Les empreses Qilimanjaro Quantum Tech i AEInnova – Alternative Energy Innovations, amb seu a Catalunya, han estat reconegudes amb l’Innovation Radar Prize 2024 per les seves innovacions disruptives en els àmbits de les tecnologies NextGen i de la sostenibilitat, respectivament. Aquesta cerimònia, celebrada en el marc del Web Summit de Lisboa, destaca el talent europeu en tecnologies avançades amb potencial de creixement i impacte social. AEInnova i Qilimanjaro no només lideren en innovació dins de les seves àrees sinó que, amb el suport de Doctorats Industrials amb la Universitat Autònoma de Barcelona i altres institucions, contribueixen a l’evolució tecnològica a través de la recerca aplicada.
Innovació al servei de la sostenibilitat i la computació quàntica
Qilimanjaro Quantum Tech és una de les empreses pioneres en el desenvolupament de la tecnologia quàntica a Europa. Amb una àmplia experiència en projectes de recerca aplicada, Qilimanjaro treballa per liderar la construcció del primer ordinador quàntic comercial, amb l’objectiu de democratitzar l’accés a la computació quàntica. Marta Pascual Estarellas, CEO de l’empresa, ha explicat recentment el treball de Qilimanjaro en la creació d’algoritmes i maquinari quàntic, utilitzant un model de computació analògica que difereix de les solucions quàntiques actuals, per facilitar l’accés de la tecnologia quàntica a indústries i centres de recerca. L’empresa ha desenvolupat fins a 9 projectes de Doctorat Industrial amb col·laboracions amb la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE). Amb el seu creixement financer i èxits destacats com el 4YFN Award 2024, Qilimanjaro s’ha consolidat com una empresa clau en la computació quàntica.
Per la seva banda, AEInnova ha estat guardonada en la categoria Sustainability Tech per les seves solucions en sensors IoT autònoms que utilitzen la calor residual per generar energia, una tecnologia que redueix l’impacte ambiental en indústries amb alta demanda energètica. AEInnova, que compta també amb dos projectes de Doctorat Industrial amb la UAB, desenvolupa una plataforma IoT segura i un sistema de recuperació de calor amb cel·les termoelèctriques, amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica i reduir els costos en sectors industrials.
Un Futur de Recerca i Innovació Col·laborativa
Creat per la Comissió Europea el 2015, l’Innovation Radar Prize posa en valor innovadors europeus amb un alt potencial de mercat. Aquest premi, coorganitzat amb Dealflow.eu, busca projectes finançats per programes europeus com Horizon 2020 i Horizon Europe, promovent-ne la transició del laboratori al mercat. Enguany, el premi va celebrar el seu 10è aniversari, destacant aquelles start-ups i innovadors que mostren un gran potencial per ser referents en els seus respectius sectors. Els guanyadors d’aquesta edició, a més dels reconeixements, han obtingut entrades per a l’EU-Startups Summit de Malta 2025, un esdeveniment crucial per al networking i l’impuls del sector deep tech europeu.
El reconeixement de Qilimanjaro i AEInnova als Innovation Radar Prizes subratlla la capacitat de la innovació catalana per abordar reptes globals. Amb el suport de programes de Doctorat Industrial, aquestes empreses aconsegueixen connectar la recerca acadèmica amb les necessitats del mercat, potenciant solucions que marquen el camí cap a un futur més sostenible i tecnològicament avançat. Aquestes iniciatives reforcen la col·laboració entre el sector públic, l’acadèmia i les empreses, un element clau per al desenvolupament d’un ecosistema de recerca amb impacte real en la societat.