El Pla de Doctorats Industrials (DI) celebra els seus primers deu anys de trajectòria de foment de la transferència de tecnologia i coneixement entre el sistema universitari i de recerca i l’empresa. Una dècada de treball en què el programa impulsat pel Departament de Recerca i Universitats ha contribuït a valoritzar el coneixement, incorporar i retenir talent científic, potenciar la competitivitat de les empreses catalanes, fomentar la col·laboració sostinguda en el temps entre ambdós entorns i generar llocs de treball altament qualificats al teixit productiu del país.
La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha posat en valor la tasca desplegada pel Pla de DI al llarg de la primera dècada de funcionament per “seguir progressant cap a les societats europees més avançades en indicadors de transferència de coneixement, però també per incentivar el relleu generacional en la recerca i impulsar la incorporació de talent jove sorgit de les nostres universitats”. A més, la consellera també ha posat l’accent en la contribució dels DI “a la competitivitat i la internacionalització del teixit industrial català, així com a la formació de qualitat que els futurs doctors i doctores obtenen dins dels projectes d’R+D+I de les empreses.”
Els DI són una iniciativa del Govern de la Generalitat de Catalunya iniciada com a pla pilot l’any 2012 amb la finalitat de donar resposta al repte de la transferència de coneixement i de tecnologia i la seva aplicació en el teixit productiu del país. Alineat amb el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC), el pla ha esdevingut una eina fonamental per a la valorització i la transferència de tecnologia i coneixement, això com un exemple de recerca col·laborativa amb impacte en la societat.
La primera dècada de funcionament del Pla de DI presenta un balanç de més de 800 projectes desenvolupats en col·laboració amb més de 600 investigadors/es del nostre sistema d’universitats i recerca. Un total de 530 empreses hi han pres part, així com les 12 universitats catalanes i fins a 25 centres de recerca del país. El finançament publicoprivat del programa entre 2012 i 2022 ha ascendit a 105 MEUR, dues terceres parts provinents del sector privat i un terç del sector públic, i la convocatòria d’enguany dels DI s’ha incrementat en 1’5 milions fins als 6 MEUR.
Model col·laboratiu d’èxit
El model de recerca desplegat pel Pla de Doctorats Industrials es basa en projectes de recerca que posen en contacte universitats, centres de recerca, empreses i institucions. Els investigadors i investigadores predoctorals duen a terme el projecte de recerca col·laboratiu, que serà objecte de la seva tesi doctoral, com a personal contractat de les empreses, amb una retribució mínima de 22.000 euros anuals , fet que els facilita la continuïtat, un cop finalitzat el projecte i la tesi doctoral.
A més, el programa vetlla per afavorir l’esforç col·laboratiu en equip de la recerca, que culmina en resultats que, d’una banda, s’apliquen directament a les empreses que hi estan involucrades i, de l’altra, generen activitat econòmica al territori i transfereixen tecnologia i coneixement amb impacte sobre el conjunt de la societat.
El finançament del Pla de DI es nodreix de fons aportats des del Departament de Recerca i Universitats i des de les empreses que hi prenen part. Els responsables del Pla del Departament de Recerca i Universitats, així com les institucions col·laboradores (AGAUR, Fcri, CSUC), faciliten la col·laboració entre investigadors, empreses i agents del sistema de coneixement, facilitant el contacte entre totes les parts implicades i interessades. El programa està basat en altres experiències d’èxit internacionals, amb més de 30 anys de recorregut, posades en marxa a països com França o Dinamarca, i compta amb una convocatòria anual, permanentment oberta, que resol les candidatures seleccionades quatre cops l’any.
Des de la sostenibilitat a la computació quàntica
En l’històric de 10 anys i més de 800 projectes de doctorat, el Pla de DI ha incentivat la transferència entre el sistema universitari i de recerca i el teixit productiu en un ampli ventall d’àmbits de coneixement. En el marc del Pla s’han dut a terme projectes de recerca col·laborativa sobre electrificació de vehicles, seguretat de les comunicacions, e-mobilitat, tecnologia 5G, agroalimentació i sostenibilitat, així com projectes disruptius sobre impressió 3D d’aliments, captura de CO₂, economia circular, Machine i Deep Learning, intel·ligència artificial, proteïnes vegetals o augment de les capacitats de les persones disminuïdes.
Entre les empreses amb participació en més projectes de Doctorat Industrial figuren corporacions com ara SEAT (28 projectes en àmbits de mobilitat, experiència de clients, vehicles elèctrics, etc.), el laboratori farmacèutic Reig Jofré (13 projectes entre d’altres sobre vacunació i producció de fàrmacs), Agbar (12 projectes centrats en aspectes com ara la sostenibilitat o el costume journey) o la tecnològica Qilimanjaro Quantum Tech (set projectes sobre computació o algoritmes quàntics).
Els àmbits de coneixement en la primera dècada de projectes de Doctorats Industrials comprenen les ciències socials, arts i humanitats; les ciències de la salut, i l’àmbit STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques).
Commemoració
El Pla de Doctorats Industrials commemora el 10è aniversari a partir de la tardor de 2022 amb diferents accions per celebrar aquesta efemèride i destacar la contribució de la recerca col·laborativa, entre les empreses i les universitats, per canviar el món i la societat.
A principis de 2023 es publicarà un llibre recopilatori dels deu anys d’experiències del Pla de DI, mitjançant diferents perspectives i aportacions de col·laboradors. També durant la tardor d’enguany es publicaran les bases de la primera edició del concurs Premis Impacte DI 2012-2022, un concurs obert tant als participants del Pla com al públic general amb l’objectiu d’identificar els reptes actuals o futurs de la societat, i mostrar l’impacte que genera un projecte de Doctorat Industrial.
A banda de diferents actuacions a les xarxes socials, es produirà el vídeo Doctorats Industrials, deu anys de recerca col·laborativa, que recollirà diferents testimonis de participants del Pla DI i diferents col·laboracions, així com els resultats i impactes dels projectes. Un gran acte final projectat per a principis del 2023 culminarà la commemoració, en què es preveu que es lliurin els premis Impacte DI 2012-2022 i es compti amb la participació de professionals de rellevància científica internacional.