Search

Una doctoranda industrial guanya un premi a la millor presentació oral a la 8a Conferència Europea en Radar Meteorològic i Hidrologia

Patrícia Altube, doctoranda de l’equip de Teledetecció i Radiosondatge a la Unitat de Sistemes d’Observació Meteorològica (SOM) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), dins del Pla de Doctorats Industrials, i en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB), guanya el premi a la millor presentació oral d’un estudiant a la 8a Conferència Europea en Radar Meteorològic i Hidrologia (8th European Conference on Radar in Meteorology and Hydrology, ERAD 2014), celebrada a Garmisch-Partenkirchen, Alemanya, entre l’1 i el 5 de setembre del 2014. 

Es tracta d’un congrés biennal que se celebra des de l’any 2000 i aplega investigadors i meteoròlegs de serveis governamentals, universitats, centres de recerca i empreses privades d’arreu del món que treballen en diferents àmbits dels radars meteorològics, des dels components electrònics i mecànics fins als productes de programari més desenvolupats a escala operativa.

El treball presentat mostra el desenvolupament i la posada en funcionament d’una aplicació operativa que treballa en continu analitzant el funcionament de la xarxa de radars de l’SMC i la XRAD, alhora que esdevé una eina de gran valor per a la prevenció i la detecció de caigudes en la qualitat de les dades del sistema. Des de principis d’any, aquesta eina està en funcionament a les màquines de l’SMC, facilitant les tasques de manteniment i de control de la xarxa.

A la figura mostrada a continuació es pot veure un exemple de la detecció real d’una situació de desalineació de l’antena per degradació d’un component del radar de Tivissa-Llaberia (LMI) durant l’any 2014. En aquest cas, la detecció ràpida d’aquesta incidència va evitar que els problemes en el sistema fossin molt més greus —incloent-hi que l’antena quedés inservible—.

El mètode, que es basa en la posició del sol —del qual se’n coneix la localització al cel i la freqüència d’emissió—, funciona a partir de la detecció que fa el radar de les seves emissions. L’aplicació detecta i caracteritza les interferències solars identificades dins els volums radar. Aquesta tècnica es basa en els desenvolupaments previs realitzats pels serveis meteorològics d’Holanda (KNMI) i Finlàndia (FMI), i actualment ja està en funcionament en altres països d’arreu d’Europa. Tanmateix, el reconeixement del treball presentat per l’SMC ha estat possible gràcies a les diverses millores implementades, les quals permeten disposar de més informació, i de més qualitat, en relació amb el funcionament del sistema radar, tant pel que fa a l’apuntament de l’antena com a la potència d’emissió del radar —elements clau dins la qualitat de les dades proporcionades—.

A la figura següent es mostra la detecció d’una interferència solar —marcada per la fletxa vermella— a la imatge del radar de Puig d’Arques (PDA), el dia 16 de juny del 2013 a les 19.03 h UTC, i per a l’elevació d’1,3° (posta de sol). Les interferències solars es caracteritzen per ocupar de forma gairebé contínua tota una direcció de la circumferència radar i la metodologia és capaç d’identificar-les, caracteritzar-les i separar-les d’altres tipus d’interferències, com ara les procedents de sistemes de comunicacions per microones tipus WiMAX.

 

Enllaços d’interès:

ERAD 2014: http://www.pa.op.dlr.de/erad2014/

Treball: http://www.pa.op.dlr.de/erad2014/programme/ExtendedAbstracts/015_Altube.pdf