Estada del primer any de doctorat: Uppsala (Suècia)
Sóc en Carles Castaño i estic cursant el meu doctorat industrial en ecologia de fongs i en la recerca de noves aplicacions per estudiar la producció de bolets comestibles i millorar-ne la capacitat de detecció. La meva primera estada internacional com a doctorand industrial va ser a Uppsala (Suècia), concretament, a la Universitat Sueca de Ciències Agràries. El motiu de l’estada va ser el desenvolupament d’una part del treball de laboratori per redactar la meva tesi, ja que aquest és un centre reconegut en el meu camp. Els treballs es van desenvolupar sota la supervisió del professor Björn Lindahl, expert en ecologia molecular de fongs. El professor Lindahl és el supervisor d’un grup d’investigació de la mateixa universitat que estudia el paper dels fongs en el cicle del carboni i el nitrogen, i la relació que hi ha entre els fongs forestals i la seva productivitat als boscos, entre d’altres. L’objectiu dels sis mesos a Uppsala era realitzar un estudi de les comunitats de fongs de sòls forestals provinents de les parcel·les permanents que el grup de recerca liderat pel professor José Antonio Bonet, de la Universitat de Lleida, i l’empresa Forest Bioengineering Solutions, SA, tenim instal·lades al paratge natural d’interès nacional (PNIN) de Poblet. Aquests treballs consistien a preparar les mostres de sòl obtingudes i a aïllar-ne les seqüències d’ADN dels fongs. A través de l’extracció, l’amplificació i la purificació de les mostres, vàrem seqüenciar massivament aquest ADN, i vam obtenir un total de 800.000 seqüències. L’anàlisi bioinformàtica d’aquestes dades va ser possible gràcies al professor Lindahl i a l’equip de bioinformàtics del departament, mitjançant la plataforma d’anàlisi bioinformàtica desenvolupada pel mateix grup. Gràcies a l’estada, estem començant a redactar els resultats obtinguts i podrem avançar en la capacitat de detecció i de predicció de fongs comestibles i amenaçats, així com estudiar quins factors expliquen la distribució dels fongs forestals i quins amenacen la seva supervivència.
Un dels trets més sorprenents del Departament de Micologia i Patologia Vegetal d’aquesta universitat és la seva organització i la gran quantitat d’investigadors i d’estudiants de doctorat que hi treballen. Això els permet optimitzar molt més els recursos i organitzar molt millor les tasques. Per aquest fet, la possibilitat de treballar en aquest laboratori m’ha permès obtenir la majoria de les dades de laboratori en tan sols pocs mesos. Tanmateix, això ens ha permès començar a treballar en projectes en comú amb la Universitat de Lleida i a establir sinergies per poder treballar conjuntament en nous estudis.
L’estada ha comportat per a mi un avenç molt significatiu en la meva tesi, a part de noves possibilitats de col·laboració i d’estudi. Tot i que a l’hivern hi fa més fred i hi ha menys llum, també té la seva part positiva.