El Pla ha permès mobilitzar 34 milions d’euros, dues terceres parts dels quals compromesos per les indústries
Hi participen un total de 176 empreses conjuntament amb les universitats catalanes i els centres de recerca
Divendres, 26 de febrer de 2016
El Govern, a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca, ha posat en marxa, des de l’inici del Pla de Doctorats Industrials, més de 240 projectes d’R+D+I, amb la col·laboració de les universitats catalanes, tant públiques com privades, conjuntament amb 176 empreses, des de start-ups fins a grans companyies i en tots els àmbits (ciències, enginyeries, ciències de la salut i humanitats, entre d’altres).
Els doctorats industrials, que es van iniciar a finals del 2012 amb un pla pilot i que aquest 2016 arribaran a la quarta edició, són en paraules del secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, “un clar exemple de transferència de coneixement punter de les universitats catalanes al teixit productiu del nostre país”.
El Pla ha permès mobilitzar 34 milions d’euros, dues terceres parts dels quals compromesos per les empreses, amb la finalitat de contribuir a la competitivitat i a la internacionalització del teixit industrial català. En l’edició 2015 s’han incrementat el nombre total d’ajuts a projectes, i se n’han atorgant un total de 86. Segons Navarro, “atès l’èxit del Pla, el Govern es referma en el compromís de continuar-hi donant suport i en la voluntat de fer créixer el nombre d’ajuts atorgats”.
Els projectes pertanyen a tots els sectors empresarials, en especial de l’enginyeria i arquitectura, sobretot TIC i enginyeria civil, seguit de les ciències de la salut. La recerca capdavantera dels projectes es fa en àmbits tan diversos com la utilització de robots humanoides en teràpies de rehabilitació de persones amb discapacitat, la xarxa mòbil 5G, l’impacte d’esdeveniments a la ciutat de Barcelona, Big Data, la impressió 3D d’aliments o la sostenibilitat i l’eficàcia energètica.
El Pla compta amb la participació de les universitats catalanes i de 16 centres de recerca CERCA. Un 20% dels directors de tesi són beneficiaris d’un ajut del Consell Europeu de Recerca (ERC, en les sigles en anglès) i/o pertanyen al programa ICREA, reconeguts internacionalment a nivell científic.
Una oportunitat per a estudiants, empreses, universitats i centres de recerca
L’objectiu del Pla de Doctorats Industrials és contribuir a la competitivitat i internacionalització de la indústria catalana, reforçar els instruments per captar el talent que genera el país i situar els futurs doctors en condicions de desenvolupar projectes d’R+D+I en una empresa.
L’element essencial del procés de doctorat industrial és el projecte de recerca de l’empresa en què el doctorand desenvolupa la seva formació investigadora, en col·laboració amb una universitat, i que és objecte d’una tesi doctoral. Els doctors industrials actuen així com a ponts de transferència de coneixement i contribueixen a estrènyer les relacions entre el teixit industrial de Catalunya i les universitats i els centres de recerca.
Els doctorats industrials permeten a les empreses accedir als grups de recerca capdavanters i a l’ús de les seves infraestructures, així com obtenir ajuts econòmics i beneficiar-se de les deduccions i bonificacions fiscals. A les universitats, els facilita la transferència de la seva tecnologia i els seus coneixements a l’entorn productiu i reforça els seus vincles amb el món empresarial. Als doctorands els permet formar-se en un entorn altament innovador amb una doble supervisió, acadèmica i empresarial, en el marc d’un contracte laboral de tres anys i amb diversos avantatges, com la matrícula gratuïta o una borsa de mobilitat.
El Pla està gestionat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i compta amb la col·laboració de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) per a la seva dinamització. Així mateix, té el suport de les 12 universitats catalanes i el món empresarial per afavorir la transferència de coneixement al sector productiu.