Descripció del projecte

Quan parlem d’aigua potable o aigua per a consum humà ens referim a l’aigua que es subministra per a beure, cuinar, preparar aliments o altres usos higiènics en activitats domèstiques i també en activitats comercials o públiques (restauració, escoles, hospitals, etc.) així com en activitats industrials alimentàries (fabricació, tractament, conservació i neteja de superfícies, objectes i materials que puguin estar en contacte amb els aliments).
La qualitat d’aquesta aigua d’abastiment és indubtable des d’un punt de vista de salubritat ja que hi ha uns controls molt estrictes per assegurar que l’aigua subministrada compleix amb el que estableix la reglamentació actual (Real Decreto (RD) 140/2003, de 7 de febrer). No obstant, en el cas de Tarragona, la percepció que els consumidors tenen de la qualitat d’aquesta aigua sembla que es basa en criteris diferents als de la legislació ja que, tot i que tots els consumidors l’empren sense por per a usos higiènics, hi ha un alt percentatge de la població que no la utilitza per a cuinar i/o beure.
Aquest fet representa un gran impacte ambiental ja que, a part de que s’exploten manantials naturals que poden deixar d’abastir hídricament un territori concret, l’hàbit de consumir aigua embotellada implica l’ús de molts recursos energètics tant per a la fabricació com per al transport de les botelles d’aigua, sense oblidar que només el 20% d’aquestes botelles seran reciclades. Això genera uns residus plàstics que també s’han de tractar i gestionar i que, ara més que mai, és necessari reduir.
Els criteris que porten a la població a fer un ús o un altre de l’aigua poden ser diversos però hi ha una cosa innegable i és que els consumidors no beuran mai una aigua que no trobin bona, organolèpticament parlant. De fet, tot i que sembla que l’aigua és inodora i insípida, cal destacar que depenent del seu origen i dels tractaments de potabilització emprats, cada aigua té una composició química diferent que li aporta gustos i olors característics i que el consumidor avalua com a positius o negatius segons quins siguin aquests. Per tant doncs, resulta evident que cal trobar un equilibri entre els tractaments sanitaris potabilitzadors necessaris i la composició de l’aigua final per tal que el resultat sigui una aigua de l’aixeta apetible per al consumidor que faci que aquest la utilitzi per al seu consum en tots els àmbits.
Els problemes que impliquen trobar aquest equilibri solen ser molt més importants quan es parla del tractament i distribució d’aigües urbanes ja que, normalment, les aigües de les zones rurals tendeixen a requerir menys tractaments i resulten ser d’una major qualitat organolèptica. En aquest sentit, l’Empresa Mixta d’Aigües de Taragona S.A. (EMATSA), que és qui gestiona el cicle integral de recepció-tractament i distribució d’aigua a la ciutat de Tarragona i d’altres municipis limítrofs, altament industrialitzats, està interessada en augmentar el consum d’aigua de l’aixeta per la qual cosa s’ha proposat millorar la percepció organolèptica que els consumidors tenen de l’aigua que els proporciona.
Amb aquest objectiu general, EMATSA i el grup de recerca i-Sens de la Universitat Rovira i Virgili proposen posar en marxa un Doctorat Industrial per dur a terme un projecte de recerca mitjançant el qual es pretén estudiar les característiques físico-químiques i organolèptiques de l’aigua subministrada a la ciutat de Tarragona per tal de establir de manera objectiva la seva qualitat organolèptica i poder determinar quines són les situacions, els tractaments i/o els components químics que la devaluen o que la milloren.
Per aconseguir aquest objectiu caldrà estudiar l’històric de dades del laboratori d’anàlisi de l’empresa EMATSA, així com l’històric de queixes i/o reclamacions que els consumidors han fet arribar a EMATSA en relació a la qualitat de l’aigua subministrada. D’aquesta manera es podrà avaluar l’efecte que poden tenir l’origen, els tractaments emprats, l’estacionalitat o la influència d’altres factors externs com la pluviositat o la sequera. A més, caldrà estudiar la composició química i avaluar les característiques organolèptiques de l’aigua que arriba a Tarragona abans de potabilitzar-la i després de potabilitzar-la. Les diferents anàlisis químiques es duran a terme en el laboratori de l’empresa EMATSA i les anàlisis organolèptiques es duran a terme en col·laboració amb un panell de tast acreditat. Totes aquestes dades que s’obtinguin es tractaran en paral·lel amb les dades que aportin les enquestes que es faran als consumidors d’aigua de Tarragona per tal d’aconseguir dades reals i actuals sobre la percepció que aquests tenen de l’aigua i què faria que en milloressin el seu consum.



MÉS INFORMACIÓ

Si t’interessa l’oferta, omple el pdf amb les teves dades i envia´l a doctorats.industrials.recerca@gencat.cat