La UPC es consolida com a universitat líder en projectes de Doctorat Industrial a Catalunya

La UPC torna a encapçalar el rànquing de projectes de Doctorat Industrial a Catalunya per vuitè any consecutiu, amb 27 projectes desenvolupats el 2020, d’un total de 96 realitzats al conjunt de les universitats catalanes.


Notícia Original: www.upc.edu (25/10/2021)

Doctorats Industrials a la UPC

La millora de la ciberseguretat en l’entorn de la Indústria 4.0, el desenvolupament d’algorismes pergestionar la quantitat d’analgèsics a administrar durant una intervenció quirúrgica, l’estudi de la fabricació d’empelts ossis amb impressores 3D o el disseny d’un nou model de distribució urbana de mercaderies a la ciutat de Barcelona. Aquests són alguns dels 27 projectes de Doctorat Industrial desenvolupats el 2020 per joves investigadors i investigadores de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) en el marc del Pla de Doctorats Industrials.

Un altre projecte realitzat en l’entorn acadèmic de la UPC ha estat el desenvolupament de microcàpsules de fragàncies amb materials polimèrics biodegradables per a la seva aplicació en suavitzants tèxtils que eviti l’alliberament de microplàstics al medi ambient. També s’està treballant en l’aplicació de la Intel·ligència Artificial en robots industrials per a l’aprenentatge i planificació de tasques, en el desenvolupament d’un connector intel·ligent per respondre al mercat de subestacions elèctriques digitalso en el disseny de xiclets que canviïn de sabor durant el procés de masticació.

Segons la Memòria del Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya, el 2020 es van realitzar 96 projectes de Doctorat Industrial a les universitats catalanes, el 28 % dels quals corresponen a doctorands i doctorandes de la UPC (27 projectes). Pel darrera de la UPC, figuren en el rànquing la Universitat Autònoma de Barcelona (25) i la Universitat de Barcelona (14).

 

A l’avantguarda del coneixement

Des de la posada en marxa del programa al 2012, la UPC s’ha consolidat com a líder del Doctorat Industrial a Catalunya. Dels 694 projectes concedits fins al 2020, 209 corresponen a la UPC, una xifra que representa un percentatge superior al 30 %. Al llarg d’aquest temps, el programa ha implicat 153 investigadors i investigadores propis dirigint tesis doctorals, 96 grups de recerca i 170 empreses, i s’han llegit un total de 49 tesis doctorals.

El curs 2020-2021 van participar en projectes de Doctorat Industrial 103 estudiants de la UPC (23 dones i 80 homes). Pel que fa als àmbits d’investigació, els que van concentrar més projectes van ser el de l’Enginyeria Industrial (46 projectes) i l’Enginyeria de les TIC (25). D’altra banda, els programes en què van participar un major nombre de doctorands i doctorandes de la UPC van ser el de Ciència i l’enginyeria de materials (11), Teoria del senyal i comunicació (9) i Automàtica, robòtica i visió (8).

 

Font: Memòria del Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya
Font: Memòria del Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya

Projectes de recerca estratègics en empreses i institucions

El Doctorat Industrial permet la participació dels investigadors i investigadores en un projecte de recerca industrial o de desenvolupament experimental en una empresa o institució, amb un contracte de tres anys i una retribució bruta mínima de 22.000 euros anuals. Així, els doctorands i doctorandes tenen l’oportunitat de participar en un projecte d’R+D+I que genera un alt valor afegit per al seu currículum.

Les empreses, per la seva banda, es beneficien del treball conjunt amb investigadors i investigadores d’alt nivell científic i a l’avantguarda del coneixement, que poden millorar la competitivitat i la internacionalització de l’empresa i ser aliats estratègics de futur.

A la UPC es pot realitzar aquesta modalitat en qualsevol dels 45 programesque s’ofereixen a través de l’Escola de Doctorat. En finalitzar la tesi doctoral, es pot sol·licitar la menció de doctor o doctora industrial.

Creada l’any 2012, l’Escola de Doctorat de la UPC gestiona i organitza les activitats i ensenyaments propis del doctorat, i vetlla per una docència i una recerca de qualitat. L’Escola també actua com a catalitzador de les col·laboracions que s’estableixen entre empreses i centres aliens a la Universitat amb els programes de doctorat i grups de recerca propis, per trobar solucions als reptes científics i tecnològics que demana actualment la societat.

L’Escola és membre actiu del Council for Doctoral Education de la European University Association i pertany a la SEEEP Platform de CLUSTER − Consortium Linking Universities of Science and Technology for Education and Research. També participa a la Master Class d’UNICA − Network of Universities from the Capitals of Europe i a l’aliança d’universitats europees Unite!− the University Network for Innovation, Technology and Engineering.