Mohamed Amazian, el doctorand industrial que combina la química sostenible amb la interpretació

  • Mohamed Amazian, doctorand industrial dedicat a la recerca de materials innovadors, combina amb èxit la seva trajectòria com a químic especialitzat en processos sostenibles i com a actor als principals escenaris catalans.
  • El seu projecte de recerca està generant noves formes d'abordar problemàtiques ambientals i de canvi climàtic, com ara millorar l'eficiència energètica.

Mohamed Amazian El Moussaoui, conegut artísticament com a Moha Amazian, és un cas excepcional dins del Pla de Doctorats Industrials de Catalunya. Amb una trajectòria que es divideix equitativament entre el món científic i el teatral, Amazian combina dues carreres aparentment oposades: la química i la interpretació. TV3 ha entrevistat Amazian per conèixer aquesta singular trajectòria.

Format acadèmicament en Química a la Universitat de Barcelona (UB), Mohamed Amazian actualment està desenvolupant un projecte de Doctorat Industrial amb l’empresa Plating Decor S.L., especialitzada en recobriments d’or per a sectors com la joieria i l’electrònica. El seu projecte de recerca neix de la col·laboració entre  Plating Decor S.L. i el grup Processos Electroquímics Sostenibles de la Universitat de Barcelona (UB). També va ser el representant de la UB al concurs «Tesis en 4 minuts» que organitza la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi). El projecte, tal com explica el reportatge publicat anteriorment pel programa, busca “millorar la sostenibilitat mediambiental del procés industrial de recobriment d’or i explorar noves aplicacions d’aquest metall en processos electroquímics per a la transformació del CO₂ atmosfèric“, segons explica el mateix Amazian.

En paral·lel, la carrera artística de Mohamed Amazian s’ha consolidat en pocs anys, amb destacades actuacions en teatres tan importants com el Grec, el Romea, el Teatre Nacional de Catalunya o el Lliure. Amb papers rellevants com el Samir a la sèrie “Jo mai mai” o el Karim a “Com si fos ahir“, Amazian no només ha crescut professionalment, sinó que ha assumit un paper de responsabilitat com a referent per als joves d’origen nord-africà: “tenir cabuda dins l’escenari és sempre desitjable, però vull que em valorin més enllà del meu origen“, afirma durant l’entrevista a TV3.

La dualitat de la seva vida, compartida entre la ciència i la interpretació, comporta sacrificis personals importants: “Sacrificant hores de son, temps de família i amistats, però de moment encara sobrevisc“, comenta amb humor Amazian, que defensa la seva tesi doctoral aquest mes de juny mentre estrena una nova obra teatral a la Sala Gran del Teatre Nacional.

Aquest cas singular posa de manifest la diversitat de perfils dins del Pla de Doctorats Industrials i exemplifica com les trajectòries personals i professionals poden enriquir-se mútuament, impulsant així projectes innovadors i amb impacte social.