El Departament de Recerca i Universitats incrementa un 27% els ajuts als investigadors predoctorals en la convocatòria 2023 del Pla de Doctorats Industrials

· En el desè aniversari del programa que impulsa la col·laboració entre universitats i empreses, també s’ha creat un nou incentiu econòmic per augmentar la internacionalització dels projectes · El primer termini de sol·licitud de la convocatòria actual serà fins el pròxim 25 de maig i es resoldrà durant el mes de juliol. · Des del 2012, el Pla de Doctorats Industrials ha impulsat més de 900 projectes de recerca col·laborativa, amb la participació de més de 600 empreses i institucions.

El Departament de Recerca i Universitats ha incrementat en un 27% l’ajut directe que reben els doctorands i doctorandes de la convocatòria 2023 del Pla de Doctorats Industrials. Aquesta és una de les principals novetats de la nova edició del programa per a la qual ja es poden sol·licitar els ajuts que ofereix als investigadors i investigadores predoctorals la possibilitat de fer la formació investigadora en una empresa o institució, en col·laboració amb una universitat o centre de recerca, on desenvolupen un projecte que acabarà sent l’objecte de la tesi doctoral.

Amb una inversió inicial de prop de sis milions d’euros (5.878.800 euros), la convocatòria 2023 del Pla de Doctorats Industrials presenta millores substancials en el marc dels 10 anys, des de la seva posada en marxa. Els ajuts globals –que a banda del finançament directe als doctorands i doctorandes també inclou el que perceben les universitats, centres de recerca i empreses participants–, podran superar els 64.000 euros si el la tesi defensada obté la menció internacional.

Un dels objectius d’aquesta convocatòria és incrementar la visibilitat internacional del Pla de Doctorats Industrials. Per això s’ha creat aquest nou incentiu econòmic per fomentar la internacionalització dels projectes. Si el doctorand o doctoranda fa una estada mínima de tres mesos a l’estranger ien el moment de dipositar la tesi sol·licita la menció internacional, tant l’entorn empresarial com l’entorn acadèmic rebran una aportació addicional de 2.000 euros, cadascun.

Una altra novetat d’aquesta edició és que, dins de la modalitat d’ajut específic, també s’atorgaran ajuts als grups de recerca, i no només als doctorands i doctorandes com es feia fins ara.

Per al conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, la inversió del Govern en el Pla de Doctorats Industrials “és una aposta més pel talent jove a través d’aquest programa va dirigit a la innovació, la competitivitat i la internacionalització del teixit industrial català”. El pressupost d’enguany del Departament de Recerca i Universitats recull mesures a favor del talent per valor de més de 138 milions d’euros. Una de les novetats d’enguany és l’actuació per valor de 2,4 milions d’euros per estabilitzar 60 investigadors postdoctorals.

"El Pla de Doctorats Industrials és una aposta més pel talent jove a través d’aquest programa va dirigit a la innovació, la competitivitat i la internacionalització del teixit industrial català"

Terminis de la convocatòria de Doctorats Industrials 2023

El termini general per optar a un ajut de Doctorats Industrials 2023 estarà obert fins a l’11 de desembre i la sol·licitud s’ha de fer des de l’Oficina Virtual de Tràmits. Durant l’any, però, hi ha terminis parcials, el primer del qual serà fins al 25 de maig i es resoldrà durant el mes de juliol. Els següents terminis, seran a la tardor i a finals d’any.

Impacte de la convocatòria 2022

Dins de la convocatòria 2022 es van promoure 146 propostes, de les quals es van formalitzar 119 sol·licituds i es van atorgar 117 ajuts (106 de la modalitat de cofinançament i 11 d’ajut específic).

Pel que fa a les empreses participants, van ser 113 empreses, 73 de les quals no havien participat mai anteriorment. D’aquestes 113 empreses i entitats beneficiàries, 66 eren PIMES, el 58,4% dels projectes amb ajut; 11 grans empreses (9,7%), 20 start-ups o spin-offs (17,7%) i 16 entitats sense ànim de lucre (14,2%).

Quant a l’entorn acadèmic, van participar 11 de les 12 universitats catalanes, 12 centres CERCA – l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida per primera vegada–, el Consell Superior d’Investigacions Científiques(CSIC) i l’Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI-UPF). Globalment, s’hi van involucrar 111 investigadors i investigadores. Una edició més es va ampliar el nombre de nous participants, el 60% dels investigadors i el 55% dels grups de recerca hi van participar per primera vegada.

Pel que fa a l’àmbit dels projectes, tots els àmbits de coneixement hi estaven representats: un 29,1% eren projectes de Ciències de la Salut i Biomèdiques, un 23,9% de les TIC, un 12% de Ciències i Tecnologies Químiques i un 10,3% de Ciències Socials, Arts i Humanitats.

En resum i amb una visió global 2012-2022, des del Pla de Doctorats Industrials s’ha impulsat més de 900 projectes de recerca col·laborativa, amb la participació de més de 600 empreses i institucions diferents. Hi han participat les 12 universitats del sistema català i 25 centres CERCA, així com centres del CSIC, EURECAT i altres agents de l’ecosistema de recerca, que han involucrat més de 670 investigadors de més de 430 grups de recerca. Des del punt de vista econòmic, s’han invertit 119 milions d’euros, 2/3 dels quals provenen de l’entorn empresarial. Finalment, ja s’han defensat més de 290 tesis doctorals.