InnoEnergy participa en 23 ‘start up’ des de les seves oficines de Barcelona

NOTÍCIA ORIGINAL – http://www.expansion.com – 10 Maig 2018 

La companyia europea, que té entre els seus socis a Gas Natural Fenosa, la UPCEsade i el Irec, valora la seva cartera en més de 50 milions d’euros i espera reduir la dependència de fons públics.

Des de l’edifici Nexus II, en la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), es gestionen anualment uns deu milions d’euros per desenvolupar projectes innovadors, crear empreses i promoure l’educació a tota Europa en aspectes relacionats amb les energies eòlica, solar fotovoltaica i oceànica (marees i ones). També es recolzen programes per a emprenedors en bateries, mobilitat, xarxes elèctriques, gas i economia circular, sobretot per obrir mercat, protegir la tecnologia desenvolupada, buscar finançament i crear equips multidisciplinaris (combinar personal tècnic, financer i de màrqueting, per exemple).

D’això s’encarreguen les oficines a Barcelona de InnoEnergy, una companyia europea amb seu a Holanda, que mou, en conjunt, una inversió d’uns 90 milions anuals. Dels seus 27 socis, quatre són espanyols: Gas Natural, Esade, la pròpia UPC i el Institut de Recerca en Energia de Catalunya (Irec). Al 2011, Brussel·les va triar el consorci de InnoEnergy com una de les eines comunitàries per impulsar la transferència de coneixement de la universitat a l’empresa en diferents àrees. El seu finançament procedeix, bàsicament de fons comunitaris segons un programa marco de 7 anys, subjecte a un pla de negoci. Des de la capital catalana, InnoEnergy dóna suport a 40 start up (eren 35 en 2016 i 7 en 2011) i participa al capital de 23 d’aquestes signatures, amb diferents percentatges.

Valor de les participades (empreses)

El conseller delegat de InnoEnergy Iberia, Mikel Lasa, assegura que el valor de mercat de la cartera supera “els 50 milions, àdhuc sent una xifra conservadora”. “Al 2018 preveiem obtenir 2 milions en ingressos per la tornada de la inversió i quotes de serveis per als socis; esperem un creixement rellevant en els propers anys”, apunta Lasa en relació a les desinversions en projectes, a mesura que aquests creixin.

A escala europea, InnoEnergy té la intenció de captar uns cent milions d’euros en finançament privat, amb fons interessats en sostenibilitat i responsables socialment. L’empresa vol ampliar el ventall de fonts de finançament i l’entrada de nou capital privat li obligarà a ser rendible per distribuir dividend. En els set primers anys del programa, la taxa de supervivència de les start up s’ha situat en el 95% i el temps mitjà transcorregut fins que han començat a comercialitzar els seus productes ha estat de 16 mesos. Les inversions han anat creixent des de 2011 i els projectes espanyols i portuguesos –hagin estat coordinats des de Barcelona o des d’una altra oficina– han rebut, fins a 2017, una injecció de 45 milions d’euros, el 15% del total comunitari.