Descripció del projecte
Es preveu iniciar un projecte de recerca molt novedós per tal de transformar la fracció líquida dels purins produïts per les granges porcines en biomassa d’Arundo donax per a ser emprat en digestors,bioreactorsi per la producció de briquets de biomassa per calefacció, alhora que es pugui transformar el substrat saturat de nitrogenper a la producciód’adob orgànic. Per tal de realitzar el projecte de recerca és posarà a punt un substrat a base de canya triturada d’Arundo donax barrejada amb Terra Fina (que inclou les fraccions dels sòl inferior a 2 mm) per a la produccióde biomassa del propi A. donaxfertirrigat amb purins acidificatsa pH 6 de dos tipus, a) purins d’engreix(9 dS/m) i b) purins de cria (4dS/m).
La finalitat d’aquest projecte de recerca es crear un model de plantes de biogás/biometàamb residus i subproductesprovinentsexclusivamentde les explotacionsavícoles i ramaderes. Donan un sol.luciófinalista als seus principlas residus como son les dejecccionsramaderes i les baixes porcines o avícoles resultants en cada periode de cria i reproducció. Aquest residus tenen un component molt alt de Nitrogen, que es veurà compensat amb l’Arundo Donax,tambè provinent de les explotacions ramaderes on s’aplicarà el protocol WATS SYSYEM, la finalitat del Arundo Donax,que previment haurà fitxat els N-P-K per evapotranspiració amb una fitxació dels nutrients per efecte sol-planta, que a la vegada produirán mès de 30Tn de biomassa,que contribuiràn,previ ensilatje, a regular la relació C-N al procès posterior dut a terme al digestor aneróbic. Tambè es podrà destinar l’Arundo donax per a processos tèrmics en sustitució de combustibles fòsil como el gas natural o gasoil, amb la matería seca resultant, principalmente per l’estrilització de les baixes porcines (SANDACH C2) a 133º,higienitzacióa 70º, i calefactar els digestors a 45º, amb el grant impacte que representarà amb matèria de drets d’emissions estalviats,degut no nomès a la substitució del combustibles fóssils habituals per aquestos processos,sino per l’impacte de valorització energètica dels purins, emssior de metà, un gas 21 vegades mès contaminat que el CO2.
RESUM METODOLOGÍA
Transformació en biomassa vegetal, provinent de la fracció líquidade purins “frescos” filtrada a 100micres, decantada a la bassa de post-filtració, acidificada i per colada per filtre biomassic,mitjançant la seva aplicació a un cultiu biomassic (A.donax)sobre un perfil de 60 cm. de substrat preparat “in situ”, implantat sobre lona de polietilé,colocada sobre terreny anivellat i compactat. Renovació anual de plantes no viables. Fixació sobre substrat renovable cada 10-20anys, del n,p, no assimil·lat pel cultiu, i amb arrastrament del potassi no assimil·lat fins un diposit de recollida de lixiviats,mitjançant rentat natural per l’aigua de pluja (caiguda directament sobre el cultiu, mes la recollida de les teulades de les naus ramaderes), de la fracció líquidade purins acidificadaph 6 – 6,5, per a aplicació a les piles de auto-compostatge“en origen”.
DOSI D’APLICACIÓD’ACORDAMB PROVES REALITZADES: 5000-12000M3. FR.LIQUIDA /Ha.
Amb una riquesa màxima de 1000ppm de NPK: assimil·lació pel cultiu de 1000-1200Uf. (produccióde 110Tm. de m.s. per Ha./any=500m3./ha. de biomassa triturada mitjançant picadores amb tallant tipus “keppler”, durant els mesos de gener-febrer,amb recollida mitjançant remolcs auto-carregador si emmagatzematge a l’aire lliure a doll, per barrejar amb la fracció solida de purins a compostar, així com amb els llots de decantació i de final de campanyad’evaporació). Fixació de 4 a 9 Tm. de nitrogen de forma anual, en el substrat a compostar conjuntamentamb la fracció sòlida dels purins, incorporantde forma dosificada durant diferents anys al renovar el substrat, amb incorporació de suficient biomassa vegetal, per disposar d’una relació C/N adient, per evitar emissions excessives de NH3 durant el compostatge