Article publicat a https://www.tecnonews.info el 14/05/2020
La sentència és de Roger Van Oech i trobem que és especialment encertada en el moment present i en el futur que ens vindrà. La clau del progrés en tots els àmbits és la innovació, la capacitat d’introduir canvis… i l’objectiu és que aquests canvis es tradueixin en millores per a la nostra societat.
La mobilitat, les comunicacions, la forma de treballar, de comprar, de consumir cultura, d’alimentar-nos… si pensem com eren fa només 5 anys arribarem fàcilment a la conclusió que han incorporat moltes innovacions: més potència tecnològica, més sostenibilitat, prestacions més grans, uns costos de producció menors,…
El progrés del coneixement és l’element basal de la gran majoria d’aquestes innovacions, i les empreses i organitzacions que s’avancen en la incorporació d’aquest coneixement en la seva activitat productiva són les que poden mantenir la seva competitivitat i les que estaran en una millor situació en l’escenari que s’aproxima.
Traslladar els avenços científics al món aplicat és un repte que com a societat hem d’enfrontar i amb el qual les nostres institucions acadèmiques (universitats, centres de recerca, fundacions hospitalàries i centres tecnològics) estan fortament compromeses. A Catalunya disposem d’un sistema de recerca internacionalment reconegut i de gran qualitat, i com en alguna ocasió hem escoltat dir al professor Andreu Mas-Colell, quan la recerca és bona no hi ha recerca bàsica i recerca aplicada: hi ha recerca que es pot aplicar ara i recerca que s’aplicarà una mica més tard.
Per tal d’afavorir la col·laboració entre aquests dos entorns, l’empresarial i l’acadèmic, al 2012 a Catalunya es van posar en marxa els Doctorats Industrials (https://doctoratsindustrials.gencat.cat/).
És una iniciativa que ha tingut una molt bona acollida i que fins avui ha permès impulsar la posada en marxa de 602 projectes de recerca col·laborativa entre més de 400 empreses i institucions diferents (de totes les mides i sectors) i 330 grups de recerca diferents. Un 30% d’aquests projectes corresponen a l’àmbit TIC.
El proper dia 20 de maig a les 11h hi ha programat un webinar amb el títol “Recerca estratègica, clau de competitivitat: la contribució dels Doctorats Industrials” al que hi esteu convidats, especialment si esteu interessats en conèixer els beneficis, els ajuts i tot allò necessari per a participar en un doctorat industrial.
El webinar està especialment adreçat a:
- Persones d’empreses i institucions amb responsabilitat en l’impuls de projectes de recerca i innovació
- Investigadors/es dels grups de recerca reconeguts per la Generalitat de Catalunya (SGR)
- Estudiants de màster que es vulguin orientar al món de la recerca aplicada
Clicant sobre aquest banner us podeu registrar al nostre webinar:
Albert Sangrà i Joan Francesc Córdoba
Pla de Doctorats Industrials