Descripció del projecte

L’SMC acaba de presentar en societat la nova xarxa LLAMPEC, un sistema d’alta precisió en la localització dels llamps, únic a Europa. El sistema “Lightning Mapping Array,” desenvolupat originalment per la Universitat de New Mexico Tech, permet la detecció, en 3D, dels llamps que tenen lloc a l’interior dels núvols. La detecció d’aquests llamps, fins a 10 vegades més freqüents que els que cauen a terra, suposa un salt qualitatiu en el seguiment de l’evolució i la intensitat de les tempestes. Aquestes dades seran de gran utilitat a l’SMC en la detecció de patrons associats al temps violent, la generació d’avisos i la predicció del temps a curt termini (nowcasting).

El Doctorand s’incorporarà a l’equip de Teledetecció de l’SMC per treballar amb les dades de LLAMPEC, desenvolupant algorismes de processament, nous productes de nowcasting i analitzar casos d’estudi, amb l’objectiu de caracteritzar millor les tempestes i els fenòmens de temps violent associats.

Aquest projecte de doctorat industrial es realitzarà a cavall entre l’SMC i el grup de recerca del llamp de la UPC (https://lrg.upc.edu/) on el doctorand farà la part acadèmica el projecte. El Lightning Research Group és un grup multidisciplinari fundat el 2001, centrat en l’estudi de la física de llamps, l’estructura elèctrica de les tempestes, les tempestes violentes, les interaccions de llamps amb aerogeneradors i avions i l’observació de fenòmens elèctrics a l’alta atmosfera. El grup LRG, amb més de vint anys d’experiència, està reconegut com a grup de recerca consolidat per la Generalitat de Catalunya.

A banda de la utilitat meteorològica, el sistema LMA és un referent a nivell mundial per tal de validar altres sistemes de mesura d’activitat elèctrica atmosfèrica. Dos clars exemples són el nou detector òptic de llamps embarcat al Meteosat Tercera Generació (MTG-Lightning Imager i la missió ASIM per a l’observació de fenòmens elèctrics a l’alta atmosfera des de l’estació espacial internacional (ISS). Durant el projecte de Doctorat Industrial es faran servir les dades del Lightning Imager, en el marc del projecte de validació impulsat per EUMETSAT. Les dades d’aquest nou detector de llamps, disponibles des de juliol de 2024, en combinació amb les dades dels sistemes tradicionals de detecció terrestre, són una oportunitat única per desenvolupar nous productes i noves oportunitats de recerca en l’àmbit de l’electricitat atmosfèrica i la meteorologia. L’estreta relació entre el LRG i EUMETSAT crearà oportunitats perquè el doctorand tingui l’oportunitat.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat