Descripció del projecte

L’enzim DAO és l’encarregat de la degradació de la histamina a nivell intestinal i desenvolupa un efecte barrera fonamental en la prevenció del pas de la histamina cap a la circulació sistèmica. Un dèficit en l’activitat d’aquest enzim, que pot ser d’origen genètic, patològic o farmacològic; és la principal causa reconeguda de la intolerància a la histamina. Les manifestacions clíniques inclouen un ampli ventall de símptomes gastrointestinals i extra-intestinals inespecífics, principalment distensió abdominal, diarrea, dolor abdominal, restrenyiment, cefalees, taquicàrdia, rinorrea, rinitis, pruïja i envermelliment cutani. Durant els darrers anys, la intolerància a la histamina per dèficit de DAO ha esdevingut un tema d’interès creixent, encara que segueix essent necessari sumar evidència científica que ajudi al diagnòstic i tractament d’aquest trastorn.

Actualment, la principal estratègia per a evitar l’aparició dels símptomes és el seguiment d’una dieta baixa en histamina que exclou aquells aliments que els pacients relacionen amb l’aparició de símptomes. Des de fa uns anys, la suplementació amb enzim DAO exogen s’utilitza com a tractament complementari per potenciar la capacitat intestinal de degradar la histamina procedent dels aliments. Des de l’any 2017, la Comissió Europea va donar llum verda a l’ús d’enzim DAO d’extracte de ronyó porcí en incloure’l a la llista oficial de nous aliments en forma de complement alimentós i d’aliment per a usos mèdics especials.

A part d’aquesta font d’origen animal d’enzim DAO, la literatura científica recull altres potencials fonts d’enzim DAO, com ara diverses espècies vegetals, com és el cas dels brots de llegums, o certs microorganismes.

Disposar d’una font vegetal d’aquest enzim permetria ampliar el target d’aquest nou aliment per a persones intolerants vegetarianes/veganes, així com amb restriccions religioses pel que fa al consum d’aliments derivats del porc. A més, certs treballs han posat de manifest una major capacitat catalítica dels enzims d’origen vegetal en comparació amb els d’origen animal a l’hora de degradar certs substrats amino.

L’activitat DAO també ha sigut descrita en microorganismes que han mostrat capacitat per reduir la histamina in vitro. S’ha postulat que els microorganismes podrien utilitzar la histamina com a font de carboni i nitrogen, generant aldehid, peròxid d’hidrogen i amoni.

En aquest context, es planteja la possibilitat que els microorganismes probiòtics puguin aportar aquesta activitat, de manera similar a com aquests microorganismes aporten l’activitat lactasa. és per això que l’ús de bacteris probiòtics amb activitat DAO resultaria una altra aproximació innovadora per al tractament del dèficit de DAO.

Aquest projecte de tesi doctoral tindrà com a objectiu principal l’estudi de l’enzim DAO d’origen vegetal i de miroorganismes probiòtics per tal que puguin emprar-se com a fonts d’enzim DAO per al tractament de la intolerància a la histamina per dèficit de DAO.