Descripció del projecte

La salut mental és part integral de la salud y el benestar, tal y com reflexa la definició de salud que figura en la Constitució de la Organizació Mundial de la Salut:”La salut és un estat de complert benestar físic, mental i social, i no solament l’absència de malalties o afeccions”. En l’actualitat, les malalties mentals són un problema de salut pública, ja que la seva prevalença va en augment, causant efectes considerables en la salut de les persones i greus conseqüències a nivell sòcioeconòmic i en l’àmbit dels drets humans en tots els països.
En aquest context, la promoció, prevenció i tractament de la salut de les persones amb un trastorn mental es considera una línia prioritària d’intervenció a nivell mundial des del punt de vista de la salut pública, ja que afecta no tan sols a la salut de la persona si no també al seu benestar i qualitat de vida.
Els trastorns mentals severs (TMS) es caracteritzen per la seva gravetat i persistència en el temps, amb tendència al deteriorament i a l’alteració de les relacions personals, familiars i socials de la persona que els pateix així com també per l’augment de la morbimortalitat que es deu en molts casos a l’aparició de patologies concurrents, la prevenció de les quals, el diagnòstic i el tractament es veu dificultat pel propi trastorn mental. Possiblement, tots aquests factors, així com les seves interaccions, constitueixin la base d’un pitjor estat de salut en les persones amb trastorn mental greu.
Per tant, a part de les actuacions sanitàries de prevenció, detecció, intervenció i monitorització de les patologies és molt important promoure estils de vida més saludables en aquestes persones. Per això, promoure una alimentació saludable com a part fonamental del tractament integral de persones amb TMS permetria millorar-ne la qualitat de vida i prevenir i controlar les comorbiditats associades.

L’estudi que es durà a terme entre la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic Osona entitat titular d’Osonament en col·laboració amb la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, pretén estudiar l’eficàcia d’una intervenció basada en un programa d’educació alimentària per a millorar l’adherència al tractament dietètic d’usuaris amb trastorn mental sever, el seu estat de salut i nutricional així com la seva qualitat de vida i funcionalitat. La proposta dietètica es fonamenta en el patró de Dieta Mediterrània ja que a dia d’avui és un dels patons alimentaris considerats més saludables i associats amb un millor estat de salut físic i mental.

L’objectiu principal del projecte és el de valorar l’eficàcia d’un programa d’educació alimentària específic basat en el patró de Dieta Mediterrània a nivell de l’adherència al tractament dietètic, estat nutricional i de salut, qualitat de vida i funcionalitat de persones amb trastorn mental sever.
Els objectius específics que es presenten en aquest projecte són:
1) Analitzar els hàbits alimentaris de les persones amb diferents diagnòstics de TMS.
2) Avaluar els factors que determinen les preferències alimentàries i la selecció alimentària en persones amb diagnòstic de TMS.
3) Valorar l’estat nutricional i de salut, la qualitat de vida, funcionalitat i satisfacció envers l’alimentació de les persones amb TMS.
4) Implementar un programa d’educació alimentària específic basat en el patró de Dieta Mediterrània per millorar l’adherència al tractament dietètic en persones amb TMS.
4) Avaluar l’impacte del programa educatiu sobre l’adherència al tractament dietètic, l’estat nutricional i de salut, qualitat de vida i funcionalitat a curt termini (post-intervenció) i llarg termini (6 mesos post-intervenció).