Search

La UB i l’empresa Design Cook impulsen un Doctorat Industrial per fer recerca sobre l’oli d’oliva en gastronomia

NOTÍCIA ORIGINAL – http://www.ub.edu/​ – 03/11/2017

Amb l’objectiu de reforçar el sector de l’oli d’oliva a Catalunya en l’àmbit de la restauració i la gastronomia, la Universitat de Barcelona i l’empresa Design Cook han signat un conveni marc que es concretarà, d’una banda, en la creació d’un Doctorat Industrial al voltant de l’oli d’oliva, i de l’altra, en la incorporació de l’expertesa en el camp de la consultoria culinària i gastronòmica als estudis gastronòmics que s’imparteixen al campus de l’Alimentació de la UB, a Torribera (Santa Coloma de Gramenet).

Una de les primeres accions d’aquest acord, signat per Joan Elias, rector de la UB, i el xef Carles Tejedor, de l’empresa Design Cook i promotor de la marca Oilmotion, ha suposat la promoció d’un Doctorat Industrial que es durà a terme en el període 2017-2019. La finalitat és estudiar i investigar sobre l’oli d’oliva en gastronomia. Concretament, es pretén avaluar l’estabilitat, les característiques organolèptiques (sensorials) i nutricionals d’olis d’oliva verge d’alta qualitat després d’un procés de congelació o d’oxidació a alta temperatura, és a dir, des de la congelació fins a l’escalfament a 180 °C. Aquesta recerca es durà  a terme amb el Grup de Recerca en Lípids i Compostos Bioactius (LiBiFOOD), ubicat al campus de l’Alimentació de Torribera i liderat per Francesc Guardiola, Stefania Vichi i Alba Tres, de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària de la Universitat de Barcelona (INSA-UB). També col·laboraran en aquesta recerca les marques d’oli Finca la Gramanosa i Castillo de Canena.

Aquest conveni marc es promou des del campus de l’Alimentació de Torribera amb la participació de professors i investigadors del Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia, adscrit a la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB.

Ampliació del portal Oilab sobre olis del món

L’equip d’Oilmotion també col·laborarà amb el Grup de Gastronomia Computacional i Disseny de Fàrmacs del campus de l’Alimentació de Torribera, format pels professors i investigadors Javier Luque, Àxel Bidon Chanal i Marta Vila. El propòsit d’aquesta col·laboració és millorar el portal sobre olis del món Oilab, tant per aplicar-hi tècniques de dades massives (big data) com per millorar la terminologia dels conceptes vinculats als olis. En aquesta part també hi participaran els Serveis Lingüístics de la UB.

El xef Carles Tejedor s’incorpora com a especialista als ensenyaments de gastronomia

Carles Tejedor, xef i director gastronòmic de diferents restaurants de referència, participarà com a especialista extern en la matèria de Gestió del Coneixement Culinari i Gastronòmic del grau interuniversitari en Ciències Culinàries i Gastronòmiques (CETT-UB-UPC), així com en el màster de Ciència, Cuina i Innovació Gastronòmica o en altres cursos relacionats.

Aquesta col·laboració vol reforçar l’aposta que es fa des de la Universitat de Barcelona, a través del campus de l’Alimentació, per impulsar recerques relacionades amb el sector de l’oli d’oliva. En aquest sentit, l’empresa de Carles Tejedor assessorarà en el disseny de la unitat especialitzada en oli de la Planta Tecnològica Alimentària i Gastronòmica projectada per al 2018 i dedicada a la recerca gastronòmica i culinària.