
Vanesa Diaz, Enginyera Superior de Telecomunicacions amb més de dues dècades d’experiència internacional en el sector, lidera com a CEO LuxQuanta, una spin-off de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) pionera en comunicacions quàntiques amb seu a Castelldefels. Després d’una trajectòria que l’ha portada des de rols tècnics fins al desenvolupament de mercat i la direcció estratègica, Diaz combina avui la seva passió tecnològica i habilitat comunicativa per posicionar LuxQuanta com un actor clau en la protecció de les comunicacions digitals davant l’amenaça emergent dels ordinadors quàntics.
LuxQuanta es centra actualment en el desenvolupament de amb anomenada “Quantum Key Distribution” (QKD), que utilitza fotons per establir claus criptogràfiques supersegures entre dos punts. Aquestes claus es fan servir per xifrar missatges i garantir la privacitat de la informació transmesa en les xarxes de telecomunicacions. Recentment, l’empresa ha estat guardonada amb el Premi Salvà i Campillo a l’Emprenedoria en la 30a edició de La Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, pel seu treball pioner en criptografia quàntica. L’esdeveniment, celebrat el passat 2 d’abril, és un dels més prestigiosos del sector digital i de les telecomunicacions de Catalunya. Des del llançament de la producció el 2023, LuxQuanta ha augmentat ràpidament, assegurant contractes amb els principals operadors de telecomunicacions i generant ingressos de milions d’euros. Aquest premi reconeix el paper de LuxQuanta en el posicionament de Catalunya a l’avantguarda de les comunicacions de seguretat quàntica a Europa.
Actualment, LuxQuanta impulsa la seva capacitat d’R+D+I a través de dos projectes de doctorat industrial actius, desenvolupats en estreta col·laboració amb l’ICFO i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El primer projecte aborda un dels reptes principals de la QKD: la distribució quàntica de clau a llargues distàncies. L’objectiu és investigar i desenvolupar sistemes (tant de variable discreta com contínua) capaços de superar els límits actuals, amb la fita d’establir comunicacions quàntiques segures per sobre dels 150 km, fet que facilitaria el seu desplegament en xarxes de telecomunicacions reals més extenses. El segon projecte se centra en la integració fotònica per a sistemes CV-QKD (variables contínues) sobre xip. Aquesta línia de recerca busca miniaturitzar i optimitzar els components clau de la tecnologia CV-QKD en circuits integrats fotònics (PICs), un pas essencial per millorar l’escalabilitat, la robustesa i reduir els costos de producció, facilitant així la futura estandardització i adopció massiva d’aquesta tecnologia de seguretat quàntica.
En aquesta entrevista, Vanesa Diaz analitza com la col·laboració estratègica amb el món acadèmic, i específicament la participació en el Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya, resulta fonamental per accelerar la innovació i captar talent altament especialitzat, factors crucials per mantenir-se a l’avantguarda en el competitiu camp de la tecnologia quàntica i assolir el lideratge global.
– Vanesa, què és LuxQuanta i quina és la vostra missió en el camp quàntic?
– Som una spin-off fundada el 2021 a partir de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), situat a Castelldefels. La nostra empresa treballa en el sector de les comunicacions òptiques, assegurant totes les comunicacions digitals globals mitjançant criptografia quàntica.
– Quin valor estratègic aporten els Doctorats Industrials a LuxQuanta?
– El camp de les comunicacions quàntiques presenta un repte tecnològic significatiu per a una empresa com la nostra, especialment per la dificultat de trobar professionals especialitzats en àrees específiques com el hardware òptic, electrònic i la programació de software. Tenir l’oportunitat d’incorporar aquests professionals, preparats per treballar immediatament en comunicacions quàntiques, és un avantatge considerable. Ens permet mantenir-nos a l’avantguarda tecnològica i cobrir aquestes posicions complicades amb molta més rapidesa que sense aquest tipus de col·laboracions.
– Quins resultats pràctics han generat ja els vostres doctorands industrials?
– Hem tingut la sort d’incorporar dos empleats, en Pol i l’Eli, que estan fent actualment els seus doctorats industrials, cadascun especialitzat en una àrea de coneixement concreta. En Pol porta dos anys amb nosaltres treballant amb tecnologia que ja comercialitzem i venem tant a Europa com a la resta del món, optimitzant el hardware. L’Eli, que fa un any que és amb nosaltres, treballa en la pròxima generació de tecnologia, en què tots els components òptics es concentren en un xip fotònic. Tots dos aporten una capacitat molt potent: professionals molt preparats que poden aprofundir en temes específics amb el suport tècnic de l’equip sènior, ajudant-nos així a assolir els objectius en recerca i desenvolupament amb gran qualitat i rapidesa.

