Descripció del projecte

Objectiu General:
Analitzar l’efecte del mulching amb escorça de pi en el sòl i en la qualitat de la vinya i el raïm en vinyes de les varietats Mandó i Picapoll.

Objectius Específics:
1. Avaluació de la Retenció d’Aigua i Temperatura del Sòl: Estudiar com el mulching afecta la retenció hídrica i la temperatura del sòl.
2. Influència en la Composició Química i Microbiològica del Sòl: Analitzar canvis en el pH, matèria orgànica, composició química i activitat microbiològica del sòl.
3. Efecte sobre el Vigor i Estat Fisiològic de la Vinya: Investigar com el mulching impacta el creixement i vigor de les plantes.
4. Caracterització dels Efectes en la Maduració i Qualitat del Raïm: Avaluar canvis en acidesa, sucres, compostos fenòlics i propietats organolèptiques del raïm.

Disseny Experimental
Localització: Parcel·les experimentals amb les varietats Mandó i Picapoll a la DO Pla de Bages.
Tractaments:
T1: Vinya amb mulching d’escorça de pi.
T2: Vinya sense mulching (control).

Variables a Analitzar:
– Paràmetres Edàfics: Humitat i temperatura del sòl (mitjançant sensors), pH, matèria orgànica, composició química i activitat microbiològica.
– Paràmetres Vegetatius: Creixement i vigor de la planta (pes-diàmetre de sarments).
– Paràmetres del Raïm/Vi: Producció total per cepa, pes del raïm, pes de la baia, sucres, acidesa, pH, IPT i color. Anàlisi organolèptic.

Resultats Esperats

Es preveu que el mulching o encoixinat amb escorça de pi:

– Millori la Retenció Hídrica i Fertilitat del Sòl: Augmentant la humitat i reduint la temperatura del sòl.
– Influeixi en la Temperatura del Sòl i de la Fulla: Modificant les condicions microclimàtiques locals.
– Contribueixi a una Millor Qualitat Fisiològica de les Vinyes: Reduint l’estrès hídric i millorant la vigorositat de les plantes.
– Influeixi en la Qualitat del Raïm: Millorant la composició fenòlica i les propietats organolèptiques del raïm.

Consideracions Futures:

Incloure anàlisis microbiològics del sòl i valorar la inclusió de microvinificacions per avaluar la qualitat del vi.

Aquest resum proporciona una base sòlida per al desenvolupament d’una tesi sobre l’impacte del mulching amb escorça de pi en vinyers, centrant-se en aspectes tant edàfics com vegetatius i de qualitat del producte final.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat