Presentació del Pla de Doctorats Industrials a més de 40 empreses a la Direcció General d’Indústria – ACCIO

  • El Pla de Doctorats Industrials es presenta a empreses de diversos sectors com a eina clau per impulsar la recerca col·laborativa i la captació de talent

Més de 40 empreses de diversos sectors van participar el passat divendres 23 de maig en una sessió informativa dedicada al Pla de Doctorats Industrials, una iniciativa organitzada per la Direcció General d’Indústria – ACCIÓ amb l’objectiu de fomentar la incorporació de talent investigador i potenciar projectes d’R+D+I mitjançant la col·laboració entre empresa i universitat.

La jornada ha estat inaugurada per Roger Costa de de Projectes Estratègics de la Direcció General d’Indústria, Mireia Llovet  (Consultora Sènior en la Indústria de la Mobilitat a ACCIÓ) i Albert Ballbé (Coordinació projectes de la Direcció General d’Indústria. En la seva intervenció, Ballbé ha destacat que “les universitats i centres de recerca ofereixen solucions col·laboratives per atendre les noves necessitats formatives, competencials i reptes socials”.

Seguidament, Jordi Alba, director tècnic i coordinador del Pla de Doctorats Industrials al Departament de Recerca i Universitats, ha exposat el funcionament del programa, que aquest 2025 arriba a una nova convocatòria amb una dotació global de prop de 6 milions d’euros: “El doctorat industrial és un projecte de recerca estratègica liderat per una empresa i desenvolupat conjuntament amb una universitat o centre de recerca. Aquest projecte es converteix en una tesi doctoral, i el doctorand o doctoranda rep formació d’alt nivell en un entorn dual, combinant el món acadèmic i l’empresarial.” Alba va detallar les dues modalitats de participació (cofinançament i ajuts específics) i ha remarcat que el Departament ofereix assessorament personalitzat durant tot el procés: des de la definició del projecte fins a la presentació de la sol·licitud.

Els resultats de la convocatòria 2024 confirmen l’interès creixent del teixit productiu: es van presentar 196 propostes, de les quals se’n van atorgar 149. D’aquestes, 106 corresponen a la modalitat de cofinançament i 43 a la d’ajuts específics.

Durant la sessió es van poder compartir també experiències d’èxit amb representants d’empreses que han participat en el programa. Jordi Pujol Parals, R&D Manager de GasN2, ha subratllat que “els doctorats industrials permeten tenir accés a la universitat, filtrar i fer créixer el talent dins l’empresa, i facilitar el contacte amb serveis i equips de recerca. És una oportunitat que cal aprofitar molt més”.

Per la seva banda, José Alberto Sáez Zamora, R&D Manager d’INTERA, ha destacat la importància del programa per incorporar talent d’alt nivell i obtenir resultats a mitjà termini: “El vincle amb la universitat et permet identificar perfils estratègics i incorporar-los de manera eficient”.

La sessió ha conclòs amb un torn obert de preguntes i un espai de cafè networking, en què empreses i representants del món acadèmic han pogut explorar sinergies i possibles col·laboracions.

Amb la convocatòria 2025 ja en marxa, el Pla de Doctorats Industrials es consolida com una de les principals polítiques públiques per impulsar la recerca aplicada, la innovació empresarial i la captació de talent investigador a Catalunya.