Aigües de Mataró ha posat en marxa un projecte de doctorat industrial amb l’objectiu de millorar la gestió sostenible de l’aigua a la comarca del Maresme. Aquesta recerca aplicada respon a un dels quatre objectius estratègics de l’estratègia de sostenibilitat de l’empresa, i alineat amb l’Agenda Urbana 2023 de Mataró. Es tracta d’estudiar diferents projectes de resiliència hídrica, que permetin augmentar la capacitat de l’aqüífer.
El projecte és clau per assegurar que Mataró tingui aigua suficient i de qualitat en el futur, especialment davant els efectes del canvi climàtic i el creixement de la ciutat. Actualment, el 20% de l’aigua de Mataró prové de pous i mines locals, mentre que el 80% prové de la xarxa gestionada per Aigües Ter Llobregat (ATL), però cal conèixer millor aquests recursos per garantir que no hi hagi problemes d’abastament. Amb la col·laboració de diverses entitats acadèmiques i científiques, el projecte busca millorar la gestió dels aqüífers, fent-los més eficients i sostenibles. Això inclou estudis geològics, actualització de models d’aqüífers i la investigació de noves tècniques per augmentar la recàrrega d’aigua.
En col·laboració amb el Grup d’Hidrologia Subterrània (GHS) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i el Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), el projecte se centra en l’estudi del model hidrogeològic i la recàrrega artificial de l’aqüífer del Maresme. Per assolir aquest objectiu, el projecte es basa en tres eixos principals. En primer lloc, es realitzarà un estudi geològic estructural per identificar les zones de recàrrega de l’aqüífer, utilitzant mètodes de geofísica d’exploració i caracterització no invasius, així com campanyes de mostreig en èpoques seques i humides per comprendre millor la dinàmica del sistema i els processos hidroquímics. En segon lloc, s’actualitzarà el model de l’aqüífer de la riera d’Argentona, ampliant l’àrea modelitzada fins a la riera de Sant Simó i creant un model més robust i resilient. Finalment, es buscaran formes d’augmentar l’aigua disponible, com la recàrrega artificial amb aigües residuals tractades i aigües d’avingudes, i la prospecció de noves fonts d’aigua.
Fundada l’any 1900 com “Fradera y Compañia”, Aigües de Mataró ha evolucionat significativament al llarg dels anys. El 1922 es va constituir “Aguas de Argentona a Mataró Sociedad Anónima”, que més tard es va fusionar amb el Servei Municipal d’Aigües de Mataró el 1946 per formar una empresa mixta. El 1967, l’Ajuntament de Mataró va adquirir el 100% de les accions i el 1986 la companyia va adoptar el nom actual, Aigües de Mataró, S.A. Avui dia, Aigües de Mataró és una Societat Privada Municipal que gestiona una àmplia gamma de serveis relacionats amb l’aigua, el medi ambient i altres infraestructures.
El 2023, la companyia distribuïa aigua a la ciutat amb origen en un 79,1% del sistema hídric del Ter i un 20,9% de fonts pròpies, provinents de 34 pous i 5 mines. La xarxa inclou 15 dipòsits amb una capacitat total de 51.452 m³ i 350,8 km de canonades, a més d’una xarxa de 25,178 km per a usos no potables. El laboratori d’Aigües de Mataró analitza diàriament 33,14 mostres d’aigua, amb 16.411 mostres analitzades el 2023.
Aquest projecte, desenvolupat gràcies al programa de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya, permetrà a Aigües de Mataró aprofundir en el coneixement dels recursos hídrics locals, millorant tant la quantitat com la qualitat de l’aigua disponible. Això garantirà un subministrament d’aigua més estable i sostenible per a la ciutat de Mataró en el futur.