Descripció del projecte

L’atmosfera controlada (AC) és una tècnica de conservació emprada des de fa dècades per allargar la conservació de fruita de llavor mantenint al
màxim la seva qualitat. Aquesta tecnologia consisteix a reduir els nivells d’O2 i augmentar lleugerament els de CO2 de l’atmosfera de la cambra
frigorífica, de forma que el metabolisme respiratori s’alenteix i la conservació s’allarga. Amb aquestes condicions es manté la qualitat dels fruits i es
limita la necessitat d’emprar productes químics.

La tendència actual en el món de la frigoconservació de fruita és però la conservació en atmosfera dinàmica controlada (ADC). Aquesta tècnica
consisteix a baixar el nivell d’oxigen de l’atmosfera de la cambra al mínim possible tolerat pel fruit segons les circumstàncies fisiològiques de
l’instant, mantenint-lo prop del punt de compensació anaeròbica, però sempre evitant sobrepassar el llindar fermentatiu. Llavors es redueixen les
reaccions d’oxidació, els processos de senescència i s’evita el desenvolupament d’alteracions fisiològiques com l’escaldat superficial i la degradació
de la qualitat. No obstant, per poder aplicar aquest tipus d’atmosfera es requereix controlar en temps real no sols les característiques de
l’atmosfera de la cambra sinó també l’estat fisiològic de la fruita. Avui dia, no hi ha sistemes precisos i eficients capaços de determinar de forma
contínua l’estat d’estrès o condicions fisiològiques de la fruita en les cambres.

La producció del sector de la fruita a les comarques de Lleida l’any 2013 va ser de 152.386 T de poma i en 194.964 T de pera, que representa el 33% i
el 46 % de la poma de taula i de la pera de tot l’estat. La capacitat frigorífica, amb més de 800 cambres, s’estima en 2 milions de m3. Tan sols les
pèrdues per escaldat, degut a la regulació deficient de les cambres, s’estima entre un 5-10% anuals en fruita de llavor.
L’objectiu del present projecte és identificar indicadors físics, químics i biològics que es puguin mesurar de forma ràpida, contínua i no destructiva,
en les cambres de frigoconservació i que proporcionin informació sobre la situació fisiològica del fruit i que puguin ser utilitzats per al control en
temps real de les cambres.

El present projecte s’emmarca dintre del programa de Doctorat de Enginyeria i Tecnologies de la Informació de la Universitat de Lleida, la qual hi
aporta la direcció acadèmica i l’experiència científica en el sector de la fruita dolça. Mitjançant acords específics, es preveu comptar també amb les
instal·lacions de recerca i l’experiència científica del Programa de Postcollita de l’IRTA (Fruitcentre, Lleida), i els mitjans i la col·laboració tècnica de
l’empresa Ilerfred per a la construcció i implementació de dispositius prototip en condicions experimentals, semicomercials i comercials.