.

El 2021 Venvirotech va iniciar un projecte amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) centrat a millorar la síntesi i la caracterització dels PHAs, uns biopolímers generats pels bacteris en els processos de fermentació de residus. Encara vigent, el projecte treballa en el disseny de nous materials, estudiant-ne propietats com la resistència o la compatibilitat amb usos alimentaris i biomèdics. Això és fonamental per a VEnvirotech, que aspira a oferir bioplàstics amb característiques òptimes per a múltiples sectors industrials. 

També durant el 2021, però en aquesta ocasió amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Eurecat, l’empresa inicia un projecte de valorització de residus agroindustrials per a incrementar la producció de bioplàstics. En aquest projecte, també encara vigent, s’analitza com optimitzar la fase d’hidròlisi i la fermentació acidogènica per obtenir els precursors (àcids grassos volàtils) necessaris per sintetitzar PHAs a partir de restes agroalimentàries. Amb una millora en l’eficiència d’aquests passos, VEnvirotech pot maximitzar el rendiment en la producció de bioplàstics, reduint costos i ampliant les possibilitats d’aplicació dels residus en un model d’economia circular.

El tercer projecte iniciat el 2022, en col·laboració amb la Universitat de Girona (UdG), aborda la concentració selectiva dels àcids grassos volàtils abans de la seva conversió en PHAs. Mitjançant tècniques com l’osmosi inversa i l’osmosi directa, es busca aconseguir processos escalables i d’alt rendiment per enfortir la viabilitat industrial de la producció de bioplàstics. Per a VEnvirotech, això significa garantir un subministrament consistent de matèria primera d’alta qualitat, una de les claus per escalar el model de negoci i abastir mercats més amplis.

En conjunt, els tres projectes cobreixen els punts crítics de la tecnologia de VEnvirotech: la selecció i l’optimització de la matèria primera, la millora dels processos de fermentació i la creació de noves aplicacions per als bioplàstics resultants. Això permet a l’empresa consolidar la seva posició al mercat dels materials biodegradables i oferir solucions sostenibles que redueixin la petjada dels plàstics convencionals.

Com a exemple pràctic, VEnvirotech gestiona quatre tones diàries de residus de la producció de cervesa a la planta d’Estrella Levante (Múrcia), que serveixen per alimentar bacteris capaços de generar un bioplàstic 100% biodegradable. El repte següent és trobar prou empreses compromeses a assumir el cost extra de substituir els plàstics convencionals per materials més sostenibles. “Necessitem poques empreses compromeses que entenguin el cost extra com una inversió en el benefici de la societat”, apunten Aymà i Márquez (cofundadores d’VEnvirotech) a Expansión. 

Amb la nova ronda de finançament i l’impuls derivat de la recerca aplicada en el marc dels doctorats industrials, VEnvirotech aspira a fer el salt definitiu al mercat, arribant a facturar set milions d’euros i consolidant un model basat en l’economia circular. La seva proposta demostra que és possible reduir l’empremta ambiental dels plàstics tradicionals a través de la innovació tecnològica i la col·laboració estreta entre el sector empresarial i l’acadèmic.