Descripció del projecte
NTECEDENTS
Hi ha 2 milions de casos/ any d’hemorràgia intracranial (ICH) a nivell mundial. La ICH representa el 10-15% de tots els ictus i està associada a la major mortalitat i morbilitat entre aquests. La incidència ha augmentat durant les últimes dècades degut al ràpid envelliment de la població. En els països desenvolupats un 3-4% de la gent es podria identificar com a pacient crònic complex (PCC). El PCC es defineix com aquell que presenta malalties cròniques a més de situacions clíniques complexes que fan que el seu maneig sigui significativament més difícil. Un estudi recent estima que a l’any 2050, la proporció de pacients de ≥80 anys amb ICH serà 2,5 vegades més alta que al 2009. Això suggereix la necessitat d’estratègies per a millorar la prevenció.
HIPòTESI
L’existència d’una escala que estimi el risc d’ICH en PCC milloraria la prevenció d’aquesta en aquest grup de pacients.
OBJECTIU
Validar una escala per estratificar el risc d’ICH en PCC per tal de detectar aquells pacients amb major risc.
METODOLOGIA
Estudi multicèntric, prospectiu i observacional d’una cohort de 3594 PCCs segons el “Programa de prevenció i atenció a la cronicitat”, en l’àmbit d’atenció primària de les Terres de l’Ebre, des del 01/01/2013 fins el 31/12/2017. Registrats com a tal en la seva història clínica (ECAP) i sense antecedents d’haver patit una ICH prèviament.
D’acord amb els resultats obtinguts es reproduiria l’estudi amb la població de PCCs de Catalunya a través d’una sol·licitud de Beca SIDIAP.
DETERMINACIONS
Variables demogràfiques, clíniques, farmacològiques, funcional, cognitives i l’escala HAS-BLED.
ANàLISI ESTADíSTICA
Anàlisis descriptiu utilitzant mesures centrals per les variables continues i percentatges per les dades categòriques. Odds Ratio (OR) (IC95%) per estimar el risc associat a la incidència d’una ICH. El temps de seguiment es defineix des del registre com a PCC fins al final de l’estudi o fins a l’episodi de ICH o de mort previ a aquest. Primary outcome: episodi de ICH en el registre clínic codificat (E-CAP).
RESULTATS ESPERATS
L’ús d’una escala que identifiqués aquells PCCs amb major risc d’ICH permetria una millora en la prevenció d’aquesta. Secundàriament, aconseguiríem una disminució de la incidència d’ICH entre la població de PCCs així com de la morbilitat i mortalitat associades.
APLICACIó I RELLEVàNCIA
L’existència d’una escala que identifiqués aquells pacients crònics complexes amb major risc d’hemorràgia intracranial seria de gran ajuda a l’hora de prevenir aquesta malaltia. A més, permetria identificar els factors de risc associats a la ICH, permetent-nos abordar aquells que fossin evitables.