La Generalitat de Catalunya ha commemorat el 10è aniversari del Pla de Doctorats Industrials amb la publicació del llibre “Doctorats Industrials: 10 anys de recerca col·laborativa a Catalunya”, un llibre que representa una dècada d’esforç col·laboratiu entre el món acadèmic i l’entorn socioeconòmic de Catalunya. La celebració dels 10 anys, que va tenir lloc el passat dimarts 3 d’octubre al Palau de la Música, va ser escenari de la presentació del llibre per part del director acadèmic del programa, Albert Sangrà.
El llibre introdueix una visió retrospectiva sobre l’origen i l’evolució dels doctorats industrials, subratllant la contribució essencial del coneixement i del personal doctor en el progrés econòmic i social de Catalunya.
Amb una estructura de nou capítols, el llibre exposa l’impacte i les contribucions del Pla de Doctorats Industrials des dels seus inicis fins a l’actualitat. A través de diverses perspectives – institucional, acadèmica i empresarial – es fa una anàlisi evolutiva del Pla, a més de presentar una comparativa amb programes internacionals de doctorats industrials, ressaltant l’impacte positiu d’aquests en la inserció laboral del personal doctor en entorns no acadèmics.
A més, el llibre il·lustra un canvi de tendència significatiu en la inserció laboral del personal doctor, mostrant un augment en l’ocupació en el sector privat no acadèmic, passant del 43% el 2008 al 59% el 2020. L’obra també es fa ressò de la necessitat de polítiques públiques que promoguin la valorització del personal doctor en entorns no acadèmics, alineant-se amb les tendències observades en països de referència europeus.
Amb aquesta obra, la Generalitat de Catalunya no només celebra els assoliments del Pla de Doctorats Industrials, sinó que també contribueix al debat sobre el valor i el potencial del personal doctor en el desenvolupament socioeconòmic de Catalunya.