La startup catalana Sens Solutions, amb un Doctorat Industrial en marxa, crea un sistema basat en l’IoT per analitzar la qualitat de l’aire dels hospitals

NOTÍCIA ORIGINAL – www.accio.gencat.ca – 28/10/2019

L'empresa emergent ha desenvolupat un sistema que analitza en temps real paràmetres de l'aire (presència de diòxid de carboni, temperatura, humitat…) per determinar l'existència de contaminants nocius per a la salut.

sens_soclution_premi_caixa_enginyers

  • Sens Solutions ha rebut un ajut de 75.000 euros a fons perdut de la línia Startup Capital d’ACCIÓ, destinat a startups tecnològiques en fase inicial.
  • La startup, que té en marxa una prova pilot a l’Hospital del Mar, també és especialista en la detecció de patògens en l’aigua per controlar brots com el de la legionel·la.

La startup catalana Sens Solutions ha creat un sistema de sensors basats en IoT per analitzar la qualitat de l’aire dels hospitals. A través d’aquests sensors, l’empresa emergent analitza paràmetres com els nivells de diòxid de carboni en l’aire, òxids de nitrogen, ozó, així com la temperatura i la humitat, entre d’altres, per determinar l’existència de contaminants nocius per a la salut humana.

Sens Solutions ha estat beneficiària enguany de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement. La startup ha rebut 75.000 euros que podrà destinar a finançar les activitats derivades de l’execució del pla de negoci inicial, com per exemple cobrir despeses de personal, contractar serveis a tercers, invertir en material i equipaments, llogar espais o elaborar estratègies de comercialització i comunicació. Les startups interessades poden presentar la seva sol·licitud per accedir a l’edició d’aquest 2019 de l’ajut Startup Capital fins al 5 de novembre en aquest enllaç.

El sistema de Sens Solutions, anomenat Aero-S3DP, utilitza sensors òptics i electroquímics que analitzen la qualitat de l’aire en temps real. El dispositiu recopila informació sobre la presència de possibles contaminants i l’envia a una plataforma digital que analitza les dades i les posa a disposició de l’usuari. A través d’algoritmes de machine learning, permet establir paràmetres de comportament en base a les dades recopilades per prevenir possibles alteracions de l’aire abans que tinguin lloc.

Segons la CEO de Sens Solutions, Silvia Gómez, “la qualitat de l’aire ens afecta a tots els éssers humans, que més enllà de la salut també té un impacte en el nostre rendiment físic i mental i pot arribar a produir danys genètics”. D’acord amb Gómez, les persones amb problemes greus de salut, la gent gran i els nens són més susceptibles als efectes d’aquesta contaminació. “Mes de 10.000 persones moren al any a l’Estat espanyol per diferents malalties produïdes per la contaminació del aire que respirem, això suposa costos molt elevats per al sistema de salut”, explica.

Actualment, Sens Solutions també està treballant una prova pilot a l’Hospital del Mar per analitzar l’aire dels quiròfans i les sales d’espera de l’àrea d’oncologia per millorar la qualitat de l’aire i reduir el risc d’exposició dels pacients a possibles infeccions. “Oferim un control de qualitat per reduir el risc d’alguns tipus d’infecció en pacients immunodeprimits”, subratlla Gómez.

L’objectiu de la startup, fundada al 2016 i amb seu al campus de la UAB, és començar a comercialitzar la seva solució en els propers mesos i dirigir-la a diferents clients de l’àmbit de la salut i de l’esport. Sens Solutions també és especialista en solucions per a l’anàlisi de la qualitat de l’aigua i la detecció de patògens com les bactèries que provoquen brots de legionel·la. L’empresa compta també amb el suport del projecte EMPOWA cofinançat pel programa COSME de la Comissió Europea i executat per sis regions i països de la Unió Europea (Catalunya, Grècia, Itàlia, Bulgària, Lituània i la regió North Rhine-Westphalia d’Alemanya), que a Catalunya està impulsat per ACCIÓ.