Descripció del projecte
L’objectiu principal d’aquest projecte de recerca industrial és proposar un protocol estandarditzat basat en metodologies no invasives i anàlisis de dades mitjançant algoritmes de intel·ligència artificial per a mesurar la resposta fisiològica i de comportament als principals factors d’estrès (social, tèrmic i immunològic) en porcí, amb l’objectiu d’avaluar l’eficàcia de les estratègies més eficaces a nivell de granja per a millorar el benestar i la producció porcines. Per a aconseguir aquest objectiu, es desenvoluparan els següents objectius específics:
• Avaluació de la resposta de l’animal en un model d’estrès immunològic controlat (injecció de lipopolisacàrid d’E. coli) mitjançant l’ús d’un mètode invasiu (extracció de mostres de sang per al mesurament de la concentració d’immunoglobulines i/o l’activitat de citocines) i un o diversos mètodes no-invasius (avaluació de l’activitat quotidiana de l’animal mitjançant l’ús de sensors de ramaderia intel·ligent i processament de dades que permetin la detecció i interpretació d’informació per a estimar l’impacte del factor estressant en la fisiologia de l’animal).
• Avaluació de la resposta animal a un model d’estrès social controlat (canvi de companys de corral, generant deliberadament disputes per les jerarquies dels corrals mitjançant l’ús d’un mètode invasiu (mesurament de la concentració de cortisol i/o l’avaluació de lesions corporals), i un o diversos mètodes no-invasius (avaluació de les interaccions socials dels animals mitjançant sensors que permetin detectar la proximitat dels animals i la velocitat de moviments dins del corral).
• Avaluació de la resposta animal en un model d’estrès tèrmic controlat (exposant als animals a temperatures per sobre de la temperatura de confort) mitjançant l’ús d’un mètode invasiu (mesurament de la concentració de Heat-shock proteins en sang i/o l’avaluació de temperatura corporal mitjançant termòmetre rectal), i un o diversos mètodes no-invasius (mitjançant cambra tèrmica).
• Validació d’estratègies nutricionals o de maneig que tinguin com a objectiu millorar la producció i/o el benestar animal, usant les metodologies no-invasives estudiades en els experiments anteriors.
La planificació prevista del projecte s’ha estimat entorn de 4 fases de desenvolupament. Els objectius, les tasques i resultats previstos de cadascuna d’aquestes fases es descriuen a continuació: Fase 1 Avaluació de la resposta animal en models d’estrès controlats (immunològic)
• Identificació d’indicadors d’estrès immunològic en producció porcina mitjançant una revisió sistemàtica.
• Disseny de l’estudi experimental per a mesurar els indicadors d’estrès immunològic.
• Execució, recol·lecció de dades i anàlisis de l’experiment mesurant indicadors d’estrès per a un estressor immunològic comparant metodologies invasives i metodologies menys-invasives.
Fase 2 Avaluació de la resposta animal en models d’estrès controlats (social):
• Identificació d’indicadors d’estrès social en la producció porcina mitjançant una revisió sistemàtica.
• Disseny de l’estudi experimental per a mesurar els indicadors d’estrès social.
• Execució, recol·lecció de dades i anàlisis de l’experiment mesurant indicadors d’estrès per a un estressor social comparant metodologies invasives i metodologies menys-invasives.
Fase 3 Avaluació de la resposta animal en models d’estrès controlats (tèrmic):
• Identificació d’indicadors d’estrès tèrmic en la producció porcina mitjançant una revisió sistemàtica.
• Disseny de l’estudi experimental per a mesurar els indicadors d’estrès tèrmic.
• Execució, recol·lecció de dades i anàlisis de l’experiment mesurant indicadors d’estrès per a un estressor tèrmic comparant metodologies invasives i metodologies menys-invasives.
Fase 4 Utilització de paràmetres definits per a la validació d’estratègies nutricionals o de maneig per a reduir l’estrès en bestiar porcí:
• Disseny de l’estudi experimental per a validar estratègies nutricionals o de maneig que redueixin l’impacte dels tres tipus d’estrès estudiats, aplicant les metodologies menys invasives utilitzades en les fases anteriors.
• Execució, recol·lecció de dades i anàlisis de l’experiment per a validar les estratègies nutricionals o de maneig anteriors.