LuxQuanta, spin-off de l’ICFO amb un doctorat industrial, guanya el Premi Nacional de Recerca per la seva innovació en criptografia quàntica

· LuxQuanta, una spin-off de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Recerca per la seva innovació en criptografia quàntica. · La seva tecnologia de distribució de claus quàntiques (QKD) promet revolucionar la seguretat de les dades en un món cada vegada més digital. · L'empresa, que va iniciar el 2022 un projecte de Doctorats Industrial per millorar la distància màxima de sistemes QKD, està liderant el camí cap a un futur on la seguretat de les dades està garantida.
La directora de KTT Silvia Carrasco, Valeri Pruneri com a investigador de l’ICFO i Vanessa Granullaque com a CEO de LuxQuanta, tots tres van rebre el Premi Nacional de Recerca en la categoria de Premi Nacional d’Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica.
La directora de KTT Silvia Carrasco, Valeri Pruneri com a investigador de l’ICFO i Vanessa Granullaque com a CEO de LuxQuanta, tots tres van rebre el Premi Nacional de Recerca en la categoria de Premi Nacional d’Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica.

El dimarts 20 de juny de 2023, LuxQuanta, una empresa líder en el camp de la criptografia, va rebre el Premi Nacional de Recerca en la categoria de Premi Nacional d’Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica. L’empresa derivada de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) va rebre el prestigiós guardó de mans del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i del conseller del Departament de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal. Van recollir el premi la directora de KTT Silvia Carrasco, Valeri Pruneri com a investigador de l’ICFO i Vanessa Granullaque com a CEO de LuxQuanta. Aquest reconeixement arriba gràcies a la seva solució innovadora que promet canviar la forma com protegim les nostres comunicacions: la distribució de claus quàntiques (QKD). Aquesta distinció arriba un any després que LuxQuanta iniciés el projecte de Doctorat Industrial “Distribució quàntica de claus criptogràfiques per a llargues distàncies de comunicació”.

LuxQuanta es va constituir el 13 de maig del 2021 amb la missió de desenvolupar, investigar i comercialitzar tecnologies de comunicacions quàntiques per a la seguretat de dades en comunicacions òptiques. La seva tecnologia es basa en la recerca desenvolupada al grup d’Optoelectrònica d’ICFO durant més de 5 anys com a part de diversos projectes europeus i locals. El 2022, LuxQuanta va iniciar el projecte de Doctorat Industrial “Distribució quàntica de claus criptogràfiques per a llargues distàncies de comunicació”, amb Samael Sarmiento Hernández com a tutor a l’empresa, Hugues De Riedmatten com a director de tesi i Pol Adillon I Albero com a doctorand industrial.

Luxquanta, spin-off de l’ICFO amb un Doctorat Industrial sobre criptografia quàntica, guanya el Premi Nacional de Recerca en la categoria de Premi Nacional d’Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica.

La tecnologia que desenvolupa LuxQuanta té el potencial de revolucionar la seguretat de les telecomunicacions. En un món on la informació és poder, la capacitat de protegir les dades és crucial. Amb la QKD, LuxQuanta està proporcionant una solució que no només és segura avui, sinó que també està preparada per als desafiaments de demà. Els resultats del projecte i de LuxQuanta en general són prometedors. Els seus sistemes QKD no només ofereixen una protecció de dades a llarg termini, sinó que també estan preparats per al futur, ja que són resistents fins i tot contra els potents ordinadors quàntics que es preveu que es desenvoluparan en la pròxima dècada. En aquesta línia hi ha projectes de Doctorat Industrial com és el cas de l’empresa Qilimanjaro

Amb aquesta innovació, LuxQuanta està marcant el camí cap a un futur on la seguretat de les dades està garantida, no només per la tecnologia d’avui, sinó també per la de demà. A mesura que continuem avançant cap a un món cada vegada més digital, la importància de la criptografia quàntica només continuarà creixent. Estarem pendents dels futurs desenvolupaments en aquest camp apassionant. Amb un equip de recerca multidisciplinari i un fort enfocament en la investigació i el desenvolupament, LuxQuanta està ben posicionada per liderar aquesta revolució en la ciberseguretat. Aquest reconeixement nacional és un testimoni del seu treball dur i dedicació a la innovació en el camp de la seguretat de les dades.