Descripció del projecte

Aquest projecte de recerca té com a objectiu explorar estratègies d’innovació en el sector públic local, aplicables a processos de regeneració urbana que contribueixin a la resiliència de les ciutats i, en particular, dels seus espais públics envers els efectes del canvi climàtic en la ciutadania.

El foment de la innovació en les administracions locals requereix la col·laboració d’actors externs, inclosos l’àmbit acadèmic i el sector privat. Aquesta proposta de recerca posa en valor el recorregut del grup de recerca QURBIS en la investigació de la regeneració urbana i l’adaptació dels espais públics, des d’una perspectiva inclusiva i contextualitzada en l’emergència climàtica. Per a Anteverti, suposa una oportunitat per generar metodologies o eines digitals aplicables a projectes de consultoria per a ajuntaments, en els quals l’empresa es posicioni com a referent en processos d’innovació pública que abordin reptes estratègics de futur.

La regeneració urbana, precisament com a repte i prioritat per a tots els nivells de l’administració pública, i especialment per als ajuntaments, és un terme ampli que defineix l’àmbit de la política pública destinat a millorar el teixit físic d’una ciutat per tal de revertir un procés de decadència econòmica, demogràfica, social o mediambiental. Aquest projecte se centrarà en aquelles iniciatives de regeneració destinades a millorar les condicions urbanístiques i, per extensió, l’impacte en atributs tant físics (usos del sòl, infraestructura segura i accessible, rutes d’evacuació, etc.) com socials (capital social i participació ciutadana, democratització de les dades, estratègies de comunicació) vinculats a la resiliència climàtica.

Al seu torn, s’abordarà la resiliència climàtica com la capacitat de previsió, preparació, resposta i recuperació envers fenòmens naturals relacionats amb els efectes de la crisi climàtica, en concret en ciutats mediterrànies. S’hi contemplaria l’augment de les temperatures i onades de calor (inclòs l’efecte d’illa de calor urbana), episodis de sequera, pluges torrencials i el consegüent risc d’inundacions, o l’empitjorament de la qualitat de l’aire.

La dimensió de l’entorn construït en la que es focalitzarà el projecte són els espais públics, entesos com la xarxa de carrers, places, parcs i infraestructura verda, àrees de joc, o fins i tot equipaments comunitaris com ara mercats o biblioteques que puguin servir com a refugis climàtics o espais de cohesió social – tenint en compte diverses experiències d’implementació prèvies, tant d’àmbit internacional, com nacional i local.

La recerca doctoral inclourà tant investigació teòrica com experimentacions pràctiques de les metodologies (per exemple, disseny cívic, estudis prospectius basats en l’anàlisi de dades, tallers de cocreació, mapeig social, “cultural probes”, etc.) i eines desenvolupades (en base a experiències prèvies del grup de recerca, com ara models virtuals, recursos de SIG com la navegació interactiva o el Remote Sensing, etc.). La recerca es vincularà al disseny i implementació de projectes pilot en una selecció de quatre ciutats espanyoles, encara pendents de definir, en el marc de projectes actius d’Anteverti destinats a fomentar la cultura d’innovació en el sector públic.

Els processos de governança i participació ciutadana que el projecte DI acompanyarà en les respectives ciutats abastaran programes de ciència ciutadana, mecanismes de col·laboració interdepartamental, la integració de dades en la presa de decisions, “sandboxes” reguladors o altres metodologies de treball disruptives a més de les ja mencionades (ciència del comportament, disseny centrat en l’usuari, etc.).

A més, i atès el component de participació ciutadana transversal al projecte, es plantejarà la innovació pública en relació amb la innovació social, en aquest cas entesa com la ideació d’iniciatives de regeneració que responguin a les necessitats reals de la ciutadania. El projecte s’alinearà amb principis d’urbanisme inclusiu, sobretot pel que fa a la creació de ciutats cuidadores i jugables, que garanteixin l’accés i gaudi dels espais públics a poblacions diverses i més vulnerables al canvi climàtic, pel que fa al gènere, edat, capacitats cognitives i físiques, origen, nivell econòmic, etc.

Finalment, les aportacions d’aquest projecte de recerca també poden contribuir a pal·liar externalitats negatives vinculades a processos de regeneració urbana, en particular, situacions de gentrificació “mediambiental”, expulsió residencial i la resultant oposició veïnal a mesures que són altrament necessàries per millorar la qualitat de vida i resiliència climàtica. A més, es buscarà l’escalabilitat de les metodologies i eines d’innovació pública identificades a altres àmbits i reptes estratègics de ciutat, per tal de contribuir a les agendes globals (Agenda 2030 i especialment el SDG 11) i europees (New European Bauhaus i similars) envers ciutats i comunitats més sostenibles, inclusives i segures.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat