Cada any, el setmanari L’Econòmic celebra l’edició de la tria a les millors empreses emergent de l’ecosistema industrial català. En aquesta onzena edició s’ha escollit una llista de deu companyies de creació recent que reuneixen les característiques per tenir èxit en breu.
Experts de diversos camps, incloent-hi els sectors tecnològic, biomèdic i industrial, han seleccionat projectes empresarials que prometen una ràpida expansió. Aquesta elecció busca destacar iniciatives amb un gran potencial de creixement. Els especialistes han avaluat detingudament l’activitat de cada empresa, el seu grau d’innovació, els perfils dels líders dels projectes, així com el finançament inicial i les successives rondes d’inversió.
Els projectes triats es presenten com a motors clau de desenvolupament i competitivitat en els seus respectius sectors. Els experts d’aquesta edició són en Miquel Martí, director general de Tech Barcelona; Isabel Amat, directora d’innovació de Reig Jofre (participant del Pla de Doctorats Industrials amb 12 projectes de recerca estratègica); Ramón Martín, assessor de BStartup de Banc Sabadell; Oriol Pascual, director d’S2 Xpeed; Mercè Tell, general partner d’Encomenda Capital Partners, i Maribel Berges, emprenedora i experta en biotecnologia.
De les diferents empreses emergents que identifica L’Econòmic en l’article “Ni els projectes més seductors troben talent”, volem destacar-ne sis que participen del Pla de Doctorats Industrials amb diversos projectes de recerca estratègica, col·laborativa i aplicada:
1. LuxQuanta. Dos projectes de doctorat industrial en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPF): “Distribució quàntica de claus criptogràfiques per a llargues distàncies de comunicació” i “On-xip cv-qkd systems ( sistemes de distribució quàntica de claus, bassats en òptica integrada)”. LuxQuanta és una spin-off de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), s’ha posicionat al capdavant de la recerca internacional en seguretat de les comunicacions digitals, un àmbit crític a Europa en plena cursa geoestratègica. La seva tecnologia de distribució de claus quàntiques contínues (CQKD) genera constantment claus criptogràfiques i vigila la presència d’intrusos, millorant l’accessibilitat, estabilitat i integració del sistema.
2. KOA Biotech. Un projecte de doctorat industrial en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB): “Disseny, caracterització i validació de biosensors per al desenvolupament d’un dispositiu iot per al seguiment continu de patògens aquàtics“. KOA Biotech, spin-off de la Universitat Pompeu Fabra iniciada per un grup de doctors en Biologia, ofereix una tecnologia de prova digital, autònoma i in situ per a les piscifactories per reduir la mortalitat dels peixos. Una innovadora tecnologia que revolucionarà la salut dels peixos i l’economia de les piscifactories, i reduirà el seu impacte ambiental a tot el món.
3. Nuage therapeutics (Nuage tx). Un projecte de doctorat industrial en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB) i la Fundació Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona): “Estudi de les bases moleculars de la selectivitat de molècules dirigides a proteïnes intrínsecament desordenades en condensats biomoleculars“. Nuage Therapeutics, una start-up de biotecnologia fundada el 2021 a Barcelona, té com a objectiu transformar descobriments científics avançats en una plataforma tecnològica per desenvolupar tractaments efectius per al càncer i altres malalties incurables. Nascuda com una spin-off de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (Icrea), se centra en les proteïnes intrínsecament desordenades (IDP), tradicionalment inaccessibles però associades a diverses malalties no cobertes. La seva tecnologia innovadora permet ordenar transitòriament aquestes proteïnes per fer-les susceptibles a la inhibició per fàrmacs, combinant principis de biofísica i biologia cel·lular per identificar molècules terapèutiques moduladores d’IDP.
4. Insylo. Un projecte de doctorat industrial en col·laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC): “Big data per l’optimització de la cadena de distribució de pinso a granja de producció animal i un segon amb la Universitat de Girona (UdG): “Mètodes i tècniques per a la reconstrucció de volums de materials emmagatzemats i inferència de pesos“. Insylo, una empresa ‘deeptech’ de Girona, està revolucionant la ramaderia d’engreix animal mitjançant la digitalització. La seva tecnologia integra imatge 3D, sensors i algoritmes matemàtics per automatitzar la reposició de les sitges de pinso, millorant així l’eficiència i la gestió en el sector ramader.
5. Nimble Diagnostics. Un projecte de doctorat industrial en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC): “Development of the nimble system for the early identification of structural and pathological issues with implanted stents in cardiovascular patients“. Nimble Diagnostics, una spin-off de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Barcelona (UB), ha desenvolupat un dispositiu mèdic innovador que monitoritza stents mitjançant microones, una tecnologia que pot salvar milers de vides.
6. Oniria Therapeutics. Dos projectes de doctorat industrial en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB): “Modulation of the activity of the epigenetic enzyme tet2 as a novel strategy to overcome cancer persistence” i “Design, synthesis and biophysical characterization of tet2 inhibitors”. Oniria Therapeutics, situada al Parc Científic de Barcelona, és una empresa biofarmacèutica dedicada a l’oncologia de precisió, lluita contra la persistència del càncer, una de les principals causes de mortalitat. Fundada el 2021, aquesta spin-off ha superat les dificultats per captar talent especialitzat ampliant la recerca de professionals en l’àmbit internacional.