Descripció del projecte

L’objectiu principal d’aquest projecte és avaluar, en l’entorn escolar, les dificultats en la regulació emocional de nens i nenes de diferents nivells educatius, i dissenyar un programa d’intervenció primerenca (destinat a nens i nenes escolaritzats a l’etapa d’educació infantil i a les seves famílies) per a fer una implementació i seguiment a curt i mig-llarg termini. Es pretén estudiar la relació entre la regulació emocional i diversos factors de risc i protectors, tenint en compte diverses variables sociodemogràfiques i educatives. Així, la presència de dificultats de regulació emocional s’estudiarà en relació amb variables com els estils parentals i tipus de vincles afectius, les habilitats cognitives, les habilitats socials, presència de fortaleses i debilitats a nivell emocional i/o conductual i aspectes acadèmics, entre d’altres. L’anàlisi de les dades obtingudes permetrà adaptar la intervenció preventiva a la població escolar. Es vol demostrar que la presència de dificultats de regulació emocional és altament prevalent durant la infància i la pre-adolescència, fet que es relaciona amb un deteriorament en el funcionament emocional, psicosocial i acadèmic. La presència persistent d’aquestes dificultats al llarg del desenvolupament, pot comprometre el benestar psicològic i la qualitat de vida present i futura dels nens i de les nenes, afectant al seu funcionament personal, familiar, social, i educatiu. Per tant, la implementació primerenca d’un programa d’intervenció en educació emocional a l’aula, pot ser factible i eficaç per prevenir aquestes dificultats.

El projecte implicarà portar a terme una avaluació complerta i específica segons l’etapa en què es trobi cada participant. Així, es recollirà informació dels docents, les famílies i també es comptarà amb informació auto reportada pels propis escolars. Posteriorment, es dissenyarà i implementarà el programa d’intervenció preventiva universal i es durà a terme una re-avaluació posterior. Hi participaran docents, infants i famílies de l’Escola Privada The Bristish School of Costa Daurada, amb la possibilitat d’ampliar la mostra amb participants d’altres centres escolars de la província de Tarragona per tal de poder realitzar un estudi comparatiu. Les fases del projecte seran les següents:
FASE 0: Preparació del projecte, documentació i obtenció dels permisos administratius necessaris, amb aprovació del mateix per part del Comitè Ètic de la Universitat Rovira i Virgili.
FASE 1: Explicació del projecte a les famílies i obtenció del consentiment informat. Aplicació del protocol d’avaluació de l’estudi (avaluació pre-intervenció). Correcció dels tests i gestió i anàlisi de les dades obtingudes.
FASE 2: Disseny i creació del programa d’intervenció i preparació dels materials necessaris. Implementació del programa d’intervenció a l’etapa d’educació infantil.
FASE 3: Avaluació post-intervenció.
FASE 4: Realització de dues sessions de recordatori de la intervenció entre els 4-6 mesos posteriors.
FASE 5: Avaluació post-intervenció al cap de 7-9 mesos.
FASE 6: Anàlisi de dades i difusió dels resultats obtinguts.

A continuació s’enumeren alguns dels instruments proposats per a realitzar l’avaluació:
Creació d’un qüestionari ad hoc per a la recollida de dades sociodemogràfiques i educatives.
Escala de Dificultades en Regulación Emocional (DERS; Gratz i Roemer, 2004; Hervás i Jódar, 2008).
Cuestionario de Regulación Emocional Cognitiva (CERQ-S; Garnefski et al., 2001; Domínguez-Sánchez et al., 2011).
Sistema de evaluación de la conducta de niños y adolescentes-3 (BASC-3; Reynols i Kamphaus, 2015).
Evaluación Conductual de la Función Ejecutiva – Versión infantil (BRIEF-P; Gioia et al., 2016; Bausela i Luque, 2017).
Evaluación Conductual de la Función Ejecutiva-2 (BRIEF-2; Gioia et al., 2000; Maldonado-Belmonte et al., 2016).
Parenting Stress Index (PSI; Abdin, 1995; Diaz-Herrero et al., 2010).
The Parenting Scale (PS; Arnold et al., 1993; López-Fernández et al., 2022).



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat