Descripció del projecte
La ludificació aplicada a la salut és una àrea emergent amb potencial per a millorar el benestar dels pacients, no obstant això, la inclusió i ús de dades conductuals i de salut en sistemes ludificats presenta una sèrie de reptes encara sense resoldre.
A mesura que la mHealth avança, és crucial establir principis i fonaments estandarditzats de desenvolupament de programari que permetin la integració efectiva d’aquests sistemes amb centres de salut públics i privats assegurant la interoperabilitat, la seguretat de les dades i la continuïtat de l’atenció al pacient. D’altra banda, la implementació d’aquestes solucions pot generar problemes de dependència tecnològica i de confidencialitat, ja que el maneig de dades sensibles requereix una gestió acurada i segura aplicant els límits ètics de l’ús de la informació personal.
Actualment, els principals reptes en aquest camp d’aplicació es relacionen amb:
* La necessitat d’explorar les possibilitats de la ludificació i la *IA per a millorar els processos de personalització en intervencions de salut, centrant-se en la personalitat dels pacients i la seva conducta.
* La necessitat de construir models híbrids que combinin els models basats en dades proposades per l’aprenentatge automàtic amb components formals de coneixement, aprofitant el saber fer acumulat en l’àmbit de la salut per a millorar la qualitat dels models i augmentar l’escalabilitat.
* La necessitat de passar de la personalització tradicional basada en segmentació a la hiperpersonalització, on es construeixin intervencions per a cada individu concret, fomentant l’engagement amb la medicina, l’alfabetització i la sensació de pertinença a la comunitat.
En aquest doctorat explorarem dues tècniques: 1) la detecció de patrons específics en les dades d’entrenament, que permeti aprendre com adaptar les intervencions segons el comportament del pacient, i 2) l’adaptació en temps real de les eines ludificades basades en les dades d’ús continu dels pacients.
El resultat industrial final de la recerca serà una metodologia i projecte de ludificació en salut que permetran el desenvolupament d’eines digitals personalitzades per a àmbits específics utilitzant conjunts de dades especialitzades de grandària petita o mitjana i grans conjunts de dades generals. Les metodologies que es desenvoluparan també permetran l’ús de dades conductuals i de salut existents, tant durant l’entrenament del sistema com posteriorment, durant el seu ús. Aquest doctorat busca desenvolupar un enfocament holístic per a abordar dades de salut, proporcionant coneixements d’una manera personalitzada i adaptada als pacients amb càncer de mama. Es posarà especial èmfasi en la conducta dels pacients, el seu engagement amb la medicina i la creació d’una sensació de pertinença a la comunitat.
Tot això contribuirà al desenvolupament d’intervencions ludificades avançades i sistemes de suport a la decisió que, en última instància, ajudaran els professionals sanitaris a oferir un millor suport i millorar el benestar dels pacients amb càncer de mama.