Descripció del projecte
ANTECEDENTS
El sector turístic s’enfronta a un futur intel·ligent i automatitzat, a causa del desenvolupament de les noves tecnologies. Així mateix, les destinacions turístiques es troben davant de diversos reptes, com descobrir noves fórmules per millorar l’experiència i satisfacció del turista, i adoptar estratègies de màrqueting efectives per construir una marca de destinació sòlida.
En aquest context, la intel·ligència artificial representa un àmbit de recerca amb moltes oportunitats i potencial per a ésser desenvolupat en els pròxims anys. L’aplicació d’eines i mètodes basats en la intel·ligència artificial ja ha experimentat un creixement en diferents sectors com la medicina, les finances i l’aeronàutica. Recentment, aquesta tendència s’està estenent a les ciències socials i al sector turístic.
PREGUNTA D’INVESTIGACIÓ
Aquesta investigació vol respondre a les següents preguntes: Com pot contribuïr la intel·ligència artificial a què les destinacions turístiques s’adaptin de forma efectiva i resilient a les evolucions i transformacions del sector? Quines metodologies són les més òptimes per utilitzar la intel·ligència artificial en el turisme, a fi de dissenyar estratègies de màrqueting més efectives?
OBJECTIU
Es vol abordar la utilització de la intel·ligència artificial en el sector turístic amb l’objectiu de millorar les estratègies de comunicació i màrqueting per la destinació Catalunya, aportant una contribució significativa al camp d’estudi i el desenvolupament teòric. Tal com s’esmenta a l’apartat de metodologia, la tesi adquirirà un format de casos pràctics definits a partir del pla d’accions de l’Agència Catalana de Turisme i de les dades disponibles. Cada cas pràctic tindrà uns objectius específics. Tanmateix, tenint en compte les iniciatives del Pla de Màrqueting actual, existeix un alt interès a identificar els factors que influeixen en la despesa i la desestacionalització turística.
METODOLOGIA
Aquesta tesi busca obrir camí en l’aplicació de metodologies d’intel·ligència artificial, per poder definir un màrqueting turístic més eficient per a l’Agència Catalana de Turisme, a partir de casos pràctics que s’aniran definint conjuntament amb el candidat/a.
RELLEVÀNCIA
A més de l’aportació acadèmica, aquests temes tenen una rellevància social i poden tenir un impacte significatiu en el sector turístic català. Els resultats d’aquesta tesi podrien proporcionar coneixements valuosos per abordar els reptes existents tant per a les organitzacions com per al sector en general. Aquests reptes inclouen l’eficiència en el màrqueting, el disseny de valor per al mercat, la gestió de l’estacionalitat en les destinacions, la identificació de noves oportunitats mitjançant la intel·ligència de mercat i el coneixement i l’increment de la satisfacció dels turistes, entre d’altres.
Així doncs, tot i que aquesta tesi se centra en l’aplicació de la intel·ligència artificial en el turisme, els seus beneficis poden anar més enllà de l’àmbit tecnològic i contribuir, com a mínim parcialment, a resoldre alguns dels reptes identificats per l’Agència Catalana de Turisme. Això implica la seva aplicabilitat en la presa de decisions i en el disseny d’estratègies de promoció turística més eficients.