Descripció del projecte
El projecte de Recerca que es planteja consisteix en estudiar les millors condicions d’incorporació dels Probiòtics d’AB-BIOTICS en diferents matrius alimentàries:
– Productes lactis (Iogurt gelificat i bebible, formatges frescos)
– Gelats de base aquosa i de base làctia
– Sucs de fruita refrigerats
– Barretes energètiques, hiperprotèiques i substitutes d’àpats
– Snacks en base a farines vegetals (pèsol, cigró,…)
– Begudes refrigerades
– Productes en pols reconstituïbles (begudes isotòniques i llets)
– Productes de fleca (pans i pastissets)
Es tracta, d’una banda, d’identificar les millors condicions de supervivència dels diferents formats dels ingredients disponibles:
– Liòfils
– Microorganismes microencapsulats amb càpsules d’alginat càlcic
– Microorganismes microencapsulats amb liposomes
– Microorganismes inactivats
– No es descarta el desenvolupament de premixos que facilitin la incorporació dels probiòtics en els diferents processos productius
I, d’una altra banda, d’identificar el moment més idoni per la incorporació dels probiòtics al llarg del procés productiu de cada una de les matrius alimentaries descrites inicialment. Amb aquestes variables es podrà descriure una Guia d’incorporació dels probiòtics d’AB-BIOTICS en les diferents matrius alimentàries, així com una guia pràctica per tal d’evitar incompatibilitats amb els procediments productius ja establerts.
El projecte de recerca s’estructurarà en les següents etapes:
1. Estudi i anàlisi de les variables de producció (temps, temperatura, pressions, pH, activitat d’aigua, humitat residual,…) per a cada matriu
2. Anàlisi teòrica de la millor presentacio (liòfil, microcàpsules,…) i moment d’incorporació dels microorganismes en el procés productiu
3. Disseny experimental i del pla de mostreig microbiològic i de seguiment dels paràmetres de qualitat establerts per cada una de les matrius alimentàries
4. Execució del pla experimental
5. Anàlisi i discussió dels resultats
6. Elaboracio de la Guia i de la memòria de la tesi
Com a fase prèvia al Projecte experimental, el/la candidat/a gaudirà d’una formació per part de l’empresa sobre diferents aspectes tècnics dels Probiòtics d’AB-BIOTICS en els següents àmbits:
– Identificació dels microorganismes Probiòtics candidats
– Caracterització fenotípica i genotípica dels microorganismes candidats
– Presentacions de Probiòtics disponibles (liòfils, microencapsulats,…) i les seves característiques
– Descripció dels mètodes analítics microbiològics: recompte en placa i mètodes moleculars (PCR, QPCR, primers específics de soca i/o espècie), entre d’altres.