“Tenir l’oportunitat d'incorporar aquests professionals [doctorands industrials], preparats per treballar immediatament en comunicacions quàntiques, és un avantatge considerable”.
Vanesa Diaz, CEO de LuxQuanta. Comparteix
– Com es tradueix la recerca d’aquests doctorands en productes o aplicacions per a LuxQuanta?
– La seva contribució alimenta directament els productes que estem comercialitzant actualment i els que vendrem durant l’any vinent. LuxQuanta és una empresa altament tecnològica dins el sector de les tecnologies quàntiques i la comunicació quàntica. Venem productes que protegeixen la criptografia a través de les lleis de la física quàntica. L’aportació d’aquests doctorands industrials consisteix en optimitzar els productes actuals i treballar en la següent generació tecnològica, fet que ens permetrà consolidar-nos com a líders globals, situant-nos entre les tres o cinc principals empreses del sector.
– Quines són les claus de l’èxit en la col·laboració empresa-universitat dins un Doctorat Industrial?
– Considero que la proximitat i la comunicació contínua són essencials. Com a spin-off de l’ICFO, mantenim un diàleg constant amb el centre de recerca, que coneix bé la nostra trajectòria perquè ens va ajudar a néixer amb un objectiu concret: protegir les comunicacions digitals amb tecnologia basada en física quàntica. D’altra banda, nosaltres també coneixem les seves línies de desenvolupament tecnològic. Un dels nostres cofundadors continua treballant a l’ICFO, fomentant així una retroalimentació positiva i facilitant la identificació de perfils professionals adequats per a la nostra empresa. Aquesta comunicació propera també l’apliquem amb la UPC.
– Com a spin-off de l’ICFO, quins avantatges concrets us aporta aquesta vinculació amb el centre de recerca?
– Els beneficis són múltiples, especialment estratègics. Aquests centres de recerca estan sempre a l’avantguarda tecnològica i molt connectats amb l’ecosistema investigador europeu. Això ens aporta referències per resoldre qüestions tecnològiques i comercials, i ens dona visibilitat quan som una startup petita que s’està iniciant. Comptar amb el suport d’un centre de recerca facilita molt l’accés a xarxes acadèmiques, polítiques i industrials, accelerant significativament el nostre creixement. A més, ens permet captar talent de qualitat ja recomanat per aquests centres, essencial en un sector com les tecnologies quàntiques, on hi ha una notable escassetat de professionals.

“L'aportació d’aquests doctorands industrials ens permetrà consolidar-nos com a líders globals, situant-nos entre les tres o cinc principals empreses del sector”.
Vanesa Diaz, CEO de LuxQuanta. Comparteix
– I per al centre de recerca, quin retorn té impulsar una spin-off com LuxQuanta?
– Els centres de recerca desenvolupen i incuben tecnologies durant diversos anys. Les persones clau implicades en aquest procés solen convertir-se en cofundadors de les spin-off, mantenint així una presència del centre dins dels accionistes de l’empresa. A mesura que la spin-off creix, aporta reputació al centre de recerca d’origen. El benefici final per al centre és que aquesta inversió inicial es tradueix en un retorn que acaba beneficiant la ciutadania, ja que molts d’aquests centres són de caràcter públic.
– Per què recomanaries fer un doctorat industrial?
– Una de les tasques que ens prenem molt seriosament és atraure talent. Constantment donem suport a l’ICFO i a altres universitats catalanes i espanyoles perquè els estudiants sàpiguen que existim i ens considerin quan estiguin preparats per fer el salt al món professional. Molts estudiants dubten si endinsar-se plenament en el món acadèmic per quatre anys més o buscar una experiència professional directa. El doctorat industrial és una opció excel·lent perquè ofereix el millor dels dos mons: la possibilitat d’aprofundir tècnicament en un camp que t’agrada i, al mateix temps, adquirir experiència professional en una empresa. Aquesta combinació obre moltes portes i, per això, ho recomano àmpliament als estudiants interessats.