Tres de les deu empreses catalanes més disruptives de Catalunya el 2025 participen en el Pla de Doctorats Industrials

  • Tres de les deu empreses catalanes més disruptives segons ACCIÓ (Sequentia Biotech, Sycai Medical i YPlasma) participen en el Pla de Doctorats Industrials.
  • El Pla DI es confirma com un model d’èxit que transforma la recerca científica en innovació empresarial d'alt impacte al mercat.

Durant l’Exponential Day, un esdeveniment anual organitzat per Catalonia Trade & Investment per promoure la innovació empresarial, Jaume Baró , secretari i conseller delegat de Catalonia Trade & Investment, va presentar les 10 empreses més disruptives de Catalunya per al 2025. Les 10 empreses més disruptives a Catalunya el 2025 són: 4BlueTech, Admit Therapeutics, Casa Batlló , Grup Estabanell (Energy in the Cloud – ERIA), MatHolding – VEGGA, Protofy.xyz, Sequentia Biotech, Sycai Medical, UniSCool i Yplasma.

Tots van ser guardonats amb la distinció ‘Catalonia Exponential Leaders‘, que els reconeix com a líders en l’àmbit de la innovació disruptiva.

L’informe “Exponential Leaders 2025” d’ACCIÓ, que reconeix les deu empreses catalanes amb més potencial transformador, revela una connexió estratègica clau: un 30% d’aquestes companyies capdavanteres han impulsat la seva recerca aplicada a través del Pla de Doctorats Industrials. Sequentia Biotech, Sycai Medical i YPlasma, referents en bioinformàtica, diagnòstic mèdic i tecnologies de plasma, exemplifiquen com la col·laboració entre el teixit acadèmic i l’empresarial és un motor decisiu per a la innovació deep tech que defineix el futur de l’economia.

Aquest vincle demostra que el Pla no és només un programa formatiu, sinó un instrument de política d’innovació que actua com a catalitzador en les etapes inicials de desenvolupament tecnològic, permetent a les empreses abordar reptes d’alta complexitat que, posteriorment, esdevenen el seu principal actiu al mercat.

Sequentia Biotech, el lideratge consolidat en bioinformàtica

Fundada el 2013, Sequentia Biotech s’ha convertit en una empresa de referència internacional en bioinformàtica, especialitzada a transformar dades òmiques (genòmica, metagenòmica) en coneixement útil per als sectors de la salut, l’agricultura i la indústria. Amb clients a més de 60 països i una recent ronda de finançament Sèrie A de 10 milions d’euros liderada per Seventure Partners i el Fons EIC, la seva plataforma al núvol MICK és avui un estàndard en l’anàlisi de microbiomes.

En el seu camí cap a aquest lideratge, la seva participació en el Pla de Doctorats Industrials l’any 2015 amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va ser un pas fonamental. El projecte es va centrar a crear un atles biològic de l’organització estructural dels genomes en tres dimensions. Aquesta recerca va permetre desenvolupar eines de programari per entendre com es plega el genoma, un factor clau per identificar les causes de malalties complexes i dissenyar futures dianes terapèutiques, consolidant així les bases tecnològiques de la companyia.

Sycai Medical, la revolució de la IA en el diagnòstic oncològic

Sycai Medical és una de les start-ups MedTech més prominents del panorama actual. Fundada el 2020, ha desenvolupat un assistent basat en intel·ligència artificial que ajuda els radiòlegs a detectar de manera no invasiva lesions precanceroses en òrgans abdominals a partir de tomografies (TAC) i ressonàncies magnètiques. Reconeguda com la start-up més disruptiva al South Summit 2024 i després de tancar una ronda de 3 milions d’euros el 2025, la seva solució ja s’utilitza en hospitals de referència.

La base tecnològica d’aquest producte innovador es va enfortir gràcies al projecte de Doctorat Industrial vigent que desenvolupen des del 2021 amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF). La recerca se centra a aplicar tècniques de deep learning per millorar la qualitat de les imatges mèdiques, eliminant distorsions. Disposar d’una imatge neta és crucial per entrenar amb precisió l’algoritme de detecció de lesions, fent-lo més fiable i robust per al seu ús clínic.

YPlasma, la nova frontera en eficiència energètica i refrigeració

Creada el 2024 com una spin-off de l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), YPlasma ha irromput amb força en l’ecosistema deep tech. La seva tecnologia, basada en actuadors de plasma sense parts mòbils, permet un control de fluids i una gestió tèrmica revolucionària per a sectors tan diversos com l’electrònica, l’aeroespacial o l’energia. Nomenada startup de l’any a Catalunya el 2024 i amb una ronda seed de 2,5 milions de dòlars tancada el 2025, la seva projecció és global.

Per avançar en una de les seves aplicacions clau, YPlasma ha apostat pel Pla de Doctorats Industrials amb una proposta de projecte amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L’objectiu és estudiar i optimitzar l’ús dels seus actuadors de plasma per millorar l’eficiència de les turbines eòliques. Mitjançant simulacions computacionals i proves en túnels de vent, la recerca pretén demostrar com aquesta tecnologia pot augmentar la potència generada, obrint la porta a una nova generació d’energies renovables més productives.