Descripció del projecte

ÀMBIT DEL PROJECTE DE RECERCA: NUTRICIÓ PORCINA

INTRODUCCIÓ: El coure (Cu) és un micronutrient essencial per als porcs i està involucrat en processos vitals com el metabolisme i el transport del ferro, l’hematopoesi, la formació òssia i la funció immunitària. D’altra banda, el Cu augmenta la capacitat antioxidant juntament amb un efecte antiinflamatori a causa de les seves propietats bacteriostàtiques i bactericides, que poden modificar les poblacions bacterianes a l’intestí (Ewing i Charlton, 2007; Scheiber et al., 2013; Espinosa i Stein, 2021; Espinosa i Stein, 2021). El Cu es pot proporcionar en dietes a través de diverses fonts com ara sulfats, òxids, clorurs o quelats. L’absorció de Cu es produeix principalment en l’intestí prim (duodenum), encara que també es produeix parcialment a l’estómac, des d’on passa a fluids intersticials i després a la vena portal hepàtica. Un cop absorbit, s’acumula ràpidament al fetge. Aquesta acumulació hepàtica de Cu pot generar radicals hidroxil nocius amb efectes tòxics en la funció hepàtica. S’ha observat que altes dosis de sulfat de coure (250-500 ppm) augmenten l’acumulació de Cu en el fetge dels porcs. Mentrestant, altres fonts com l’òxid cuprós (Cu2O) generen una menor acumulació de Cu hepàtic en porcs durant la fase de transició en comparació amb el sulfat de coure, possiblement a causa de la seva baixa solubilitat (Bikker et al., 2018; Hamdi et al., 2018). L’acumulació de Cu pot modificar l’activitat hepàtica, l’òrgan principal per a la síntesi de colesterol. De fet, s’ha observat que a mesura que augmenta la concentració de Cu en el fetge, es redueix la síntesi de colesterol (Kim et al., 1992). Aquest efecte pot tenir un impacte negatiu en la utilització de greixos, ja que els àcids biliars, molècules essencials per a l’absorció de greix, són sintetitzats a partir del colesterol (Javitt, 1991), i una reducció del colesterol podria reduir la síntesi d’àcid biliar.

HIPÒTESI I OBJECTIUS: La hipòtesi principal d’aquest projecte de recerca és que hi ha una interacció entre el metabolisme de Cu i el greix. El primer objectiu del projecte de recerca és avaluar la interacció entre diferents fonts de Cu i diverses fonts de greix i el seu efecte sobre la digestibilitat de nutrients in vitro. A Europa, la inclusió de Cu es limita a un màxim de 150 ppm de Cu en porcs fins a 4 setmanes després del deslletament i 100 ppm de Cu en porcs de 4 a 8 setmanes després del deslletament. No obstant això, el projecte de recerca té un abast global, i fora de la Unió Europea, ja que els nivells de Cu permesos són més alts, el projecte estudiarà nivells d’inclusió més alts en les dietes durant la fase de transició.

En segon lloc, a partir dels resultats obtinguts en la primera fase, es realitzarà un estudi in vivo per avaluar la influència dels garrins alimentosos durant la fase de transició amb diferents fonts i nivells d’inclusió de Cu i diverses fonts de greix sobre la digestibilitat dels nutrients i la biodisponibilitat de Cu. Els resultats obtinguts explicaran la interacció entre diferents fonts de Cu i diferents fonts de greix in vivo. Aquests resultats permetran recomanacions sobre els nivells de Cu i fonts basades en el tipus de greix i l’edat de l’animal per millorar l’eficiència d’ús de nutrients.

Finalment, amb els resultats de la segona fase del projecte de recerca, s’ha previst una tercera fase per avaluar si els resultats de digestibilitat observats impacten en el rendiment productiu i econòmic dels porcs durant la fase de transició. En aquesta fase es realitzaran estudis en condicions comercials per avaluar el rendiment productiu, econòmic i la salut intestinal dels porcs.

En resum, el projecte es divideix en tres fases durant les quals el doctorand o doctoranda treballarà amb el mètode científic, progressant a través de les fases del projecte a mesura que s’obtenen resultats, que seran clau per determinar la metodologia per al següent objectiu. A més, treballarà en un entorn de laboratori (fase 1), realitzarà estudis amb porcs en condicions experimentals (fase 2) i, finalment, realitzarà estudis amb porcs en condicions comercials (fase 3).

D’altra banda, el doctorand o doctoranda disposarà d’un pla de formació amb possibilitat de realitzar estades en centres de recerca associats on adquirirà experiència pràctica i col·laborarà en projectes internacionals.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat