Descripció del projecte

Partint de l’experiència i coneixement del personal de la PIMEC sobre tot allò relatiu, de qualsevol àmbit però especialment en temes d’informàtica empresarial, a les empreses petites i mitjanes catalanes a que representa i dóna suport, i a partir del coneixement especialitzat del grup de recerca IMP de la UPC sobre sistemes d’informació, transformació digital i la seva planificació i desplegament, es tracta de dissenyar i experimentar, amb casos reals representatius, un nou mètode ben fonamentat, adaptat, sistemàtic i pràctic, per a planificar i desplegar els projectes de transformació digital estratègica d’empreses pimes com les catalanes de la PIMEC.

A diferència d’altres tipus d’empreses i institucions públiques, sovint les pimes no han disposat de les circumstàncies més apropiades per a treure el màxim profit d’algunes inversions en sistemes i tecnologies d’informació. A vegades, limitacions en estructura, pressupost, proveïdors o aspectes socio-culturals han estat motius per a l’aparició de projectes informàtics problemàtics, en ocasions arribant a conflictes entre les parts que requereixen de peritatges, auditories o fins i tot judicis. Al mateix temps, també hi ha força casos de pimes que han sabut superar aquesta mena de reptes i riscos, i han esdevingut exemples d’innovació empresarial basada en nous serveis, sistemes i tecnologies d’informació. Entre les moltes pimes associades a la PIMEC es poden trobar casos i circumstàncies representatives d’aquests dos extrems, igual que d’altres que representen situacions intermèdies. De forma similar, empreses pimes d’altres països s’enfronten a oportunitats, reptes i riscos similars a les pimes catalanes, i ja existeixen estudis que començen a analitzar com les pimes s’enfronten i gestionen la digitalització i, en general, la informatització i la transformació digital, tant progressiva com de tipus més radical.

La planificació i el desplegament estratègics de la transformació digital empresarial a través de nous sistemes i tecnologies d’informació ha estat molt estudiada i aplicada durant les darreres dècades en àmbits empresarials de gran empresa o de corporacions empresarials, i fins i tot a algunes organitzacions públiques de caire administratiu. Per contra, molt poc s’ha aplicat i estudiat sobre el tema pel cas d’organitzacions més petites, com ara les pimes, quan paradoxalment són sovint aquestes les que conformen el principal teixit productiu a molts indrets, com és el cas de Catalunya i Espanya. En canvi, s’han donat casos de col·laboracions cooperatives entre grups de pimes que els han permés d’innovar i oferir serveis agregats diferenciats, sovint a través de nous sistemes i tecnologies d’informació. A partir d’això, existeixen mètodes de planificació estratègica de sistemes i tecnologies d’informació, algun dels quals dissenyat i utilitzat a diversos programes formatius de la UPC, que poden ser un bon punt de partida i referència per a encetar la seva anàlisi, actualització i adaptació pràctica a les circumstàncies específiques de les pimes catalanes.

Per altra banda, la recerca recent en sistemes d’informació ha generat noves eines i enfocaments de potencial utilitat, degudament encaixades, per a la més adient planificació i desplegament de la transformació digital a les pimes, eines i enfocaments que encara no han estat integrats als mètodes anteriors. D’entre aquestes eines i enfocaments podem destacar els esquemes d’enginyeria i gestió de serveis, els models de maduresa competencial, i les arquitectures d’empresa. Pel cas de les pimes, sovint a diferència d’altres organitzacions amb més estructura i recursos, també convé explorar nous rols de suport a la seva transformació digital estratègica, rols externs d’acompanyament, formació, assessorament i intermediació entre pimes i mercat dels sistemes i serveis informàtics. Una organització com la PIMEC podria promoure aquesta mena de perfils professionals entre les pimes associades, així com la possibilitat de compartició cooperativa d’experiències de transformació digital de tota mena, tant les exitoses com les més problemàtiques, en benefici del seu col·lectiu de pimes, generant així una base de coneixement pràctic de saludable “coopetició” (cooperació competitiva) entre elles.

Per tant, es persegueix acabar disposant d’un mètode i d’uns coneixements pràctics marca “PIMEC-UPC”, ja que tot haurà estat analitzat, dissenyat, experimentat i impulsat per PIMEC i la UPC. Fent-t’ho a través del programa de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya, PIMEC i UPC també volen recolzar aquest programa des d’una perspectiva més associativa i menys d’empresa individual, així com reforçar el rol de PIMEC i la UPC com a entitats impulsores a casa nostra de la innovació i la transformació digital, entre el principal teixit productiu que tenim, és a dir les nostres pimes. El compromís de recerca, de publicació acadèmica, de difusió i de formació a molts nivells que implica un projecte com aquest també motiva especialment la PIMEC i la UPC, que comparteixen aquestes activitats entre les pròpies i més importants de la seva missió.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat