La UVic-UCC obté un nou doctorat industrial en l’àmbit de les cures integrals

NOTÍCIA ORIGINAL – mon.uvic.ca – 10/01/2019

L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) ha concedit un nou doctorat industrial (DI) a la UVic-UCC. Es tracta d’un projecte que ja està duent a terme Ivan Sánchez, membre del grup de recerca M3O en el marc del programa de doctorat en Cures Integrals, i és el primer doctorat industrial que obté la nova línia de recerca Envelliment Saludable i Diversitat Funcional. Sánchez duu a terme el doctorat a l’empresa on ja treballa, la Fundació Privada Sant Andreu de Castellcir, titular de la residència per a persones grans La Ginesta (Castellcir). El coordinador del grup M3O, Javier Jerez, és el director de la tesi mentre Montserrat Celdran, de la Universitat de Barcelona, n’és la co-directora.

El seu doctorat se centra en l’atenció dels equips de professionals sanitaris a persones amb demència i parteix de la conveniència d’aprofundir en tècniques d’intervenció alternativa a les habituals, i més en concret en l’anomenat mètode de validació. Es tracta d’una eina de comunicació per a persones grans desorientades i mal orientades que utilitza l’empatia per sintonitzar amb la realitat interna de la persona, reconeixent les seves emocions i sentiments i preservant la seva dignitat. Sánchez ja ha fet una prova pilot de l’aplicació d’aquest mètode a la residència La Ginesta, que ara ampliarà a 5 centres més i a 60 professionals de diferents punts de l’Estat espanyol. El seu objectiu és demostrar l’eficàcia del mètode en la motivació i satisfacció dels professionals per poder-la aplicar, posteriorment, a altres residències amb les mateixes característiques.

Amb aquest nou doctorat industrial, que arriba amb la segona resolució parcial de la cinquena convocatòria del Pla de DI de la Generalitat de Catalunya, la UVic-UCC en té ara mateix dotze en actiu. L’element essencial d’un doctorat industrial és que l’objecte de la tesi doctoral de l’estudiant giri a l’entorn d’un projecte de recerca estratègic de l’empresa o entitat on fa la seva formació investigadora, sempre en col·laboració amb una universitat. El Pla de Doctorats Industrials té com a objectiu contribuir a la competitivitat i a la internacionalització del teixit industrial català, captar talent i formar doctors i doctores per a les empreses dins els projectes d’R+D+I.