Un projecte de Doctorat Industrial està impulsant la conservació i gestió genètica de la perdiu roja mitjançant el desenvolupament del seu pangenoma complet. El projecte PANPER (Pangenoma de la Perdiu Roja), liderat pel Centre de Sanitat Avícola de Catalunya i Aragó (CESAC) i la Universitat de Lleida (UdL), té com a objectiu finalitzar la creació d’un genoma de referència per a aquesta espècie amb més de 35 milions d’anys d’evolució. Aquesta iniciativa és fonamental per definir el patrimoni genètic de la perdiu roja i pot oferir noves perspectives en biologia evolutiva i immunologia, beneficiant tant la conservació de l’espècie com la recerca en malalties humanes.
Recentment, el portal de notícies 324.cat es feia ressò de la importància del genoma de la perdiu roja, una au considerada pròxima als dinosaures per la seva antiguitat. Es té constància que aquesta espècie ja existia fa 35 milions d’anys, moment en què es va separar genèticament del gall i va iniciar una evolució com a espècie diferenciada. La notícia visibilitza la feina dels investigadors de la UdL, qui han aconseguit seqüenciar el genoma d’aquesta espècie. La seva singularitat la fa especialment interessant des d’un punt de vista científic i mèdic.
El catedràtic de Ciència Animal de la UdL, Jesús Nadal, està convençut que la seqüenciació del genoma de la perdiu roja serà de gran utilitat en futures investigacions sobre malalties humanes vinculades al sistema immunitari, com el càncer i les relacionades amb l’envelliment. La capacitat d’aquesta espècie per sobreviure durant milions d’anys suggereix que posseeix un sistema immunològic excepcionalment fort i adaptatiu. Això la converteix en un model ideal per a l’estudi de malalties humanes vinculades al sistema immunitari, com el càncer i les relacionades amb l’envelliment. En aquesta línia dos dels investigadors que signen l’estudi publicat a Scientific Reports, lideren la part acadèmica del projecte de doctorat industrial PANPER.
El projecte PANPER analitzarà el genoma de més de 60 perdius roges, tant de poblacions silvestres com de granja, utilitzant tecnologies avançades de seqüenciació com NovaSeq 6000 d’Illumina per a lectures curtes i Oxford Nanopore Technologies per a lectures llargues. També s’empraran tècniques com Hi-C per obtenir informació detallada sobre l’estructura cromosòmica.
El pla de treball s’estructura en tres anys. El primer any se centrarà en la preparació i l’assemblatge inicial de les dades genòmiques. El segon any es dedicarà a l’anàlisi de la diversitat genètica i els patrons d’introgressió per comprendre com les diferents poblacions s’han influenciat genèticament. Finalment, el tercer any es completarà el pangenoma i s’aplicaran els resultats per a la conservació i gestió de l’espècie.
Els resultats preliminars d’aquest projecte ja han permès seqüenciar el 96,9% dels gens de la perdiu roja, incloent-hi codificadors d’ARN i proteïnes, tal com s’ha publicat a la revista Scientific Reports del grup Nature. “Aquesta recerca representa un avanç significatiu cap a la creació d’un genoma de referència complet per a aquesta espècie”, assegura el catedràtic de Ciència Animal de la UdL, Jesús Nadal. “Aquest recurs genòmic es converteix en una eina inestimable per a la identificació, gestió, protecció i conservació de la perdiu roja silvestre, facilitant la implementació de mesures de gestió més precises i fonamentades. I proporciona una base sòlida per a futures recerques sobre l’evolució i adaptació de les espècies, tant en els seus hàbitats naturals com en captivitat”.
A més de les implicacions per a la conservació de l’espècie, l’estudi aprofundit del genoma de la perdiu roja pot oferir noves perspectives en el camp de la biologia evolutiva i la immunologia. Segons Rui Alves, professor de la UdL i investigador de l’IRBLleida, “la nostra anàlisi d’enriquiment gènic suggereix que la perdiu roja va desenvolupar un conjunt diferent de gens reguladors i proteïnes de resposta viral, probablement modelats per infeccions i pressions específiques de l’espècie”.
El projecte PANPER, emmarcat en el Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya, representa una col·laboració estreta entre el món acadèmic i l’empresarial per impulsar la recerca aplicada i la transferència de coneixement. La creació d’un pangenoma complet de la perdiu roja permetrà identificar clarament els grups genètics i iniciar el procés de classificació dels diferents ecotips, aspecte essencial per dissenyar estratègies efectives de conservació i gestió tant per a les explotacions ramaderes com per a les poblacions silvestres.
Amb iniciatives com el projecte PANPER, el Pla de Doctorats Industrials reafirma el seu compromís amb la formació de talent investigador i la promoció de projectes que aporten valor afegit a la societat, combinant l’excel·lència científica amb aplicacions pràctiques en beneficis ecològics i mèdics.