Un projecte DI permet modelar les construccions de pedra seca gràcies a la captura massiva de dades

La recerca fa maquetes 3D de les cabanes de volta de canó de la Fatarella i els cocons de Tivenys. El mètode es basa en la captura massiva de dades que permeten configurar "una malla", que serveix de model a escala i amb textura real, per analitzar com estan fetes.

Notícia Original: www.naciodigital.cat (07/03/2022)

La investigadora Cèlia Mallafrè prenent mides d'una construcció de pedra en sec
La investigadora Cèlia Mallafrè prenent mides d'una construcció de pedra en sec

Investigadors i arquitectes de la URV han desenvolupat un mètode per crear models en tres dimensions de les construccions de pedra seca, un patrimoni en risc de desaparèixer. El mètode es basa en la captura massiva de dades que permeten configurar “una malla, que serveix de model a escala i amb textura real, per analitzar com estan fetes.

El mètode s’ha provat amb dues construccions, “amb cert grau de complexitat executiva per les dimensions i la posició“, i molt habituals a les Terres de l’Ebre, a la vall del riu. Són les cabanes de volta de canó de la Fatarella (Terra Alta) i els cocons de Tivenys (Baix Ebre), construccions amb funcions de resguard de persones i animals, emmagatzematge, dipòsits d’aigua.

Un equip d’investigadors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV, interessats a preservar el patrimoni rural de pedra en sec –cabanes, marges, cisternes-, ha desenvolupat un mètode per establir les característiques de l’estructura d’aquestes construccions a partir de models tridimensionals. L’objectiu no és només mantenir les construccions sinó “tenir un bon registre” i catalogar les característiques que tenen “per reconstruir-les, mantenir-les i reparar-les“.

Les construccions de pedra seca les han usat els agricultors i ramaders de tota la conca del Mediterrani del segle XII fins a la primera meitat del segle XX. Servien per resguardar-se del mal temps, formar bancals i recollir l’aigua de pluja. Amb el despoblament rural, moltes d’aquestes construccions característiques del paisatge agrícola han desaparegut malgrat el seu valor històric i per a l’ecosistema.

Continuar llegint a la notícia original