Descripció del projecte
La tortuga mediterrània (Testudo hermanni hermanni) és una espècie inclosa al Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada de Catalunya (Decret 172/2022, de 20 de setembre) on està catalogada com a En perill d’extinció. Les poblacions presents a Catalunya estan limitades a petits nuclis de distribució reduïda, i la majoria de les quals són fruit de programes de reintroducció. No obstant, a la serra de l’Albera hi sobreviu l’única població natural de l’espècie que ha persistit fins avui. Gràcies als esforços per conservar aquesta població relicta promoguts tant des de l’àmbit públic com privat, sembla que actualment existeixen nuclis poblacionals en aparent bon estat de conservació. Tot i així, estudis realitzats per les entitats d’aquest projecte mostren una distribució irregular de la mateixa, amb densitats molt variables que oscilen entre 0,5 i 11 tortugues/ha.
Es coneixen les principals amenaces de l’espècie tot i que es desconeix el seu impacte sobre les dinàmiques poblacionals. La tortuga mediterrània és una espècie de vida llarga que pot necessitar més de 10 anys per assolir la maduresa sexual. Aquest fet implica que la seva dinàmica poblacional sigui molt més difícil d’estudiar respecte a la d’altres espècies de rèptils, requerint més temps i esforç. A més, la seva mida i comportament discret la fan un animal difícil de detectar, sobretot durant els primers anys de vida, i més encara donades les característiques de l’hàbitat on viu, dominat per densos matollars mediterranis.
L’estudi de les diverses poblacions de tortuga mediterrània han aportat un gran coneixement de la biologia i ecologia de l’espècie però, al mateix temps, ha obert la porta a noves qüestions, algunes de les quals de gran rellevància pel que fa a la conservació de l’espècie. L’estudi i coneixement de la població de tortugues de l’Albera és clau per a poder aplicar mesures de conservació efectives i orientades a garantir la presència de l’espècie al massís. Per això, l’objectiu d’aquest projecte de recerca és el d’actualitzar i ampliar tot el coneixement disponible sobre l’ecologia de la tortuga mediterrània a l’Albera i el seu estat de conservació.
El projecte preveu 3 objectius de recerca principals:
– Estudi sobre demografia, patrons d’activitat i aplicació de metodologies de seguiment de quelonis terrestres.
– Caracterització de l’hàbitat, anàlisi de l’ús de l’hàbitat i estudi dels factors que condicionen la distribució i abundància de la tortugues a l’espai.
– Estat de conservació actual: anàlisi de la tendència poblacional, supervivència i reclutament.
A través d’aquests tres objectius de recerca es pretén donar resposta a algunes de les preguntes més rellevants sobre l’ecologia i estat de conservació de la tortuga mediterrània a l’Albera, un coneixement que ha de permetre millorar els mètodes de seguiment de l’espècie i que esdevindrà una eina de gestió imprescindible per a aquells espais naturals amb poblacions de tortuga mediterrània.