Descripció del projecte

El ritme de vida actual ha provocat el creixement de la indústria del menjar precuinat, que involucra l’ús de envasos individuals d’un sol ús per satisfer la demanda de temps per dedicar a altres activitats enlloc de cuinar i netejar vaixelles. Aquest augment de volum d’envasos, sovint de una barreja de plàstics per dotar al producte de altes prestacions en quant a durabilitat, seguretat alimentària i altres requeriments estètics, pot desembocar en un problema mediambiental si no es tracta correctament.

L’objectiu d’aquest projecte de doctorat industrial és, per una banda, la realització del càlcul de la empremta de carboni d’aquests productes precuinats, en tot el seu cicle de vida, per tal de fer una comparació amb la cuina casolana i, per altra banda, el desenvolupament de noves solucions per a l’empaquetatge d’aliments precuinats que suposin una alternativa amb menor impacte ambiental, ja sigui per un disseny més responsable de l’envàs o l’ús de nous materials més sostenibles.

El projecte proposat presentaria el següent esquema general:
1. Recerca bibliogràfica de l’estat de la tècnica en relació als materials emprats com a packaging d’aliments precuinats o semicuinats, així com a alternatives més sostenibles com per exemple l’ús de plàstics biodegradables, reciclables, o dissenys que minimitzin la quantitat de material a emprar per la creació de l’envàs. Estudi de legislació sobre envasos alimentaris.
2. Realització del càlcul de la empremta de carboni per valorar l’impacte de la indústria del menjar precuinat respecte a la cuina casolana.
3. Disseny de materials plàstics alternatius amb menor impacte ambiental que els precedents, tot diferenciant segons aplicació final.
4. Experimentació, a escala de laboratori, de diferents propietats (propietats mecàniques, migració de substàncies, propietats barrera, sellat, resistència al microones, degradabilitat, etc.). Redisseny o modificació de paràmetres en funció dels resultats obtinguts al punt anterior.
5. Estudis d’aplicabilitat, ús dels envasos prototips amb una varietat de plats preparats que l’empresa comercialitza actualment per trobar possibles limitacions i fer les modificacions adients. Estudi dels paràmetres d’envasat més adients per obtenir les prestacions d’interès.

Es preveu la participació del grup de recerca de la UPC ASQUAS (Dra. María Pilar Almajano), que aportarà la seva experiència en el treball de laboratori i la caracterització dels materials mitjançant diferents tècniques.